Google Translator

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Μικρές αφηγήσεις για Οσκαρ






Το «Paradise Lost 3» που διεκδικεί χρυσό αγαλματίδιο αλλά και οι νέες δουλειές των Παναχί, Χέρτζογκ, στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ


Ντοκιμαντέρ που είναι υποψήφια για Οσκαρ, και ανάμεσά τους οι νέες δουλειές του Ιρανού Τζαφάρ Παναχί, του Βέρνερ Χέρτζογκ κ.ά., θα προβληθούν στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου αιώνα, που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 18 Μαρτίου.

Με μια υποψηφιότητα για τα προσεχή Οσκαρ στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, αποκαλυπτικές μαρτυρίες και ένα θέμα που κυριαρχεί ακόμη στην επικαιρότητα των αμερικανικών ΜΜΕ, το ντοκιμαντέρ «Paradise Lost 3: Purgatory», στην ενότητα «Μικρές Αφηγήσεις» αναδεικνύεται από τους Τζο Μπέρλιντζερ και Μπρους Σινόφσκι, σε ένα δυνατό όπλο ακτιβισμού.

Το αμερικανικό δικαστικό σύστημα και άλλη μια υπόθεση δολοφονίας που συγκλόνισε τις ΗΠΑ, καταγράφει με τον φακό του και ο Γερμανός κινηματογραφιστής, Βέρνερ Χέρτζογκ, στο ντοκιμαντέρ του «Into the Abyss: A Tale of Death, a Tale of Life», που επίσης θα προβληθεί στην ενότητα «Μικρές Αφηγήσεις». Ο ιδιοφυής σκηνοθέτης παρακολουθεί την ιστορία του 28χρονου Μάικλ Πέρι που καταδικάστηκε σε θανατική ποινή και του συνεργού του Τζέισον Μπερκέτ που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης και επικεντρώνεται στον αντίκτυπο της υπόθεσης στα συγγενικά πρόσωπα τόσο των δολοφονημένων όσο και των καταδικασθέντων.
Σκηνές από τα ντοκιμαντέρ «Paradise Lost 3: Purgatory» και «Vivan Las Antipodas!» Σκηνές από τα ντοκιμαντέρ «Paradise Lost 3: Purgatory» και «Vivan Las Antipodas!»


Ενα εκ των έσω μανιφέστο ενάντια στο απολυταρχικό ιρανικό καθεστώς, έτσι όπως το βιώνει για ένα 24ωρο από την καθημερινότητά του ο Τζαφάρ Παναχί, διακηρύσσει η ταινία «This is not a film», στην ενότητα «Ανθρώπινα Δικαιώματα». Εν αναμονή της ετυμηγορίας για την έφεσή του, εγκλωβισμένος σε κατ' οίκον περιορισμό, ο Παναχί γίνεται πρωταγωνιστής μπροστά στην κάμερα του ομότεχνού του Μοχτάμπα Μιρταχμάσμπ, αλλά και συν-σκηνοθέτης, μέσω του iPhone του, σε μια θαρραλέα πράξη διαμαρτυρίας, αφιερωμένη στους Ιρανούς κινηματογραφιστές.

Ενα ασυνήθιστο πολιτικό σχόλιο για την καταπιεσμένη υπό το καθεστώς Πινοσέτ, Χιλή, επιχειρεί ο Πατρίσιο Γκουσμάν, μέσα από την ταινία του Nostalgia for the light, στην ενότητα «Μικρές Αφηγήσεις». Ορμώμενος από το προσωπικό του ενδιαφέρον για την αστρονομία, ο δημιουργός επικεντρώνεται στην έρημο της Ατακάμα, όπου αστρονόμοι, αρχαιολόγοι, αλλά και συγγενείς των «εξαφανισμένων» θυμάτων της δικτατορίας, εξερευνούν το παρελθόν, ο καθένας από τη δική του σκοπιά.

Από την ενότητα «Κοινωνία και Περιβάλλον» ξεχωρίζει το ντοκιμαντέρ Vivan Las Antipodas!, του πολυβραβευμένου δημιουργού Βίκτορ Κοσακόφσκι.
ΠΗΓΗ:ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More