Google Translator

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Αυξάνονται ατυχήματα με τη δυνατή μουσική στο αμάξι


Ακούτε και εσείς δυνατή μουσική μέσα στο αυτοκίνητό σας; Αν ναι, μάθετε ότι ο γρήγορος ρυθμός συνδέεται με τα "γκάζια", συνεπώς με την αύξηση των ατυχημάτων. Άρα μήπως να τη
χαμηλώσετε λίγο;Η μουσική δεν επηρρεάζει μόνο την διάθεσή, αλλά και την οδηγητική συμπεριφορά, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ.

Το πείραμα που αποκάλυψε τα παραπάνω αποτελέσματα ήταν απλό: Οι 28 συμμετέχοντες φοιτητές οδήγησαν σ’ έναν προσομοιωτή κι έκαναν το γύρο των εικονικών δρόμων του Σικάγου.

Οι φοιτητές αυτοί, είτε άκουγαν διαφορετικά μουσικά κομμάτια -από μπαλάντες μέχρι χορευτικά-, είτε είχαν κλειστό το ραδιόφωνο.

Το τέμπο της μουσικής ξεκινούσε από τους 60 χτύπους το λεπτό και έφτανε μέχρι τους 120. Η μουσική ακουγόταν αρκετά δυνατά, ούτως ώστε να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους συμμετέχοντες στην έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι, όσο αυξανόταν το τέμπο, τόσο οι οδηγοί οδηγούσαν πιο ριψοκίνδυνα, περνούσαν με κόκκινο και είχαν περισσότερα ατυχήματα.

Σπουδαίο ρόλο έπαιξε και το γεγονός του αν οι συμμετέχοντες άκουγαν μουσική ή όχι. Όσοι άκουγαν είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να περάσουν με κόκκινο απ’ αυτούς που δεν άκουγαν καθόλου μουσική, ενώ όταν άκουγαν γρήγορη μουσική είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν ατύχημα από τις φορές που προτίμησαν ήρεμη μουσική.

Πηγή: digitalcrete.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More