Google Translator

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Καφεΐνη: Ξεχάστε την κατάθλιψη


Στον άνθρωπο η καφεΐνη δρα ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, έχοντας ως αποτέλεσμα την προσωρινή αποτροπή της υπνηλίας και την αποκατάσταση της εγρήγορσης.

Επίσης, η καφεΐνη έχει διουρητικές ιδιότητες, τουλάχιστον όταν χορηγείται σε επαρκείς δόσεις και σε άτομα που δεν έχουν ανοχή σε αυτήν. Οι τακτικοί χρήστες, ωστόσο, αναπτύσσουν μια ισχυρή ανοχή προς αυτό το φαινόμενο, και μελέτες γενικά έχουν αποτύχει να υποστηρίξουν την κοινή αντίληψη ότι η τακτική κατανάλωση των ποτών που περιέχουν καφεΐνη συμβάλλει σημαντικά στην αφυδάτωση.

Εντούτοις, δεν υπήρχαν στοιχεία που να σχετίζουν την καφεΐνη με την αποφυγή του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης στον άνθρωπο. Αυτή την
ιδιότητα έφερε στην επιφάνεια μια έρευνα στις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Archives of Internal Medicine».

Σε αυτή την έρευνα πήραν μέρος πάνω από 50.000 γυναίκες για διάστημα μιας δεκαετίας (από το 1996 μέχρι το 2006), χωρίς καμία γυναικά να παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης. Η πρόσληψη καφεΐνης εξετάστηκε μέσα από ερωτηματολόγια.

Στο τέλος της έρευνας είχαν παρουσιαστεί 2.600 περιστατικά με γυναίκες που είχαν πάθει κατάθλιψη. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης στις γυναίκες που κατανάλωναν 2 με 3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως ήταν 0,85, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπιναν 1 φλιτζάνι ή λιγότερο καφέ.

Ο κίνδυνος μειωνόταν ακόμα πιο πολύ και έφτανε 0,8 στις γυναίκες που έπιναν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ σε σχέση με αυτές που έπιναν 1 φλιτζάνι ή λιγότερο κάθε μέρα.

Όπως παρατηρούμε, η έρευνα σχετίζεται με την κατάθλιψη στις γυναίκες και όχι στους άντρες. Σίγουρα, τα ευρήματα της έρευνας είναι σημαντικά αλλά χρειάζονται περισσότερες σχετικές έρευνες ώστε να πούμε με σιγουριά ότι ο καφές μπορεί να μας κρατήσει μακριά από την κατάθλιψη. Πάντως, αυτή η έρευνα μας δείχνει το δρόμο για το μέλλον.

Πηγή : e-diet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More