Google Translator

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Ελληνο-ρωσική σύγκρουση για την προφυλάκιση Εφραίμ

Ενταση στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις προκαλεί η προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ και η ωμή παρέμβαση Ρώσων αξιωματούχων στα εσωτερικά της Ελλάδας και κυρίως στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αιτία των ρωσικών παρεμβάσεων οι στενές σχέσεις του υπόδικου μοναχού -ο οποίος χθες πέρασε το κατώφλι του Κορυδαλλού- με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Β. Πούτιν αλλά και τη ρωσική Εκκλησία, παρά το γεγονός ότι η μονή Βατοπεδίου υπάγεται στο Φανάρι. Χθες, ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είναι γνωστή η διερεύνηση της υπόθεσης για τις ανταλλαγές ακίνητης περιουσίας μεταξύ Μονής Βατοπεδίου και ελληνικού κράτους, που έγιναν το 2007. Την ίδια στιγμή, λαμβάνοντας υπ' όψη τη δεδηλωμένη ετοιμότητα του αρχιμανδρίτη Εφραίμ να συνεργαστεί με τα ανακριτικά όργανα και την κατάσταση της υγείας του, μας προκαλεί βαθιά ανησυχία η απόφαση των δικαστικών αρχών της Ελλάδας για φυλάκισή του πριν τη δικαστική διερεύνηση, η οποία δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις και συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Μάλιστα η ανακοίνωση αναφέρει ότι στη Ρωσία ανησυχούν για την τύχη του αρχιμανδρίτου Εφραίμ.

Απάντηση
Αμεση και αυστηρή ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρα, ο οποίος, σχολιάζοντας τη ρωσική ανακοίνωση, δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου με μακρά δημοκρατική παράδοση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σαφής διάκριση των εξουσιών. Για τα ανωτέρω θέματα η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις». Βέβαια, θέλοντας να χαμηλώσει τους τόνους ώστε να μην προκληθεί ρήξη στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, ο κ. Δελαβέκουρας υπενθύμισε τη βαθιά φιλιά και συνεννόηση των δύο χωρών και ότι και οι δύο παραμένουν προσηλωμένες στην ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων.

Πολιτικές ευθύνες
Εν τω μεταξύ, αναφορές σε πράξεις και παραλείψεις πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων, περιέχει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο διατάχθηκε η προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ.

Το βούλευμα κάνει λόγο για ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση του Βατοπεδίου, οι οποίες όμως υπέπεσαν σε παραγραφή. Αποτελεί, όμως και κόλαφο για τη δράση του μοναχού Εφραίμ, καθώς κάνει λόγο για «επιτηδευμένο σχεδιασμό και εκτέλεση των εγκλημάτων χαρακτηρίζοντάς τον άτομο με ροπή στην εγκληματική δράση, ως στοιχείο της προσωπικότητάς του, ενεργώντας επιτήδεια και μεθοδευμένα».

Οι εφέτες θεωρούν επίσης πως ο κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων είναι υπαρκτός: «...ενόψει του ότι ο κατηγορούμενος, που ήταν ο ιθύνων νους και εμπνευστής των ως άνω πράξεων, εξακολουθεί να διατηρεί την ιδιότητα του καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, υπάρχει κίνδυνος να εκμεταλλευθεί πάλι την ιδιότητά του αυτή για τη διάπραξη και άλλων πράξεων συναφών με αυτές, που με το κατηγορητήριο του αποδίδονται ότι έχει διαπράξει».

Η ανακρίτρια Ε. Καλού αναφέρει τρία στοιχεία που την οδήγησαν στο αίτημα για προφυλάκιση:

1. Την εκμετάλλευση της ιδιότητάς του ως καθηγούμενου αγιορείτικης μονής παγκόσμιας ακτινοβολίας προς επηρεασμό πολιτικών προσώπων, υπουργών και υφυπουργών, καθώς και ανώτερων κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων.

2. Την επί μακρόν χρόνο τέλεση των πράξεων, γεγονός που δεν προσιδιάζει στο μοναχικό σχήμα και την πνευματική του αποστολή.

3. Την πρόκληση ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας σε βάρος της δημόσιας περιουσίας.

Η ανακρίτρια θεωρεί πως είναι πιθανόν ο κατηγορούμενος, στον οποίο το κατηγορητήριο αποδίδει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση των ανταλλαγών, να διαπράξει και νέα αδικήματα. Χθες, ο μοναχός Εφραίμ μεταφέρθηκε στην ΣΤ' πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, εκεί όπου συνήθως εγκαθίστανται καταδικασμένοι για οικονομικά εγκλήματα. Οι δικηγόροι του θα μελετήσουν το βούλευμα με το οποίο ζητήθηκε η προφυλάκισή του και πιθανότατα να ζητήσουν αίτημα αντικατάστασης με περιοριστικά μέτρα.

Εν τω μεταξύ, επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας, εξαπέλυσε χθες ο Γ. Πεταλωτής κατηγορώντας κυρίως τον πρώην πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλής, ο οποίος αποφάσισε να κλείσει τις εργασίες της η Βουλή στις 9 Μαΐου του 2009, προκαλώντας πρακτικά την παραγραφή όλων των πιθανών αδικημάτων πολιτικών μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007.

Η άλλη όψη
Επαγγελματίες του real estate

Είναι καινοφανής, αν όχι ύποπτη, η άποψη που εκφράζουν ορισμένοι ότι ο ηγούμενος Εφραίμ δεν έπρεπε να πάει φυλακή επειδή κάποιοι πολιτικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση του Βατοπεδίου, «τη γλίτωσαν» λόγω παραγραφής. Αλλωστε, την ευθύνη για τη μη απόδοση ευθυνών σε πολιτικούς έχει η κυβέρνηση Καραμανλή, που έκλεισε τη Βουλή και ουσιαστικά παραγράφηκαν τα αδικήματα. Κατακριτέο μεν αυτό, αλλά δεν αποτελεί Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους μοναχούς που... από ασκητές στο Αγιο Ορος επιχείρησαν να γίνουν... επαγγελματίες του real estate. Και ο ηγούμενος Εφραίμ δεν διαφέρει από κανένα άλλο Ελληνα πολίτη. Ας μην ξεχνούμε, επίσης, ότι ο ηγούμενος κατηγορείται για τρία κακουργήματα, μεταξύ αυτών και της απιστίας κατά του Δημοσίου. Ορθή λοιπόν η αντιμετώπισή του, επικίνδυνες οι επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης.
ΠΗΓΗ: imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More