Google Translator

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Όπερα αυτοκριτικής

Τη πρώτη του παραγωγή όπερας εδώ και 3 χρόνια παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη βιβλική όπερα σε τρεις πράξεις, «Σαμψών και Δαλιδά», του Καμίλ Σεν-Σανς.
Το «Σαμψών και Δαλιδά» σε τρεις πράξεις
Η παράσταση αποτελεί συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) και είναι μία από τις τρεις συμπαραγωγές των δύο φορέων στο πλαίσιο του προγράμματος του ΥΠΠΟΤ «Θεσσαλονίκη - Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 4, 6,9, 11 και 13 Νοεμβρίου.

«Είναι μια όπερα που ίσως αποτελεί και παράδειγμα για μας τους Ελληνες. Μπορεί να μας κάνει να συνδυάσουμε το δικαιολογημένο θυμό και το αδιέξοδό μας με την αυτοκριτική μας», σχολίασε ο υπεύθυνος του καλλιτεχνικού προγράμματος του ΜΜΘ, συνθέτης και πιανίστας, Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης.

Το έργο βασίζεται στη Βίβλο, αλλά ο Πολωνός σκηνοθέτης της παράστασης, Μίκαλ Ζνανιέσκι, που έχει ήδη σκηνοθετήσει τη συγκεκριμένη όπερα άλλες έξι φορές, την τοποθετεί στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον. «Η όπερα έχει σκηνοθετηθεί με έναν τρόπο όπου αναμειγνύονται ο τόπος, ο
χρόνος και οι πολιτισμοί. Αν και βασίζεται στη βιβλική διαμάχη μεταξύ Ιουδαίων και Φιλισταίων, περνάει μέσα από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να φτάσει στο σημερινό γκράφιτι και στις προκλήσεις των νεοναζί. Τα θέματα που ανακύπτουν από αυτήν την όπερα είναι τόσο σύγχρονα, που δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε σκηνοθετικά μόνο μέσα από μια παραδοσιακή ματιά», τόνισε χθες ο Μ. Ζνανιέσκι.

Το έργο έχει διπλή διανομή στους κεντρικούς ρόλους, κάτι που, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΚΟΘ, Αλέξανδρο Μυράτ, δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να απολαύσει τη ζωντάνια της όπερας. «Η τάση είναι οι αναμεταδόσεις παραγωγών όπερας. Ομως η μουσική δεν μπορεί να είναι κονσέρβα και αναμεταδώσεις», δήλωσε ο Α. Μυράτ. Πρόσθεσε ότι οι ελληνικές ορχήστρες ζουν τη δική τους άνοιξη και ότι αυτό πρέπει να εκτιμηθεί από την πολιτεία. «Δεν πρέπει να μας καταβάλει ο πανικός. Δεν θέλουμε να πεθάνουμε πάνω στην άνοιξή μας. Δεν μπορεί τα χλωρά να καίγονται μαζί με τα ξερά», υπογράμμισε.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η Ισραηλινή μέτζο σοπράνο Χαντάρ Χαλεβί και η Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κατσούρα, τη Δαλιδά, και τον Σαμψών ο Ισπανός τενόρος Ζερμάν Βιλάρ και ο Ιταλός Πάολο Καουτερούτσιο. Στους άλλους ρόλους θα εμφανιστούν οι Ακης Λαλούσης, Αρκάδιος Ρακόπουλος, Αστέριος Τσέτσιλας, Κωνσταντίνος Κατσάρας, Παναγιώτης Μανιάτης και Γιώργος Ματθαιακάκης.

Η υλοποίηση της σκηνοθεσίας είναι του Αλέξανδρου Ευκλείδη, τα σκηνικά του Σάκη Κολαλά, τα κοστούμια της Ευαγγελίας Κιρκινέ, οι φωτισμοί του Μπόγκουμιλ Πάλεβιτς και η χορογραφία της Αλίν Ναρί. Συμμετέχει 12μελές μπαλέτο και η 65μελής Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, σε μουσική διδασκαλία Μαίρης Κωνσταντινίδου.

Το κόστος της ανέρχεται σε 170.000 ευρώ και καλύπτεται από το ΥΠΠΟΤ μέσω του ΟΠΑΠ, αλλά και από χορηγίες.


Πηγή : enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More