Google Translator

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Στην πλατφόρμα της Νοble Energy σήμερα ο Δ. Χριστόφιας

Στην πλατφόρμα «Ομηρος» της αμερικανικής εταιρείας Νοble Energy, η οποία πραγματοποιεί γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» της Κυπριακής ΑΟΖ, θα μεταβεί σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. Η ακριβής ώρα της επίσκεψης δεν έχει ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τον κ. Χριστόφια θα συνοδεύουν η υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Πραξούλα Αντωνιάδου, ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Σοφοκλής Αλετράρης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Τίτος Χριστοφίδης.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ο κ. Χριστόφιας θα ενημερωθεί επί της πλατφόρμας για τις έρευνες που διεξάγονται. Είναι γνωστό, πρόσθεσε, ότι βρισκόμαστε στη φάση της ερευνητικής γεώτρησης και αναμένουμε αποτελέσματα από αυτή την ερευνητική γεώτρηση, αναφορικά με την ύπαρξη κοιτάσματος υδρογονανθράκων.

Μέχρι τώρα έχουμε δείξει, ως κυβέρνηση, υπομονή με χαμηλούς τόνους, ανέφερε και πρόσθεσε: «η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει και ένα χαρακτήρα συμβολικό, με την έννοια ότι είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης το θέμα των υδρογονανθράκων, αλλά και έχει και πολιτικές προεκτάσεις με την έννοια ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά το χώρο που βρίσκεται στην ΑΟΖ Κύπρου και ότι αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα η Κυπριακή Δημοκρατία το ασκεί πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Ερωτηθείς σχετικά με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης, απάντησε ότι «στην τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου έχει γίνει μια κατ΄ αρχήν συζήτηση στο θέμα, έχουν αναλάβει οι αρμόδιοι υπουργοί της Υπουργικής Επιτροπής για το θέμα των υδρογονανθράκων και μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση, η αξιολόγηση των διαφόρων πτυχών που έχουν να κάνουν με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης, θα επανέλθει το θέμα σε επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για να παρθούν αποφάσεις».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις κομμάτων σε σχέση με την οικονομία, ο κ. Στεφάνου επισήμανε ότι αυτοί που θέλουν να φορτώνουν στην κυβέρνηση δήθεν αναποφασιστικότητα και ότι δήθεν δεν πήρε μέτρα διαψεύδονται από την πραγματικότητα.

«Ολόκληρη η Ευρώπη και ο κόσμος είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Υπενθυμίζω ότι ο κ. Μπαρόζο προχθές είχε αναφέρει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι δυστυχώς τα μέτρα που μέχρι τώρα έχουν ληφθεί στην Ευρωζώνη φαίνεται να μην αποδίδουν και ότι η κρίση παίρνει συστημικό χαρακτήρα. Αυτοί που προσπαθούν να απομονώσουν το πρόβλημα στην Κύπρο είτε δεν παρακολουθούν την κατάσταση στην Ευρώπη είτε δεν θέλουν να πουν αλήθεια, απλώς από αντιπολιτευτική διάθεση, για να φορτώνουν τα προβλήματα της οικονομίας στην Κυβέρνηση», τόνισε.

Σημείωσε ακόμη ότι «η κυπριακή οικονομία πέραν από την κατάσταση στην Ευρωζώνη, στην ΕΕ και παγκόσμια, επηρεάζεται και από την κατάσταση στην Ελλάδα λόγω της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία και αυτό καταγράφεται σε όλες τις αξιολογήσεις των Οίκων Αξιολόγησης ως πρώτη βασική αιτία και ως πρώτη αιτία των υποβαθμίσεων της κυπριακής οικονομίας».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υιοθέτηση μέτρων, είπε ότι η κυβέρνηση, όποτε έχει να συζητήσει μέτρα μπαίνει σε ένα διάλογο και αυτό θα κάνει και τώρα.
ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr και ΑΠΕ - ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More