Google Translator

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Θερμή πρεμιέρα με επεισόδια μεταξύ φοιτητών

Συμπλοκές χθες το πρωί στην Πατησίων, όταν μέλη εξωκοινοβουλευτικών παρατάξεων προσπάθησαν να εμποδίσουν φοιτητές της ΠΑΣΠ να μπουν στο ΙδρυμαΜε επεισόδια μεταξύ φοιτητών ξεκίνησε η πρώτη μέρα του εορτασμού για την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώ, όπως δήλωσαν χθες οι Αρχές του Ιδρύματος, το ΕΜΠ θα περιφρουρηθεί από την κοινότητά του, καθώς 700 μέλη της (φοιτητές, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό) εθελοντικά θα βρίσκονται εκεί μέχρι να ξεκινήσει η μεγάλη πορεία πρός την αμερικανική πρεσβεία, την Πέμπτη το μεσημέρι. Οπως τόνισε η αντιπρύτανης του ιδρύματος κ. Τώνια Μοροπούλου, η περιφρούρηση του Πολυτεχνείου "θα γίνει από εμάς, έτσι ώστε τα μηνύματα του Πολυτεχνείου να βρουν την έκφραση που τους ταιριάζει".

Η αντιπρύτανης ενημέρωσε, επίσης, ότι σήμερα και αύριο οι πύλες του Πολυτεχνείου θα ανοίγουν στις 9 το πρωί και θα κλείνουν στις 9 το βράδυ. Την Πέμπτη, κατά την κορύφωση των εκδηλώσεων, οι πύλες προγραμματίζεται να κλείσουν στη 1 το μεσημέρι και στις 2 θα αρχίσει η κεντρική εκδήλωση με την ομιλία του πρύτανη, για να ξεκινήσει στη συνέχεια η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

"Μάχες"

Χθες νωρίς το πρωί σημειώθηκαν "μάχες" σώμα με σώμα μεταξύ φοιτητών, καθώς μέλη εξωκοινοβουλευτικών παρατάξεων προσπάθησαν να εμποδίσουν φοιτητές της ΠΑΣΠ να μπούν στο ίδρυμα, με την αιτιολογία ότι το κόμμα στο οποίο ανήκουν υποστήριξε το Μνημόνιο. Και ενώ οι φοιτητές της ΠΑΣΠ προσπαθούσαν να "πείσουν" τους συναδέλφους τους ότι και οι ίδιοι έχουν ταχθεί επίσημα κατά του Μνημονίου, τα λόγια τους δεν βρήκαν ανταπόκριση, με αποτέλεσμα οι ομάδες των φοιτητών να πιαστούν στα χέρια.

Για αρκετή ώρα επικράτησε χάος μπροστά από το Πολυτεχνείο και η οδός Πατησίων έκλεισε για αρκετή ώρα, καθώς οι φοιτητές είχαν επιδοθεί σε πραγματικό "κλεφτοπόλεμο". Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν και η Πατησίων δόθηκε στην κυκλοφορία. Αναφερόμενη στα επεισόδια μεταξύ των φοιτητών με διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις, η αντιπρύτανης κ. Μοροπούλου υπογράμμισε ότι "το Πολυτεχνείο δεν ήταν και δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας ιδέας. Οσον αφορά τη σημαία του Πολυτεχνείου, την οποία έχει στα χέρια της εδώ και χρόνια η φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ, η κ. Μοροπούλου τόνισε ότι η "σημαία του Πολυτεχνείου ανήκει στη νέα γενιά και όχι σε κάποια παράταξη".

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ
"Το άσυλο υπεράνω του νόμου"

Η πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας το "αντάρτικο" με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δεν αποδέχεται τον νόμο για την παιδεία που ψήφισε η Βουλή βάζοντας και θέμα ασύλου.

Για την πανεπιστημιακή κοινότητα είναι μια μακρά ακαδημαϊκή παράδοση και σαν τέτοια, παραπάνω από τον νόμο, δήλωσε χτες ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, που ζήτησε να μην υπάρξει καμία επέμβαση της αστυνομίας σε περίπτωση που σημειωθούν έκτροπα κατά τον εορτασμό του Πολυτεχνείου αν προηγουμένως δεν υπάρξει έγκριση του πρύτανη.

Σε συνέντευξη που δόθηκε από την πρυτανεία του ΑΠΘ για τις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο Γ. Μυλόπουλος είπε ότι "για μας, ανεξάρτητα από τη νομοθεσία, το πανεπιστημιακό άσυλο υπάρχει" και "συνδέεται με τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, με τη διακίνηση των ιδεών, την αυτοτέλεια, την αυτονομία, την ανεξαρτησία του πανεπιστημίου από οποιονδήποτε εξωτερικό παράγοντα". Πάντως ο πρύτανης του ΑΠΘ υποσχέθηκε ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και φοιτητές θα περιφρουρήσουν τον πανεπιστημιακό χώρο και ότι θα είναι αυτός "ανοιχτός και φωταγωγημένος".
ΠΗΓΗ:ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More