Google Translator

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Η μέρα που μάτωσε η Λιέγη

Δύο έφηβοι, ηλικίας 15 και 17 ετών, και μία 75χρονη γυναίκα, νεκροί. Ενα δίχρονο κοριτσάκι εξέπνευσε αργότερα στο νοσοκομείο. Περισσότεροι από 120 άνθρωποι τραυματισμένοι. Και μια χώρα ολόκληρη σε κατάσταση σοκ, να αναζητεί απαντήσεις. Τι ώθησε έναν 33χρονο από τη Λιέγη ονόματι Νορντίν Αμράνι, «παλαιό γνώριμο της Αστυνομίας», να ανοίξει πυρ με χειροβομβίδες και Καλάζνικοφ σε μια πολύβουη πλατεία της βελγικής πόλης, εκεί όπου έχει στηθεί το «χριστουγεννιάτικο χωριό» και βρίσκεται το δικαστικό μέγαρό της;


Για «μεμονωμένη πράξη με δραματικές συνέπειες» έκανε λόγο η υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Ζοέλ Μιλκέ, επισημαίνοντας ότι η επίθεση δεν φαίνεται να έχει σχέση «με την τρομοκρατία». Ο ίδιος ο δράστης δεν θα δώσει καμία απάντηση, αφού έπεσε και αυτός χθες νεκρός. Σύμφωνα με την εισαγγελέα της Λιέγης, δεν είναι σαφές αν αυτοκτόνησε με το δεύτερο όπλο που κρατούσε, ένα ρεβόλβερ, ή αν «πέθανε κατά λάθος»· το βέβαιο είναι ότι δεν σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά και δεν χρησιμοποίησε όλες τις χειροβομβίδες που είχε.

{ARXS}ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ.{ARXS} Γεννημένος στις 15 Νοεμβρίου 1978, ο Αμράνι είχε καταδικαστεί, σύμφωνα με βελγικά μέσα, τον Σεπτέμβριο του 2008 σε 58 μήνες φυλάκιση για διατήρηση οπλοστασίου – καμιά δεκαριά όπλα και 9.500 σφαίρες –, καθώς και για την καλλιέργεια 2.800 φυτών κάνναβης στο πλαίσιο εγκληματικής συμμορίας. Αλλες πληροφορίες τον θέλουν να είχε στο παρελθόν μπλεξίματα με την Αστυνομία και για σεξουαλική κακοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, ο 33χρονος είχε κληθεί χθες το πρωί να παρουσιαστεί σε αστυνομικό τμήμα της Λιέγης, άγνωστο για ποιον ακριβώς λόγο. Αντί να πάει όμως στο τμήμα, έβαλε σε ένα σακίδιο χειροβομβίδες, ένα αυτόματο όπλο και ένα ρεβόλβερ και ξεκίνησε πεζός από το σπίτι του για την Πλατεία Σεν Λαμπέρ, μία από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της πόλης, το κεντρικό σημείο εισόδου στους εμπορικούς δρόμους του κέντρου.
Μόλις έφτασε εκεί, ανέβηκε σε μια εξέδρα που του προσέφερε ιδανική θέα της πλατείας, συμπεριλαμβανομένου του θεόρατου χριστουγεννιάτικου δέντρου, άνοιξε το σακίδιό του, έβγαλε μια χειροβομβίδα και την πέταξε σε μια στάση λεωφορείου. Συνολικά, πέταξε τρεις χειροβομβίδες και έπειτα άνοιξε πυρ με το αυτόματο.
«Ηταν μόνος και έμοιαζε να έχει πλήρη έλεγχο των πράξεών του. Ηθελε να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους», δήλωσε ένας δημοσιογράφος που έτυχε να είναι παρών, ο Νικολά Γκιλέν. Εκατοντάδες πανικόβλητοι άνθρωποι βάλθηκαν να τρέχουν μακριά από την Πλατεία Σεν Λαμπέρ και από τη γειτονική Πλατεία Ντι Μαρσέ, όπου βρίσκεται η χριστουγεννιάτικη αγορά, αναζητώντας καταφύγιο στα δρομάκια της παλιάς πόλης. Βίντεο δείχνουν πλήθη ανθρώπων, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, να τρέπονται σε φυγή, κάποιοι από αυτούς κουβαλώντας τσάντες με ψώνια.
Το κέντρο της Λιέγης, μιας πόλης 200.000 ανθρώπων στο Ανατολικό Βέλγιο, παρέμεινε αποκλεισμένο επί πολλές ώρες μετά τον θάνατο του δράστη, καθώς η Αστυνομία αναζητούσε πιθανούς συνεργούς. «Ευτυχώς ο δήμαρχος είχε αποφασίσει σήμερα [χθες] να ανοίξει αργότερα από ό,τι συνήθως η χριστουγεννιάτικη αγορά λόγω του κακού καιρού και των πολύ ισχυρών ανέμων. Ειδάλλως θα υπήρχε πολύ περισσότερος κόσμος», δήλωσε υπάλληλος του δήμου. Ωσπου να πέσει το σούρουπο, μια επιφανειακή ηρεμία είχε επιστρέψει στην Πλατεία Σεν Λαμπέρ. Επί τόπου έσπευσαν τόσο ο νέος Πρωθυπουργός του Βελγίου Ελιό ντι Ρούπο όσο και το βασιλικό ζεύγος Αλβέρτος Β’ και Πάολα.
ΠΗΓΗ: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More