Google Translator

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ρουκέτα από τη Standard & Poor’s

Ρουκέτα από τη Standard & Poor’sΕυφορία στα χρηματιστήρια μετά τη γαλλογερμανική συμφωνία. Απότομη προσγείωση μετά την απειλή της S&P κατά της Ευρωζώνης
Με μια πρωτοφανή κίνηση ο οίκος αξιολόγησης έθεσε χθες το βράδυ μετά το κλείσιμο των αγορών στη Γουόλ Στριτ όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης ουσιαστικά σε καθεστώς επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ
πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής της 8ης Δεκεμβρίου και λίγο μετά τη συμφωνία Μέρκελ - Σαρκοζί. "Η σημερινή εξέλιξη πηγάζει από την πεποιθησή μας ότι οι συστημικές πιέσεις στην Ευρωζώνη έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε βαθμό που δημιουργούν πτωτική πίεση στην πιστοληπτική θέση της Ευρωζώνης ως συνόλου", αναφέρει ο οίκος

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία νωρίτερα χθες η S&P είχε προειδοποιήσει τη Γερμανία και άλλα πέντε κράτη της Ευρωζώνης ότι κινδυνεύουν να χάσουν την κορυφαία πιστοληπτική τους αξιολόγηση ΑΑΑ λόγω της κλιμάκωσης της οικονομικής και πολιτικής αναταραχής στη ζώνη του ευρώ.

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο οίκος δεν αποκλείεται να ανακοινώσει πως τοποθετεί την αξιολόγηση της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας και του Λουξεμβούργου σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανό? ψαλίδισμα (creditwatch negative). Κάτι τέτοιο, ουσιαστικά σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα 50% να ακολουθήσει εντός διαστήματος 90 ημερών κάποια υποβάθμιση. Ο οίκος φέρεται να έχει προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις των έξι κρατών ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις τους σε ΑΑ+.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, η S&P εκφράζει τον προβληματισμό της για τον δυνητικό αντίκτυπο που θα έχει η διεύρυνση των πολιτικών, χρηματοοικονομικών και νομισματικών προβλημάτων στην ΕΕ.

Επιπροσθέτως επισημαίνει ότι η απουσία προόδου στις προσπάθειες που κατεβλήθησαν προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της κρίσης, ίσως αντανακλά δομικές αδυναμίες στη λήψη αποφάσεων στους κόλπους της Ευρωζώνης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Σημειώνει επίσης ότι ενημέρωσε τις 6 κυβερνήσεις των κρατών ότι θα ολοκληρώσει την εξέταση «όσο το δυνατόν συντομότερα», μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Πριν από αυτήν την εξέλιξη, την αισιοδοξία ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα δράσουν αποφασιστικά για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης δημιούργησε η χθεσινή γαλλογερμανική συμφωνία. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες διεύρυναν τα κέρδη τους, το ευρώ ενισχύθηκε και τα spreads της περιφέρειας παρουσίασαν σημαντική αποκλιμάκωση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σκαρφάλωσε 0,84% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στις 242,75 μονάδες. Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50, ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,15%. Ανάλογη ευφορία επικρατούσε ήδη από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης και στη Γουόλ Στριτ. Ωστόσο, η απειλή υποβάθμισης ολόκληρης σχεδόν της... Ευρωζώνης από τη Standard & Poor's προσγείωσε απότομα το αγοραστικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Deutsche Bank
Καμπανάκι για την Ελλάδα


Για την Ελλάδα η Deutsche Bank εκτιμά ότι προς το παρόν δεν θα εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη, αλλά υποστηρίζει ότι αυτό δεν είναι «αδιανόητο» να συμβεί μέσα στο 2012!

Πηγή:ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More