Google Translator

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Στην υποβάθμιση τριών κυπριακών τραπεζών προχώρησε η Moody's


Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε την Τράπεζα Κύπρου και τηνΕλληνική κατά μία βαθμίδα και τη Marfin κατά τρεις βαθμίδες, επικαλούμενος την «αυξημένη έκθεση της τελευταίας στην Ελλάδα και την πιθανότητα κρατικής στήριξής της».

Συγκεκριμένα, ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου rating για τιςκαταθέσεις και το χρέος της Τράπεζας Κύπρου σε Ba2 από Ba1, της Ελληνικής σεBa2 από Ba1 και της Marfin σε Β2 από Ba2.

Επίσης, τοποθέτησε τα ratings των τραπεζών υπό αναθεώρηση γιαπεραιτέρω υποβάθμιση.

Όπως τονίζεται, κύριος λόγος της υποβάθμισης των τραπεζών είναι η περιορισμένη δυνατότητα του κράτους να στηρίξει τον τραπεζικό κλάδο, το μέγεθος του οποίου ανέρχεται σε 6 φορές το κυπριακό ΑΕΠ και ακολουθεί την υποβάθμιση της χώρας κατά 2 βαθμίδες στις 4 Νοεμβρίου στο Baa3 από Baa1.

Για την τριπλή υποβάθμιση της Marfin, ο οίκος αναφέρει ότι «αντανακλά την εξασθένηση της πιστωτικής ικανότητας της τράπεζας, επιπρόσθετα από τη μείωσητης δυνατότητας του κράτους να τη στηρίξει σε περίπτωση ανάγκης».

Η Marfin, συνεχίζει ο οίκος, «έχει μεγαλύτερη έκθεση σε ομόλογα του ελληνικούδημοσίου και φθάνουν περίπου στο 91% του δείκτη κεφαλαίων tier 1 και τηνκαθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη σε ζημιές στο πλαίσιο της αναθεωρημένης συμφωνίαςγια μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα (PSI ) που ανακοινώθηκε στις 27Οκτωβρίου».

Σύμφωνα με τον οίκο, η Marfin θα χρειαστεί περισσότερο από 1 δισ. ευρώ προκειμένου να συμμορφωθεί με τον ελάχιστο δείκτη core tier 1 της Κεντρικής Τράπεζας στο 8% και να συμβαδίζει με το μίνιμουμ δείκτη της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (9%).

«Παρόλο που η τράπεζα εξετάζει διάφορες επιλογές για να αντιμετωπίσει αυτό τοκενό, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών στην αγορά, η προσπάθεια αύξησης κεφαλαίου (που ισοδυναμεί με 5% του κυπριακού ΑΕΠ) μέχρι τον Ιούνιο του 2012 αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα η τράπεζα να απαιτήσει μεγάλη κεφαλαιακήστήριξη από την κυβέρνηση», υπογραμμίζει ο οίκος.

Για την Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική, αναφέρεται ότι μπορούν να καλύψουν το έλλειμμα κεφαλαίου χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια.

Στα ελληνικά ομόλογα η έκθεση φθάνει το 53% του δείκτη tier 1 και σημειώνεται ότι η ικανότητα να αναπληρώσει τα πρωτογενή ίδια κεφάλαια υποστηρίζεται από ταενισχυμένα μετατρέψιμα αξιόγραφα κεφαλαίου αξίας 887 εκατ. ευρώ.

Η έκθεση της Ελληνικής στα ελληνικά ομόλογα που φθάνει το 18% του δείκτη Tier 1 χαρακτηρίζεται μέτρια.

Ο οίκος τονίζει ότι δεν αποκλείεται περαιτέρω «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων στο μέλλον και αυτό θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις τράπεζες.

Πηγή : tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More