Google Translator

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Αποκρατικοποιήσεις: Αντίστροφη μέτρηση για ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΟΛΘ


Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αποκρατικοποίηση τεσσάρων επιχειρήσεων του Δημοσίου, τριών που είναι εισηγμένων στο Χ.Α. και μίας εκτός. Μετά τον ΟΠΑΠ, ποσοστό του οποίου πέρασε στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων την περασμένη Παρασκευή, χθες σειρά πήραν τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και ο ΟΛΘ, μέρος των μετοχών των οποίων πέρασε υπό τον έλεγχο του Ταμείου. Παράλληλα, η γενική συνέλευση των Ελληνικών Πετρελαίων έδωσε το «πράσινο φως» για την από κοινού πώληση των μετοχών της ΔΕΠΑ με το ελληνικό δημόσιο.

ΟΠΑΠ
Εν τω μεταξύ, ο διαγωνισμός για τη διάθεση του 29% του ΟΠΑΠ αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Μαρτίου, όπως έγινε γνωστό ύστερα από σχετικές δηλώσεις του προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Γιάννη Κουκιάδη, ο οποίος, μάλιστα, έκανε λόγο για «ισχυρό ενδιαφέρον».Πάντως, παρά την κινητοποίηση που παρατηρείται στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Κουκιάδης, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, γνωστοποίησε πως δεν είναι εφικτός ο στόχος για έσοδα ύψους 9,3 δισ. ευρώ εντός του τρέχοντος έτους. Κατέβασε δε τον «πήχυ» των εσόδων του 2012 σχεδόν στο μισό, δηλαδή στα 4,3 δισ. ευρώ.

Οι «εντολές» της τρόικας, όμως, είναι σαφείς, καθώς οι δανειστές μας ζητούν την πώληση 2 - 3 μεγάλων εισηγμένων εταιρειών εντός του πρώτου εξαμήνου και την επιτάχυνση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Κουκιάδης τόνισε χθες πως «στόχος είναι ο διαγωνισμός για την πώληση του ποσοστού του ΟΠΑΠ να πραγματοποιηθεί στο πρώτο τρίμηνο». Ο πρόεδρος του Ταμείου δεν προσδιόρισε πότε θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση. «Υπάρχει μία σειρά ζητημάτων που συνδέονται με την ολοκλήρωση της πώλησης τα οποία δεν έχουν χρονικό περιορισμό. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα καθώς υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον», δήλωσε στο Reuters και διευκρίνισε ότι «κανένα περιουσιακό στοιχείο δεν μπορεί να πουληθεί εάν δεν ολοκληρωθούν οι συμφωνίες για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση».

Μεταβίβαση
Να υπενθυμίσουμε πως την Παρασκευή ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι μεταβιβάστηκε στο Ταμείο το 29% των μετοχών του που κατείχε το Δημόσιο στον Οργανισμό. Εξάλλου, χθες, στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων πέρασαν ποσοστά του κατείχε το Δημόσιο σε άλλες τρεις εισηγμένες, οι οποίες αναμένεται να πωληθούν εντός του έτους. Συγκεκριμένα μεταβιβάστηκε το 40% της ΕΥΑΘ, το 27,3% της ΕΥΔΑΠ και το 23,3% του ΟΛΘ και το 8,38% των Ελληνικών Πετρελαίων.

Αποτυχία βλέπουν οι «FT»
H ελληνική κυβέρνηση θα αποτύχει στο στόχο άντλησης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις ακόμα και μετά τη μετάθεση του χρονικού ορίζοντα στο 2017, υποστηρίζουν σε σημερινό τους άρθρο οι Financial Times. H τρόικα φέρεται να εξετάζει είτε τον επαναπροσδιορισμό του χρονοδιαγράμματος είτε την αύξηση των μεριδίων του Δημοσίου που θα διατεθούν σε ιδιώτες.
ΠΗΓΗ:imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More