Google Translator

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Επαφές τρόικας με τα κόμματα της κυβέρνησης


Με τους αρχηγούς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συναντήθηκαν σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα, ενώ αύριο συναντώνται με τον αρχηγό του ΛΑΟΣ στο πλαίσιο των επαφών με τα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Ουδέν σχόλιον» απάντησε ο επικεφαλής της τρόικας Ποουλ Τόμσεν ερωτηθείς σχετικά με την καταβολή της 6ης δόσης, μετά την συνάντηση που είχε μαζί ο ίδιος και οι υπόλοιποι επικεφαλής της Τρόικα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου στη Βουλή.

Παρόμοια ήταν η απάντηση του κ. Τόμσεν όταν ρωτήθηκε, φεύγοντας αργότερα από τη συνάντηση με τον αρχηγό της ΝΔ, σχετικά με το αν θα ζητηθούν από τον κ. Αντώνη Σαμαρά επιπλέον έγγραφες δεσμεύσεις.

Στη συνάντηση που προηγήθηκε ο κ. Σαμαράς άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί ότι οι μέχρι στιγμής ενέργειές του είναι αρκετές και δεν σκοπεύει να βάλει επιπλέον υπογραφή.

Η συνάντηση του αρχηγού της ΝΔ με την τρόικα έγινε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην λεωφόρο Συγγρού και διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα. Συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Σταύρος Δήμας και τα μέλη του οικονομικού επιτελείου του κόμματος κ.κ. Μουρμούρας, Σταϊκούρας, Μηταράκης και Λαζαρίδης.

Συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και τα ανοικτά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας κυρίως τα σχετικά με τις εγγυήσεις για την εκταμίευση της έκτης δόσης και η πορεία για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε στους εκπροσώπους της Τρόικας ότι έχει κάνει πέντε ενέργειες που συνιστούν πλήρη και θεσμική έκφραση και δέσμευση της ΝΔ ότι θα εφαρμόσει την ευρωπαϊκή συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου:

Πρώτον, ότι έχει τοποθετηθεί δημοσίως από το βήμα της ελληνικής βουλής.

Δεύτερον, ότι έστειλε επιστολή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπου αναλύει τις θέσεις του μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Λουκά Παπαδήμο και επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις του. Η επιστολή απευθύνεται και στους ηγέτες των κομμάτων άρα και προς την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί.

Τρίτον, ότι δεσμεύτηκε για την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου στην σύσκεψη με το νέο πρωθυπουργό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τέταρτον, ότι δέσμευση συνιστά και η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Πέμπτον, ότι στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η κατ' αρχήν έγκριση του προϋπολογισμού του 2012.

Στο πλαίσιο αυτό άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί ότι οι ενέργειες αυτές είναι αρκετές και δεν σκοπεύει να βάλει επιπλέον υπογραφή. Φεύγοντας πάντως ο κ. Τόμσεν όταν ρωτήθηκε για το αν θα ζητηθούν από τον κ. Σαμαρά επιπλέον έγγραφες δεσμεύσεις απάντησε: "κανένα σχόλιο".

Συνάντηση με το Λουκά Παπαδήμο

Η αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου μέχρι και το 2015 και οι εγγυήσεις για την υλοποίηση του προγράμματος ήταν τα δύο βασικά θέματα που έθεσε χθες η ηγεσία της τρόικας κατά τις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Με τον κ. Παπαδήμο, με τον οποίο συναντήθηκαν κατόπιν πρόσκλησής του οι εκπρόσωποι των ελεγκτών, συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα και τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από την ελληνική πλευρά για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου αλλά και για την ενεργοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Από τον υπουργό Οικονομικών ζήτησαν να μάθουν την πρόοδο των συμφωνημένων μετά το τέλος της πέμπτης αξιολόγησης μέτρων η υλοποίηση των οποίων είναι απαραίτητη για την εκταμίευση των 8 δισ. της δόσης.

Στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τη Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργου, θα κριθεί το θέμα της επιστολής που απαιτούν οι εταίροι από την κυβέρνηση και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

ΚΚΕ: «Ό,τι κι αν συζήτησαν δεν δεσμεύει το λαό»

«Ό,τι κι αν συζήτησαν, ό,τι κι αν συμφώνησαν με την τρόικα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Καρατζαφέρης δεν δεσμεύει το λαό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Το βάθεμα της κρίσης στην ευρωζώνη και η όξυνση των αντιθέσεων στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ αποδεικνύουν πόσο μεγάλα ήταν τα ψέματα που είπαν και συνεχίζουν να λένε στο λαό τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" για την κρίση και την ΕΕ», επισημαίνεται.

ΣΥΝ: «Ξεπερασμένες αποφάσεις»
«Οι στυλοβάτες της απονομιμοποιημένης συγκυβέρνησης συναντώνται με την τρόικα. Συζητούν για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το νέο μνημόνιο, την ίδια στιγμή που οι εξελίξεις εντός της ευρωζώνης αποδεικνύουν πόσο ξεπερασμένες είναι αυτές οι αποφάσεις. Ή είναι τραγικά αφελείς ή τραγικά επικίνδυνοι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα αλλάξει ή θα διαλυθεί», επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης.

Πηγή: naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More