Google Translator

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας «άμεσα» ζητούν κυβερνητικά στελέχη


Την άμεση ολοκλήρωση των διεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ζητούν κυβερνητικά στελέχη, την ώρα που οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς συναντάται στη 1 το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ στις 4 το απόγευμα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Κυριακής στη ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος είπε ότι εντός της ημέρας θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία περί της κυβέρνησης συνεργασίας και του ονόματος του νέου πρωθυπουργού.

Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις και διευκρίνισε πως έως αύριο, Δευτέρα, θα πρέπει να «κλείσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού». Όταν συμφωνηθούν και τα δύο, είπε, τότε θα παραιτηθεί ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε, επίσης, ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, είναι πιθανόν να συγκληθεί και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αλλά σημείωσε ότι πρέπει έως τα μέσα της εβδομάδας να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και να έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση.

Τόνισε, πάντως, ότι είναι απαραίτητο να συμμετέχουν τα δύο μεγάλα κόμματα στην κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς ωστόσο να περιοριστεί σε αυτά τα δύο κόμματα. Ανέφερε, τέλος, ότι ο χρόνος της κυβέρνησης αυτής δεν θα είναι μεγάλος και ότι μπορεί να συμμετέχουν και πολιτικοί και τεχνοκράτες.

Στο ίδιος μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις -στη ΝΕΤ- του υπουργού ΔικαιοσύνηςΜιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας εντός των προσεχών ημερών, «ει δυνατόν και αύριο», υπενθυμίζοντας ότι εντός του μηνός θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί κρίσιμα νομοσχέδια.

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες, τότε «με, ή χωρίς, Παπανδρέου πρωθυπουργό εμείς θα σηκώσουμε στις πλάτες μας τη χώρα», καθώς, όπως σημείωσε, οι εκλογές δεν βοηθούν αυτή τη στιγμή, λόγω των σοβαρών διαπραγματεύσεων που εκκρεμούν.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στους επόμενους 4-5 μήνες να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη νέα δανειακή σύμβαση. Τόνισε, πάντως, πως η υπερψήφιση της δανειακής συμφωνίας πρέπει να γίνει με 180 ψήφους για συμβολικούς λόγους και όχι για τυπικούς, καθώς οι εταίροι θέλουν να δουν ότι υπάρχει συμφωνία των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων.

Αναγνώρισε ότι έχουν γίνει λάθη από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ με πρόσφατο εκείνο για το δημοψήφισμα, αλλά σημείωσε: «Δεν σημαίνει ότι είμαστε προδότες». «Ας μην ονειρεύονται κάποιοι το τέλος του ΠΑΣΟΚ» κατέληξε.

Πηγή : tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More