Google Translator

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

«Θετικές προσεγγίσεις» για το νέο Πρωθυπουργό


«Με θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά» ανακοίνωσε λίγο μετά τις 22.00 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

«Με θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά» ανακοίνωσε λίγο μετά τις 22.00 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και αύριο, Τρίτη, τόσο για το πλαίσιο της λειτουργίας της νέας κυβέρνησης, θέμα που προηγείται, όσο και για το πρόσωπο του επικεφαλής του νέου σχήματος. Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι η συμφωνία για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού «είναι πιο κοντά» σε σχέση με το πλαίσιο λειτουργίας.Λίγο νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η συμφωνία για τον νέο επικεφαλής δεν έχει κλείσει ακόμη, σημείωνε όμως πως οι συνομιλίες συνεχίζονται «σε εποικοδομητικό πνεύμα».Περίπου μία ώρα μετά τη λακωνική ανακοίνωση του κ. Μόσιαλου, έγινε γνωστό πως αύριο Τρίτη στις 12.00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Παπανδρέου.
Οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα ήταν πυρετώδεις όλη τη μέρα για το νέο πρόσωπο και τη συνολική της σύνθεση. Mέχρι το απόγευμα το όνομα του πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμου ακουγόταν ως το επικρατέστερο για να ηγηθεί του νέου σχήματος, όμως λίγη ώρα πριν τις 20.00 πληροφορίες έφεραν στο προσκήνιο και το όνομα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου, καθώς και του Ελληνα εκπροσώπου στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Όπως μετέδωσε το Reuters, o κ. Διαμαντούρος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το πρακτορείο ειδήσεων, επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε διερευνητική προσέγγιση σχετικά με το ενδεχόμενο να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. «Υπήρξε ένα διερευνητικό τηλεφώνημα χθες (την Κυριακή) και έκτοτε δεν υπήρξε κάποια επαφή», δήλωσε ο κ. Διαμαντούρος, σύμφωνα με το πρακτορείο. Διευκρίνισε επίσης ότι ο ίδιος δεν απέρριψε την πρόταση υπό την προϋπόθεση να εκπληρωθούν ορισμένοι όροι.Πρόσκληση να συμμετάσχει στην υπό δημιουργία κυβέρνηση δέχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, όπως o ίδιος δήλωσε, επαναλαμβάνοντας πως θα τη στηρίξει υπό τις προϋποθέσεις που έθεσε επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Όχι άλλες μειώσεις μισθών συντάξεων, όχι εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, όχι στο πλιάτσικο το οποίο θα επιχειρηθεί». «Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη φιλική υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο και τις εξαιρετικά χρήσιμες σκέψεις του. Ευχαριστώ τον απερχόμενο πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου για την πρόσκλησή του να συμμετέχω στην υπό δημιουργία κυβέρνηση σε εξαιρετικά τιμητική θέση. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Ν.Δ. για τη σύμφωνη γνώμη του, όπως με διαβεβαίωσε ο Γ. Παπανδρέου, παρότι σήμερα κατέστη αδύνατο να επικοινωνήσω μαζί του» σημείωσε. Πρόσθεσε όμως πως «η αδυναμία εξευρέσεως ενός πολιτικού προσώπου για την πρωθυπουργία, όπως και η τελική σύνθεση της κυβερνήσεως με πολιτικά πρόσωπα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις οι οποίες βρίσκονται μπροστά μας, δεν αποτελούν ενθαρρυντικά στοιχεία». Τόνισε ακόμη πως θα στηρίξει αυτή την κυβέρνηση «με τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου». «Θέλω να ελπίσω ότι αυτή η κυβέρνηση θα υπάρξει έγκαιρα πριν ανεξέλεγκτα γεγονότα καταστήσουν αδύνατη τη συγκρότησή της, όπως και την αποτελεσματικότητά της» κατέληξε.Όπως είναι φυσικό, από νωρίς συσκέψεις γίνονταν στα επιτελεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, προκειμένου να καταλήξουν στο πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά για το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής της νέας κυβέρνησης και τη σύνθεσή της, έγινε λίγο πριν τις 15.00.
Μόλις υπάρξει κατάληξη στο όνομα του νέου πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου θα υποβάλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την παραίτησή του (και της κυβέρνησης), προκειμένου να ανατεθεί στο διάδοχό του η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, o εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης τόνισε πως για τη ΝΔ το ευκταίο είναι το ζήτημα να λήξει άμεσα, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει την ονοματολογία σχετικά με τον επικεφαλής της νέας κυβέρνησης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως πλέον είναι αναπόφευκτη η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, όμως τόνισε πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, καθώς οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή σύμβαση θα τύχουν επεξεργασίας από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.Σε ό,τι αφορά τον Προϋπολογισμό του 2012, ανέφερε πως η επικύρωσή του θα είναι τυπική, διότι, σίγουρα θα αναθεωρηθεί, από τη νέα κυβέρνηση και αυτός, όπως σημείωσε. Το απόγευμα στέλεχος της ΝΔ, που επικαλείται το Reuters, ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επιθυμεί να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια του έργου που έχει αναλάβει το οικονομικό επιτελείο. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012 και θα στηρίξει και το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων. «Έχουμε δεσμευθεί και θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι στη νέα κυβέρνηση θα μετέχουν ως αντιπρόεδροι, οι κύριοι Ευάγγελος Βενιζέλος και Σταύρος Δήμας (νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ). Μιλώντας πάντως στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Αγγελος Τόλκας, σημείωσε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά τόσο αναφορικά με το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού όσο και τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Πηγη:naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More