Google Translator

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Κατέρριψαν κατασκοπευτικό των ΗΠΑ



Ανεβαίνει ο πυρετός στις σχέσεις μεταξύ Ιράν - Δύσης, μετά και την κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροσκάφους. Πάνω, ο Ιρανός πρόεδρος Μ. Αχμαντινετζάντ σε στρατιωτική παρέ
Κραυγάζοντας πολεμικές ιαχές που φορτίζουν το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ, η Τεχεράνη κατέρριψε χθες αμερικανικό μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος. Την ώρα που το Ιράν οδηγείται σε ολοένα και μεγαλύτερη διπλωματική απομόνωση για το πυρηνικό του πρόγραμμα και για την
επίθεση Ιρανών διαδηλωτών στη βρετανική πρεσβεία της Τεχεράνης, στρατιωτική πηγή του Ιράν απείλησε με αντίποινα ακόμα και εκτός των ιρανικών συνόρων για την παραβίαση του εναέριου χώρου του.

«Η απάντηση του στρατού του Ιράν


στην παραβίαση του εναέριου χώρου μας από το αμερικανικό κατασκοπευτικό, δεν θα περιορίζεται πλέον στα σύνορα του Ιράν», δήλωσε στρατιωτική πηγή στον τηλεοπτικό σταθμό Al Alam, μετά τη μετάδοση της είδησης της κατάρριψης αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, αποσκοπούν στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

«Ο στρατός του Ιράν έχει καταρρίψει ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος RQ-170 που εισέβαλε στο ανατολικό Ιράν», ανέφερε νωρίτερα ο τηλεοπτικός σταθμός επικαλούμενος ανώνυμη πηγή, ενώ την πληροφορία μετέδωσε και το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν, Fars.

«Το μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος, το οποίο κατερρίφθη με λίγες ζημιές, έχει κατασχεθεί από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις», προσέθεσε το κανάλι.

Χθες το βράδυ η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) ισχυρίστηκε ότι το αεροσκάφος, που κατερρίφθη από το Ιράν, μπορεί να είναι ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος που πετούσε πάνω από το δυτικό Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα.

«Απόρρητα»
Τον περασμένο Ιούλιο το Ιράν ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ πάνω από την πόλη Κομ που βρίσκεται κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φόρντου. Τα τελευταίας γενιάς αεροσκάφη τύπου RQ-170 Sentinel της Lockheed-Martin, τα οποία παραμένουν «απόρρητα», επιχειρούν κυρίως στο Αφγανιστάν, ενώ τουλάχιστον ένα εξ αυτών είχε χρησιμοποιηθεί στην επιχείρηση για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που ΕΕ και ΗΠΑ εμφανίζονται έτοιμες να εγκρίνουν αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, το αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται να εγκρίνει εντός του μήνα με το βλέμμα στο Ιράν την αποστολή 600 διατρητικών βομβών στον Περσικό Κόλπο.

Η κυβέρνηση Ομπάμα επιθυμεί να πουλήσει τις «έξυπνες» βόμβες έναντι 304 εκατ. δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την αντιμετώπιση «περιφερειακών απειλών».

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Στα 250 $ το βαρέλι αν γίνει εμπάργκο


Με έκρηξη των τιμών του πετρελαίου απείλησε η Τεχεράνη σε ενδεχόμενο εμπάργκο. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι αν η Δύση επιβάλει πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ιράν, θα ανέβουν ραγδαία οι τιμές του αργού πετρελαίου αγγίζοντας τα 250 δολάρια το βαρέλι. «Μόλις αυτό το ζήτημα τεθεί σοβαρά, η τιμή του βαρελιού θα φτάσει τα 250 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ραμίν Μεχμανπαράστ, τονίζοντας ότι η επιβολή κυρώσεων στην εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις.

Η εξαγωγή πετρελαίου βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο της Δύσης στο πλαίσιο των αυστηρότερων κυρώσεων που ετοιμάζεται να επιβάλει στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Το ενδεχόμενο εξετάζει η ΕΕ, ενώ οι ΗΠΑ κινούνται προς την κατεύθυνση αυστηρότερων οικονομικών κυρώσεων, χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή το αργό έκλεισε λίγο κάτω από τα 110 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή:ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More