Google Translator

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Εκθεση «βόμβα» για το Ιράν

Η χώρα έχει προχωρήσει σε δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός πυρηνικού εκρηκτικού μηχανισμού, αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Αν θελήσουμε να κόψουμε το χέρι που έχουν απλώσει οι ΗΠΑ στον κόσμο, δεν θα χρειαστούμε μία ατομική βόμβα, προειδοποίησε ο Αχμαντινετζάντ

Τους διεθνείς φόβους για τον στρατιωτικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος επιβεβαίωσε η πολυαναμενόμενη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που δημοσιεύθηκε χθες. Την ώρα που το Ισραήλ επιχειρούσε να διασκεδάσει τις φήμες περί επικείμενης επίθεσης εναντίον του Ιράν και που ο Ιρανός πρόεδρος ενίσχυε την αντιαμερικανική ρητορική του, η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε, στη λεπτομερέστερη μέχρι σημερα έκθεσή της για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ότι η Τεχεράνη εργαζόταν για χρόνια στον σχεδιασμό ατομικής βόμβας.

"Το Ιράν έχει προχωρήσει σε δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός πυρηνικού εκρηκτικού μηχανισμού" ανέφερε η έκθεση, επικαλούμενη "αξιόπιστες" πληροφορίες, διευκρινίζοντας ότι "πριν από τα τέλη του 2003 αυτές οι δραστηριότητες λάμβαναν χώρα" και ότι "ορισμένες από αυτές πιθανότατα συνεχίζονται".

Νωρίτερα ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε επικρίνει τον γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ, Γιουκία Αμάνο, τον οποίο εν ολίγοις χαρακτήρισε πιόνι των Αμερικανών.

Στις κατηγορίες περί κατασκευής πυρηνικών όπλων είχε απαντήσει ότι "οι ΗΠΑ που διαθέτουν 5.000 ατομικές βόμβες μάς κατηγορούν απερίσκεπτα ότι έχουμε κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι αν θελήσουμε να κόψουμε το χέρι που έχουν απλώσει στον κόσμο δεν θα χρειαστούμε μία ατομική βόμβα", ενώ για τον Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε: "Φρόντισε ώστε οι λαοί του κόσμου να θέλουν να κάνουν εμετό κάθε φορά που ακούν το όνομά του".

Απειλές
Το ήδη τεταμένο κλίμα στις αμερικανοϊρανικές σχέσεις επέτεινε ο Ιρανός στρατηγός Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, ο οποίος απαντώντας σε πρόταση που είχαν κάνει οι Αμερικανοί απείλησε ότι 10 Αμερικανοί αξιωματικοί θα σκοτώνονται σε Ιράκ και Αφγανιστάν για κάθε Ιρανό.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, επιχείρησε χθες να κατευνάσει τα πνεύματα εν μέσω έντονης φημολογίας για μια ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν. "Ο πόλεμος δεν είναι πικνίκ. Εμείς θέλουμε πικνίκ. Δεν θέλουμε πόλεμο" δήλωσε, διαψεύδοντας ως "παραληρηματικές" τις αναφορές των ισραηλινών ΜΜΕ για επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Πάντως, επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές.

ΠΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Εντονη απογοήτευση στη Μόσχα

"Εντάσεις" μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης τροφοδοτεί η έκθεση της ΙΑΕΑ, δήλωσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών: "H Μόσχα αισθάνεται έντονη απογοήτευση και έλλειψη κατανόησης, επειδή η έκθεση της ΙΑΕΑ σχετικά με το Ιράν, για την οποία πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί αυτές τις ημέρες, έχει μετατραπεί σε μια νέα πηγή αύξησης των εντάσεων γύρω από τα προβλήματα που σχετίζονται με τα πυρηνικά του Ιράν". Το Πεκίνο κάλεσε το Ιράν να συνεργαστεί "με ειλικρίνεια" με την ΙΑΕΑ, ενώ η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι θέλει χρόνο για να μελετήσει την έκθεση.
ΠΗΓΗ:ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More