Google Translator

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Πολλά αντιβιοτικά … πολυανθεκτικά μικρόβια


Άσκοπη ή και λανθασμένη χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων ευνοεί το φαινόμενο δημιουργίας πολυανθεκτικών μικροβίων και εκθέτει τον ασθενή σε αχρείαστη τοξικότητα φαρμάκων. Με δεδομένο ότι σε μεγάλο ποσοστό οι Κύπριοι καταναλώνουν τα αντιβιοτικά «σαν καραμέλες», το ενδεχόμενο μιας
τέτοιας παρενέργειας ενδεχομένως να αποτελεί και φυσικό επακόλουθο για ασθενείς με τέτοιου είδους συνήθειες.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Επαγρύπνησης για τα Αντιβιοτικά, η κατάχρηση αντιβιοτικών μειώνει τις πιθανότητες ενός ατόμου για καλή έκβαση σε πιθανή λοίμωξη και κάθε φορά που λαμβάνουμε ένα αντιβιοτικό αυξάνεται η πιθανότητα να αποικιστούμε ή και να νοσήσουμε μετέπειτα από πολυανθεκτικό μικρόβιο.

«Λοιμώξεις που προκαλούνται από ανθεκτικά μικρόβια», αναφέρεται «έχουν πολλαπλάσια θνητότητα σε σύγκριση με αυτές που προκαλούνται από ευαίσθητα , λόγω περιορισμένων θεραπευτικών επιλογών στο οπλοστάσιο των αντιβιοτικών».

Ακόμα, όπως προστίθεται, τα αντιβιοτικά είναι τα μόνα φάρμακα των οποίων η χρήση σε έναν ασθενή μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα σε έναν άλλο, λόγω μετάδοσης πολυανθεκτικών μικροβίων από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση «από μελέτες έχει καταδειχθεί ότι μέχρι και το 50% της συνταγογράφησης αντιβιοτικών στα νοσηλευτικά ιδρύματα γίνεται λανθασμένα ενώ σύμφωνα με καταγραφές του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης Κατανάλωσης Αντιβιοτικών, στο οποίο συμμετέχει και η χώρα μας, φαίνεται ότι η Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη, μετά την Ελλάδα, με τον υψηλότερο δείκτη κατανάλωσης αντιβιοτικών».

Η Κύπρος συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των πρώτων χωρών στην Ευρώπη με ψηλό ποσοστό ανθεκτικότητας μικροβίων, κατά τις καταγραφές του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης Αντιμικροβιακής Αντοχής.

Γίνεται επομένως αντιληπτό, αναφέρεται, ότι είναι ζωτικής σημασίας τα αντιβιοτικά να χρησιμοποιούνται μόνο εκεί όπου πραγματικά χρειάζεται και να λαμβάνονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας πως «ιογενείς λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη ούτε ανταποκρίνονται σε αντιβιοτική αγωγή, ούτε ενδείκνυται η χορήγηση της σε αυτές τις περιπτώσεις».

Επισημαίνεται τέλος ότι καθώς τα αντιβιοτικά είναι ένας πολύτιμος διαθέσιμος πόρος του οποίου η αποτελεσματικότητα απειλείται, η «διαφύλαξη αυτού του πόρου είναι θέμα υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία και ευθύνη όλων μας».

Πηγή :  sigmalive.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More