Google Translator

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

«Χαστούκι» στην Αγκυρα για τα Κατεχόμενα

Αποζημιώσεις-μαμούθ επιδίκασε το ΕΔΑΔ σε 13 Ελληνοκύπριους

Ενα ακόμη ηχηρό χαστούκι στην Τουρκία για την οικειοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα, έδωσε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το ΕΔΑΔ επιδίκασε αποζημιώσεις - μαμούθ σε 13 Ελληνοκύπριους που προσέφυγαν κατά της Αγκυρας για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία, καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.

Οι αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν οι Τούρκοι στον καθένα από τους προσφεύγοντες, ξεκινούν από 100.000 ευρώ και φτάνουν τα 8 εκατ. ευρώ για ηθική και υλική βλάβη, ενώ με την ίδια απόφαση υποχρεώνεται η Τουρκία να πληρώσει και 15.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα. Η απόφαση του δικαστηρίου στην ουσία κάνει δεκτές τις προσφυγές των Ελληνοκυπρίων που στερήθηκαν τις περιουσίες τους μετά την εισβολή του «Αττίλα» το 1973.

Πρόκειται για επικύρωση της κύριας απόφασης που είχε εκδοθεί στις 2 Νοεμβρίου του 2010 για την υπόθεση Λόρδου και άλλων πολιτών κατά της Τουρκίας. Εκείνη η απόφαση είχε καταδικάσει τη γειτονική χώρα και η χθεσινή καθόρισε το ύψος των αποζημιώσεων.

Αποζημίωση

Ο Ανδρέας Λόρδος, γνωστός επιχειρηματίας, είχε προσφύγει από το 2007 στη λεγόμενη «Επιτροπή Αποζημιώσεων» των Κατεχομένων ζητώντας αποζημίωση για την απώλεια χρήσης της περιουσίας του ύψους 114 εκατ. ευρώ. Ο Λόρδος και τα αδέρφια του που κατάγονται από την Αμμόχωστο, διέθεταν τεράστια περιουσία με οικόπεδα και ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή των Βαρωσίων, στη Χρυσή Ακτή.

Η προσφυγή τους είχε θορυβήσει τόσο την Αγκυρα όσο και την κυβέρνηση του ψευδοκράτους, εξαιτίας του ύψους της αποζημίωσης που είχε ζητηθεί. Η επιδίκαση τόσο μεγάλων αποζημιώσεων, ανοίγει το δρόμο και σε άλλους ιδιοκτήτες γης στην Αμμόχωστο και αλλού να διεκδικήσουν σημαντικά ποσά, προκαλώντας πονοκέφαλο στην Τουρκία, καθώς πλέον το θέμα παίρνει και πολιτικές διαστάσεις. Την υπόθεση των αποζημιώσεων για τις περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα άνοιξε η Τιτίκα Λοϊζίδου, η οποία το 1996 δικαιώθηκε από το ΕΔΑΔ, διότι η Τουρκία της απαγόρευε την ελεύθερη πρόσβαση στην ιδιόκτητη γη της στην κατεχόμενη Κερύνεια.
ΠΗΓΗ: imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More