Google Translator

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ήρεμος και νηφάλιος ο παρ' ολίγον... πρωθυπουργός


Πρόσωπο κοινής επιλογής Παπανδρέου – Σαμαρά αποτέλεσε ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος αν και όπως αναφέρουν συνεργάτες του προέδρου της Βουλής ο ίδιος «ουδέποτε επεδίωξε να αναλάβει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, ούτε καν το είχε σκεφτεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το πρωί της Τετάρτης συμφώνησαν ότι πρέπει να καταλήξουν σε ένα «θεσμικό πρόσωπο» το οποίο θα ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος. Οι δύο άνδρες εκτός από την ιδιότητα που θα φέρει ο νέος πρωθυπουργός φαίνεται να κατέληξαν και στο πρόσωπο, αυτό δηλαδή του κ. Πετσάλνικου ο οποίος ως Πρόεδρος της Βουλής εκφράζει όλες της πτέρυγες του κοινοβουλίου.

Με τον τρόπο αυτό το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον κ. Πετσάλνικο στο γραφείο του και του ανακοίνωσε ότι μετά από συνεννόηση με τον κ. Σαμαρά πρέπει να επιλέξουν μια «θεσμική λύση που να ενώνει» και του ζήτησε να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού στην μεταβατική κυβέρνηση. Εως εκείνη την στιγμή – όπως αναφέρουν κύκλοι του Προέδρου – ο κ. Πετσάλνικος «δεν γνώριζε τίποτε. Γι' αυτό και κατηγορηματικά είχε δηλώσει το βράδυ της Τρίτης ότι είναι και θα είναι Πρόεδρος της Βουλής. Η δήλωση δεν ήταν για να θολώσει τα νερά, ήταν μία πραγματικότητα». Τα νέα δεδομένα και κυρίως το γεγονός ότι «υπήρχε η σύμφωνη γνώμη των δύο αρχηγών ως προς το πρόσωπο αλλά και η επιμονή του πρωθυπουργού» οδήγησαν τον κ. Πετσάλνικο να αποδεχθεί την πρόταση «γνωρίζοντας τις τεράστιες ευθύνες που αναλαμβάνει για τη χώρα».

Φαίνεται όμως πως κανείς δεν είχε υπολογίσει τις αντιδράσεις των βουλευτών τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και τις ΝΔ, οι απειλές των οποίων ότι είτε θα παραιτηθούν είτε θα καταψηφίσουν μια κυβέρνηση υπο τον κ. Πετσάλνικο ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς. Πάντως, ο Πρόεδρος της Βουλής αρνείται να σχολιάσει τις αντιδράσεις και δηλώνει πως «μετά την θύελλα αισθάνομαι ήρεμος και νηφάλιος», ενώ εύχεται « ο κ. Παπαδήμος και η νέα κυβέρνηση να επιτύχουν στην αποστολή τους».

Πηγή : protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More