Google Translator

Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011

Σενάρια για εισβολή.Πολεμικός πυρετός για το Ιράν


Τα τελευταία 24ωρα ισραηλινά ΜΜΕ εμφανίζουν το Τελ Αβίβ να ασκεί πιέσεις στους συμμάχους του για άμεση επίθεση. Το βρετανικό υπ. Αμυνας δεν αποκλείει αμερικανικά πλήγματα με στόχο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις του Ιράν με το Ισραήλ και τους συμμάχους του διαμορφώνουν εν όψει μιας κρίσιμης εβδομάδας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα οι φημολογίες και τα σενάρια για ενδεχόμενη επέμβαση εναντίον της Τεχεράνης. Το Ιράν κουνάει το δάχτυλο στις ΗΠΑ, ενώ το ΝΑΤΟ σπεύδει να διαψεύσει τις φήμες.

Τα τελευταία 24ωρα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρονται σε ένα συνεχιζόμενο ντιμπέιτ στους κόλπους της κυβέρνησης Νετανιάχου και εμφανίζουν το Ισραήλ να ασκεί πιέσεις στους ισχυρούς συμμάχους του για άμεση επίθεση.

Εν τω μεταξύ η βρετανική "Guardian" έγραψε ότι, αν και οι ΗΠΑ σύντομα εισέρχονται σε προεκλογική περίοδο, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας δεν αποκλείει μια αμερικανική επίθεση σε επιλεγμένους στόχους εν μέσω ανησυχιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Επικαλούμενη πληροφορίες δυτικών μυστικών υπηρεσιών που θέλουν την Τεχεράνη να διαθέτει πλέον αρκετή ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου για την κατασκευή δύο έως τεσσάρων πυρηνικών βομβών, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η πρόοδος του πυρηνικού προγράμματος ίσως εξαναγκάσει τις ΗΠΑ σε επέμβαση εναντίον της. Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης άφησε ανοιχτό και ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας στο δημοσίευμα της "Guardian".

Πάντως το ΝΑΤΟ "δεν έχει απολύτως καμία" πρόθεση επέμβασης στο Ιράν, δήλωσε ο γ.γ. Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Από την πλευρά του, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει "να σκεφτούν δύο φορές πριν εισέλθουν σε πορεία σύγκρουσης με το Ιράν", προσθέτοντας ότι "έχουν απολέσει τη σοφία και τη σωφροσύνη τους στα διεθνή ζητήματα".

Την ώρα που το Ιράν πραγματοποιεί απανωτές πυραυλικές δοκιμές -την Πέμπτη μια άσκηση παθητικής άμυνας με βάση την προσομοίωση επίθεσης με συμβατικούς και μη συμβατικούς πυραύλους και την Τετάρτη μια επιτυχή δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής-, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε "κρίσιμη" την έκθεση που θα δημοσιοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα η ΙΑΕΑ για το ιρανικό πρόγραμμα. Προηγουμένως ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Νικολά Σαρκοζί, να διατηρηθεί η πίεση στην Τεχεράνη.

ΙΣΡΑΗΛ - ΓΚΑΛΟΠ
Η επέμβαση διχάζει τους πολίτες

Διχασμένοι απέναντι στην προοπτική της στρατιωτικής επίθεσης εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων εμφανίζονται οι Ισραηλινοί σε δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Dialog για λογαριασμό της εφημερίδας "Χααρέτζ", το 41% των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ μιας επίθεσης και το 39% κατά, ενώ το 20% δήλωσε ότι δεν έχει άποψη. Το 52% δήλωσαν ότι εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, που υποστηρίζουν ένθερμα μια επίθεση για την αντιμετώπιση του ιρανικού θέματος.

Πηγή : ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More