Google Translator

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Η Ισπανική "επιστροφή" στην πεσέτα και ο αποχαιρετισμός του ευρώ


Η μικρή Σαλβατέρα ντε Μίνιο, μικρό χωριά στην ισπανική πλευρά των βόρειων συνόρων με τη Γαλικία, αποφάσισε για λίγο να σταματήσει να κάνει τις συναλλαγές του σε ευρώ και να «αναστήσει» το παλιό νόμισμα: Βλέποντας τις πωλήσεις τους να μειώνονται προς όφελος των επιχειρήσεων της κοντινής Πορτογαλίας, οι μαγαζάτορες της της Σαλβατέρα δέχονται πλέον πληρωμές σε πεσέτες -όσες έχουν μείνει στα ισπανικά «σεντούκια».

Οι κάτοικοι έλπιζαν ότι θα πάνε την Πρωτοχρονιά στις τράπεζες και θα ανταλλάξουν τις πεσέτες με ευρώ, καθώς δεν τέθηκε ποτέ χρονικό όριο για την ανταλλαγή πεσέτας και ευρώ.

Η «επιχείρηση πεσέτα» ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο με την προοπτική να διαρκέσει ένα μήνα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο κόσμος κάνει τις αγορές του με το παλιό νόμισμα το οποίο γίνεται δεκτό με την ισοτιμία που ίσχυε όταν η Ισπανία εισήλθε στην ευρωζώνη (166 πεσέτες προς ένα ευρώ).

Όλοι οι καταστηματάρχες χρησιμοποιούν ξανά τα «κομπιουτεράκια» τους για να μετατρέπουν αυτόματα το παλιό νόμισμα σε ευρώ.
Οι έμποροι είδαν τις τελευταίες εβδομάδες τα ταμεία τους και πάλι γεμάτα. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει αγορές αξίας ενός εκατομμυρίου πεσετών καθώς κάτοικοι από κοντινά χωριά αλλά και από την πόλη Βίγκο που απέχει δεκάδες χιλιόμετρα φτάνουν στη Σαλβατέρα ντε Μίνιο για τις αγορές τους. Ετσι το σχέδιο έχει πάρει παράταση τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.


Πάντως οι εμπνευστές του σχεδίου στο γαλικιανό χωριό δηλώνουν ότι η κίνησή τους δεν αποσκοπεί στην επιστροφή στο παλιό νόμισμα. Απλώς βρήκαν έναν έξυπνο τρόπο να αναζωογονήσουν την τοπική αγορά που μαστίζεται από την ανεργία και κινδύνευε με μαρασμό.

Πηγή:ΤΑ ΝΕΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More