Google Translator

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ανασφάλιστος ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα


Ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει ασφάλιση ενώ μία στις δύο επιχειρήσεις στην Ελλάδα απασχολεί εργαζόμενους χωρίς ασφάλιση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Στο 30% έχει φθάσει η ανασφάλιστη εργασία στη χώρα μας, ενώ μια στις δύο επιχειρήσεις απασχολεί ανασφάλιστο προσωπικό, σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης ΙΚΑ- ΕΤΑΜ (ΕΥΠΕΑ).

Οι έλεγχοι της Ειδικής Υπηρεσίας πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, του 2011.

Ελέγχθηκαν 21.063 επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών, από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι 1.313 επιχειρήσεις αν και απασχολούσαν προσωπικό δεν τηρούσαν Μητρώο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ (αναπόγραφες- ποσοστό 6%), ούτε είχαν ενημερώσει άλλες αρμόδιες υπηρεσίες για το απασχολούμενο προσωπικό τους (Επιθεώρηση Εργασίας- ΟΑΕΔ).

Συνολικά διαπιστώθηκε η απασχόληση 20.567 ανασφάλιστων απασχολουμένων (8.225 αλλοδαποί- 12.342 ημεδαποί) σε σύνολο 68.345 απασχολουμένων που καταγράφηκαν στους επιτόπιους ελέγχους ( 30% ανασφάλιστοι απασχολούμενοι).

Καταλογίσθηκαν 9.216 παραβάσεις σε ισάριθμες επιχειρήσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 11.632.000 ευρώ.

Από τους καταγεγραμμένους ανασφάλιστους από την ΕΥΠΕΑ, το 40% είναι αλλοδαποί που διαφεύγουν οποιασδήποτε επίσημης καταγραφής δικαιολογώντας τη δυσαναλογία μεταξύ αδειών εργασίας και αιτήσεων νομιμοποίησης του μεγάλου αριθμού μεταναστών που εξακολουθούν να διαμένουν και να εργάζονται παράνομα στη χώρα.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΕ ΙΚΑ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας.

Ανάμεσα στις προτάσεις αυτές είναι η δημιουργία κλιμακίων, στα οποία θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής όλοι οι υπάλληλοι του
ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, και οι έλεγχοι σε 24ωρη βάση, η διασύνδεση του συστήματος πληροφορικής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με το σύστημα "TAXIS", μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών.

Ακόμη να δημιουργηθεί «Τειρεσίας» για όσους δεν καταβάλουν εισφορές, να επανεξετασθούν οι διατάξεις για χορήγηση
ασφαλιστικής ενημερότητας και να εισαχθεί νομοθετική ρύθμιση, που να προβλέπει την αναστολή ή το κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν είναι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών ή δεν τακτοποιούν τις οφειλές τους.

Πηγή: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More