Google Translator

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ιταλία: Νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Μόντι


Πολύ κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας βρίσκεται πλέον η Ιταλία, μετά την απόφαση του προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να ορίσει ισόβιο γερουσιαστή τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Μάριο Μόντι, τον οποίο εγκρίνει ακόμη και ο Μπερλουσκόνι.

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την ψήφιση των έκτακτων οικονομικών μέτρων με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Αύριο αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία στην ιταλική Γερουσία και το Σάββατο να ακολουθήσει ψηφοφορία στην Βουλή.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Il Sole 24 ore που κυκλοφορεί με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Κάντε γρήγορα" ο νόμος οικονομικής σταθερότητας θα έχει ψηφιστεί εκτός απροόπτου μέχρι το Σάββατο. Ο Μπερλουσκόνι τότε "θα παραιτηθεί άμεσα" όπως διαβεβαίωσε μιλώντας στο κρατικό κανάλι Rai ο Αντζελίνο Άλφάνο, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Λαός της Ελευθερίας (Pdl) και θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις-εξπρές.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Μάριο Μόντι πρώην ευρωπαίο επίτροπο και φαβορί για την θέση του επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, να διορίζεται πρωθυπουργός την Κυριακή 13 Νοεμβρίου και το αργότερο την Δευτέρα να γίνεται γνωστή η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, ώστε με το άνοιγμα των αγορών να σταλεί από την γείτονα ένα καθησυχαστικό μήνυμα.

Αιτιολογώντας την απόφασή του να ορίσει ισόβιο γερουσιαστή τον Μόντι, κίνηση που άνοιξε τον δρόμο για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος Ναπολιτάνο, είπε ότι η Ιταλία διανύει μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και πρέπει να κάνει σκληρές επιλογές για να ξεπεράσει την κρίση, επισημαίνοντας την πίεση από Βρυξέλλες και αγορές.

" Η Ευρώπη περιμένει άμεσα, σημαντικά σημάδια ανάληψης ευθύνης από μια χώρα- ιδρυτικό της μέλος" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ναπολιτάνο.

Ανάμεικτες οι πρώτες αντιδράσεις στην επιλογή Μόντι
"Ο Μάριο Μόντι μπορεί να είναι σωστή επιλογή αλλά θα πρέπει να πει ο ίδιος τι θέλει να κάνει" είπε ο πρόεδρος της βουλής Τζιανφράνκο Φίνι.

"Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών" δήλωσε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το κόμμα του δεν φοβάται τις πρόωρες εκλογές.

Ηχηρό ήταν το "όχι" από τον εταίρο του Μπερλουσκόνι, τη Λέγκα του Βορρά:

"Πρέπει να πάμε στις κάλπες ώστε ο κυρίαρχος λαός ν' αποφασίσει τι πρέπει να κάνουμε. Αν δόσει ο Ναπολιτάνο εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιον όπως ο Μάριο Μόντι ο οποίος δεν αποτελεί μέρος της πλειοψηφίας που κέρδισε τις εκλογές του 2008, η Λέγκα δεν θα τον στηρίξει και θα περάσει στην αντιπολίτευση".

Από την πλευρά του ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος "Ιταλία των Αξιών" (Idv), ξεκαθάρισε: "Το Idv λέει όχι σ' αυτή την κυβέρνηση τεχνοκρατών, δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης και θα μείνουμε εκτός".

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παρότι αρχικά είχε ταχθεί υπέρ των πρόωρων εκλογών, φαίνεται να δίνει την "ευλογία" του όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Repubblica, σε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών με επικεφαλής τον Μάριο Μόντι. Ο ιταλός πρωθυπουργός εξήγησε μάλιστα ότι δεν θα πρότεινε μια μεταβατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον εκλεκτό του διάδοχο, Ατζελίνο Αλφάνο, γιατί δεν θέλει να τον "κάψει".

Οι πρόωρες εκλογές είναι ένα σενάριο που δεν χαίρει ευρείας στήριξης, αφού ακόμη και εντός του Pdl έχει δημιουργηθεί ρεύμα ενάντια στην προσφυγή στις κάλπες, εν μέσω μιας τόσο κρίσιμης περιόδου για την Ιταλία

Πηγή : ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More