Google Translator

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Πλησιάζει στη Γάζα ο στολίσκος με την ανθρωπιστική βοήθεια


Τα δύο πλοία που αναχώρησαν από την Τουρκία μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, προσεγγίζουν τον προορισμό τους και αναμένουν ότι θα αναχαιτιστούν από το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο συντονιστής της επιχείρησης.

«Τα δύο πλοία προσεγγίζουν τα ύδατα που ελέγχει το Ισραήλ και τα πληρώματά τους έλαβαν ως οδηγία να μην προβάλουν αντίσταση στο ισραηλινό πολεμικό ναυτικό, όταν αυτό θα προσπαθήσει να τα αναχαιτίσει», δήλωσε ο Ντένις Κοσεΐμ, ο εκπρόσωπος των συντονιστών της ομάδας όταν ρωτήθηκε τηλεφωνικά από τον Καναδά.

«Οι απεσταλμένοι μας υπέγραψαν ένα κείμενο στο οποίο δεσμεύονται να μην προβάλουν αντίσταση σε περίπτωση νηοψίας από το Ισραήλ. Ελπίζουμε ότι θα μπορούν κατόπιν να επιστρέψουν στα σπίτια τους χωρίς θα υποστούν ταλαιπωρία», τόνισε.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι «τα δύο πλοία προσεγγίζουν και η πορεία τους παρακολουθείται από το πολεμικό ναυτικό που θα έχει επαφή με αυτά την κατάλληλη στιγμή».

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τα δύο πλοία είχαν εισέλθει στα διεθνή ύδατα και βρίσκονταν περίπου 180 ναυτικά μίλια (τουλάχιστον 300 χλμ.) βόρεια της Γάζας, σύμφωνα με τους Ιρλανδούς συντονιστές της επιχείρησης.

Πλοία του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού είχαν πλησιάσει χθες Πέμπτη στα έξι μίλια το στολίσκο, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από αυτόν, ανακοίνωσε ο Ιρλανδός ακτιβιστής Φίνταν Λέιν.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αργά χθες ότι έλαβαν τη διαβεβαίωση της 'Αγκυρας πως δεν θα συνοδέψει με πολεμικά της πλοία το στολίσκο που μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια και κατευθύνεται στη Λωρίδα της Γάζας.

Τον Σεπτέμβριο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει ότι εξετάζει την περίπτωση οι στολίσκοι που μελλοντικά θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα να συνοδεύονται από σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, κρίνοντας ότι δεν μπορεί να εμπιστεύεται το Ισραήλ.

Ο μικρός στολίσκος που αποτελείται από το ιρλανδικό πλοίο Saoirse («ελευθερία» στα κελτικά) και το καναδικό Tahrir («ελευθερία» στα αραβικά) αναχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης από τη νοτιοδυτική Τουρκία και προγραμματίζει να φθάσει σήμερα στη Γάζα.

Τα μέλη των δύο πληρωμάτων και οι προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι αριθμούν 27 επιβαίνοντες στο στολίσκο που μεταφέρει φάρμακα αξίας 30.000 δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης «Freedom Waves To Gaza» (Κύματα ελευθερίας προς τη Γάζα).

Πηγή : kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More