Google Translator

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Ασφυκτικές πιέσεις από Βρυξέλλες στην Ελλάδα


Ασφυκτικό είναι το pressing που ασκούν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα για να λάβει τις αποφάσεις της, τη στιγμή που η κοινή γνώμη της Γηραιάς Ηπείρου αποκτά ολοένα και πιο σκληροπυρηνική στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον για τα όσα διαδραματίστηκαν και θα διαδραματιστούν στη χώρα αμς είναι τεράστιο. Αυτό δείχνει και η παρουσία δεκάδων ξένων συνεργείων στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες αλλά και η χθεσινή δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος κάλεσε εκ νέου την ΕΕ να στηρίξει την Ελλάδα αλλά και την Ελλάδα να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Τα μηνύματα, από τις Βρυξέλλες είναι διφορούμενα. Από τη μία, οι εταίροι μας επιμένουν ότι θα μας συμπαρασταθούν και ξεκαθαρίζουν με απόλυτο τρόπο πως επιθυμούν μία Ευρωζώνη με την Ελλάδα μέλος της. Πετούν, ωστόσο, το μπαλάκι στην Ελλάδα: «Βρείτε τα μεταξύ σας και εφαρμόστε όσα συμφωνήσαμε αλλιώς... δεν έχει ούτε ευρώ» τονίζουν.

Από την άλλη, πολλαπλασιάζονται οι φωνές που τονίζουν πως το κόστος αλλά και οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης σε χώρες όπως η Ιταλία (που ήδη τέθηκε υπό «άτυπη κηδεμονία» από το ΔΝΤ) είναι πλέον μικρότεροι από την παραμονή της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα.

Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι και πολλά θα κριθούν τη Δευτέρα από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Εκεί ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να δεχθεί το φιλικό χτύπημα των Ευρωπαίων στην πλάτη αλλά μπορεί και να λάβει τελεσίγραφο, αυτή τη φορά οριστικό. Αυτό εξαρτάται από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν μέχρι τότε στο εσωτερικό της χώρας. Το ξεκαθαρίζουν, εξάλλου, και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που διαμηνύουν ότι «όλα είναι στο χέρι της Ελλάδας» και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και να μπει την τελευταία στιγμή στην ατζέντα του Eurogroup το θέμα της 6ης δόσης. Αρκεί να υπάρξει εθνική συνεργασία και να διασφαλιστεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου.

Η ουσία του θέματος είναι μία και έχει καταστεί πιο σαφής από ποτέ: οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται να σώσουν το ευρώ και η Ελλάδα έρχεται σε δεύτερη (και αν) μοίρα. Μπορεί κανείς, όμως, να κατηγορήσει τους Ευρωπαίους για ανθελληνική στάση; Εμείς πρώτοι ανοίξαμε τη συζήτηση και τώρα αγχωμένοι και ιδρωμένοι αναζητούμε εναγωνίως εάν είναι αλήθεια τα plan B και plan C των Ευρωπαίων σε περίπτωση εξόδου της χώρας μας από το κοινό νόμισμα...

Πηγή : madata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More