Google Translator

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

«Χρυσοφόρο»... αποδείχθηκε το «οικόπεδο 12» της Κύπρου

Σε 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια με μέσο όρο τα 7 τρισ. κυβικά πόδια υπολογίζονται τα αποθέματα φυσικού αερίου στο «οικόπεδο 12» της Κύπρου, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, δίνοντας στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης της αμερικανικής Νoble Energy. Πρόκειται για ποσότητα μικρότερη μεν από αυτήν που εφημολογείτο αρχικώς, αρκετή όμως για να κάνει την Κύπρο, μία χώρα που καταναλώνει το ισοδύναμο 1 δισ. κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο, ενεργειακά αυτάρκη για πολλές δεκαετίες αλλά και «για να την εισάγει στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη», όπως δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Θα χρειαστεί πάντως μία ακόμα γεώτρηση, η τελική για την αξιολόγηση των ευρημάτων στο «οικόπεδο 12», το οποίο εκτός από φυσικό αέριο δείχνει να περιέχει και δύο κοιτάσματα πετρελαίου, διαδοχικά κάτω από το κοίτασμα του αερίου, του οποίου η αξία, σε σημερινές τιμές, εκτιμάται σε 90 δισ. δολάρια.

«Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα», υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος τόνισε ότι ανοίγονται νέες ευνοϊκές οικονομικές προοπτικές για το μέλλον της Κύπρου.

Oι προκαταρκτικές έρευνες της Noble έδειξαν ότι εντοπίστηκε φυσικό αέριο καθαρού πάχους περίπου 310 ποδιών (σχεδόν 100 μέτρων), ενώ το βάθος της γεώτρησης έφθασε στα 5.861 μέτρα σε βάθος νερού 1.689 μέτρα. Το «οικόπεδο 12» καλύπτει μία επιφάνεια περίπου 40 τετραγωνικών μιλίων (σχεδόν 104 τ.χλμ).

Σημαντικό
Η Noble Energy International χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή της σημαντική την ανακάλυψη. «Πρόκειται για το πέμπτο συνεχόμενο κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύπτει η Noble Energy με τους εταίρους της στο ευρύτερο πεδίο 'Λεβιάθαν', με συνολικά ακαθάριστα αποθέματα και για τα πέντε πεδία που εκτιμώνται γύρω στα 33 τρισ. κυβικά πόδια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Noble. Τα άλλα τέσσερα πεδία αφορούν στο Ισραήλ. Ας σημειωθεί ότι τα βεβαιωμένα αποθέματα του υπό ανάπτυξη κοιτάσματος «Σαχ Ντενίζ ΙΙ» στο Αζερμπαϊτζάν ανέρχονται σε 30 τρισ. κυβικά πόδια αερίου.

Πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις για το μέγεθος του κοιτάσματος, κυκλοφορούσαν φήμες στην Κύπρο για ποσότητες της τάξης των 9-13 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου οι οποίες μάλιστα τροφοδότησαν «ράλι» έως 9% των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Κύπρου. Μόλις όμως έγιναν οι δηλώσεις Χριστόφια, τα κέρδη εξανεμίστηκαν και τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,50%.Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές που διανοίγονται στο γεωστρατηγικό και πολιτικό πεδίο.

«Η ανεύρεση φυσικού αερίου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, «λύση που θα τερματίζει την παράνομη κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει τη χώρα και το λαό και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων». Επίσης κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει πνεύμα ειρήνης και συνδιαλλαγής, να αποφύγει τις οποιεσδήποτε τυχοδιωκτικές ενέργειες και τις προκλήσεις που προκαλούν προβλήματα. Η Τουρκία είχε αντιδράσει έντονα στις έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων που ξεκίνησε η Κύπρος και έχει ανακοινώσει σχέδια για δικές της έρευνες στη θαλάσσια περιοχή έξω από την Κύπρο.

Προετοιμασίες
Η Λευκωσία πάντως υλοποιεί τα δικά της σχέδια... Ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε για μία ακόμα φορά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τα υπόλοιπα «οικόπεδα» εντός της κυπριακής ΑΟΖ και υπογράμμισε ότι «οι προετοιμασίες για τη δημόσια προκήρυξη του νέου γύρου παραχωρήσεων βρίσκονται στο τελικό στάδιο». Οι υπολογισμοί της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι στο οικόπεδο «Αφροδίτη» βρίσκεται μόνον το 10% του συνολικού αερίου που υπάρχει σε κοιτάσματα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Οσον αφορά στα επόμενα βήματα για το «οικόπεδο 12», έχει αρχίσει να εξετάζεται το εάν, το πότε και με ποια χρήματα θα κατασκευαστεί τερματικός σταθμός στο Βασιλικό της Λεμεσού, ένα έργο του οποίου το κόστος υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ. Το 2011 ήταν μία δύσκολη χρονιά για την Κύπρο, με την καταστροφική έκρηξη στο στρατόπεδο «Φλωράκη» και τις συνεχείς υποβαθμίσεις της οικονομίας της, κλείνει όμως αισιόδοξα.
ΠΗΓΗ: imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More