Google Translator

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Γ. Παπανδρέου: "Τα συζητώ όλα, εκτός τού να παραιτηθώ"


Να υφαρπάσει την ψήφο των βουλευτών του στη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και να γαντζωθεί στην εξουσία επιχειρεί ήδη ο Γ. Παπανδρέου, υποσχόμενος ότι θα μπει στη συζήτηση για μεταβατική κυβέρνηση αφού... θα έχει επαναβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνησή του. Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα για τη σημερινή ψηφοφορία είναι ανοιχτά, καθώς πολλά μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πειστεί από τις “διαβεβαιώσεις” Παπανδρέου, ούτε “ηρέμησαν” με την άρον άρον απόσυρση του δημοψηφίσματος.

Ήδη, αργά χθες το βράδυ, υπήρχαν πληροφορίες για “συνάξεις” βουλευτών και υπουργών, ώστε να καθορίσουν τη στάση τους στη σημερινή ψηφοφορία. Εξάλλου, οι περισσότεροι συμπολιτευόμενοι βουλευτές έφυγαν χθες από τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρόμενοι επειδή αυτή διεκόπη “πραξικοπηματικά” -όπως έλεγαν-, αλλά και διότι ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε σαν... να μη συνέβη τίποτα. Αν και πριν τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει στις πιέσεις των υπουργών του να κινήσει διαδικασίες συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης χωρίς τον ίδιο επικεφαλής, στη συνέχεια ο Γ. Παπανδρέου δεν είπε ούτε κουβέντα στους βουλευτές του! Δήλωσε “περήφανος” που έφερε στη χώρα “τα μεγαλύτερα χρηματοδοτικά πακέτα όλων των εποχών”, χαρακτήρισε τη δική του κυβέρνηση ως “κυβέρνηση σωτηρίας και ευθύνης”, ενώ ισχυρίστηκε ότι προχώρησε στην πρωτοβουλία περί δημοψηφίσματος επειδή... “δεν είχε ευρύτερη συναίνεση εντός της χώρας”. Χαρακτηριστικό τής “εκτός τόπου και χρόνου” ομιλίας του Γ. Παπανδρέου ήταν το γεγονός ότι τον λόγο ζήτησε η Αν. Διαμαντοπούλου, υπενθυμίζοντας στον ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου (;) ότι στο Υπουργικό... άλλα είπαν.


Κομφούζιο

Ο Γ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι ελήφθησαν αποφάσεις για κυβέρνηση “εθνικής ενότητας”, αλλά παρέπεμψε μετά τη σημερινή ψηφοφορία για τις όποιες συζητήσεις. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, “επισημοποίησε” την οριστική ματαίωση του δημοψηφίσματος (προανήγγειλε, μάλιστα, ότι ο ίδιος και ο Γ. Παπανδρέου θα στείλουν σχετικές επιστολές στους θεσμικούς εταίρους της χώρας), προανήγγειλε ότι η δανειακή σύμβαση θα τεθεί προς ψήφιση με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών και τάχθηκε υπέρ των διαπραγματεύσεων με την τρόικα “ακόμη και αύριο”. Ωστόσο, η υποστήριξη Βενιζέλου στον Γ. Παπανδρέου δεν ήταν αρκετή για να καταλαγιάσει την αμφισβήτηση των βουλευτών. “Με αυτά που άκουσα, ντρέπομαι και λυπάμαι. Θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο. Η κυβέρνηση είναι εκτός τόπου και χρόνου”, ήταν η έντονη αντίδραση της Β. Παπανδρέου, ενώ και ο Δ. Λιντζέρης έδωσε τελεσίγραφο στον Γ. Παπανδρέου “να συζητήσει για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλιώς δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης”. Στη συνεδρίαση επικράτησε χάος και, έπειτα από παρέμβαση του Απ. Κακλαμάνη, το “παπανδρεϊκό” μπλοκ των βουλευτών αποχώρησε, εν μέσω κατηγοριών από τους υπόλοιπους για “φίμωση” και “πραξικοπηματική συμπεριφορά”.


“Παραπλανηθέντες” υπουργοί

Όπως προαναφέρθηκε, στη θυελλώδη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που προηγήθηκε, είχαν λεχθεί... άλλα. Ο Γ. Παπανδρέου είχε δεχθεί τις αξιώσεις των υπουργών του να ξεκινήσει συζήτηση για κυβέρνηση "εθνικής συνεννόησης", χωρίς τον ίδιο πρωθυπουργό. Άλλωστε, είχε δεχθεί αφόρητες πιέσεις και το κλίμα ήταν εκρηκτικό. Θέμα ηγεσίας έθεσε εμμέσως ο Αν. Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι “αν πάμε σε ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία για το προγραμματικό πλαίσιο (σ.σ.: της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας), θα είναι σαν να υποκλέπτεις την ψήφο των βουλευτών”.

Τη “δέσμευση” Παπανδρέου για κυβέρνηση εθνικής ενότητας είχε υποδεχθεί θερμά και η Αν. Διαμαντοπούλου, χαρακτηρίζοντάς την ως “επιλογή ευθύνης”. Στην κατεύθυνση αποχώρησης του Γ. Παπανδρέου πίεσε και ο Γ. Ραγκούσης, λέγοντας ότι “η όποια λύση πρέπει να βρεθεί γρήγορα”. Πάντως, αίσθηση προκάλεσε ο Χρ. Παπουτσής, που ξεκαθάρισε ότι “δεν θα στηρίξει κυβερνήσεις προερχόμενες από διασπάσεις ή χωρίς πολιτικά στελέχη”, ενώ κατά των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών τάχθηκαν και ο Π. Γερουλάνος, αλλά και ο Μιλτ. Παπαϊωάννου.

Πηγή : avgi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More