Google Translator

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Παπανδρέου: «Μαζεύω επί 24 μήνες τα σπασμένα»


«Έδωσα μάχη για να σωθεί η χώρα», είπε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Πληρώνουμε τον λογαριασμό δεκαετιών. Και μαζεύω επί 24 μήνες αυτά τα σπασμένα», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα». Αναφερόμενος στην προαναγγελία του δημοψηφίσματος (η οποία τελικά απεσύρθη) ο Πρωθυπουργός είπε: «Κάποιοι φοβήθηκαν το δημοψήφισμα γιατί θα έχαναν το προνόμιο να λένε ότι εκφράζουν την πραγματική βούληση του Ελληνικού λαού». Το πολιτικό θρίλερ που διαδραματίζεται στη χώρα τα τελευταία 24ωρα κορυφώνεται τα μεσάνυχτα στη Βουλή με την ονομαστική ψηφοφορία.

«Σηκώσαμε έναν σταυρό του να αλλάξουμε τα πάντα. Να ανατρέψουμε ένα κατεστημένο δεκαετιών ακόμη και από τα δικά μας σπλάχνα», είπε ο Πρωθυπουργός.
Οι βουλευτές
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναμένουν μια συγκεκριμένη κίνηση από τον Πρωθυπουργό που θα οδηγήσει σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, ενώ η Νέα Δημοκρατία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβερνηση που θα προκύψει να έχει μεγαλύτερη διάρκεια απο «τις έξι εβδομάδες». Η μόνη προϋπόθεση που βάζει το κόμμα για να αρχίσει η συζήτηση για την συγκρότηση της είναι η παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Ήδη από το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος διεμήνυσε ότι «αν δεν υπάρξουν αμέσως κινήσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας εθνικής ενότητας, δεν θα έχω σχέση με αυτές τις πολιτικές διεργασίες ούτε θέση μέσα σε αυτές», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί.

Την πρόθεσή του να δώσει «θεσμικά» ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς πολιτικά δεν την εμπιστεύεται, γνωστοποίησε ο Οδυσσέας Βουδούρης, τονίζοντας ότι η αποψινή διαδικασία «στην ουσία δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης, είναι εντολή για κυβέρνηση εθνικής ευθύνης».

Οπως είπε, είναι παράδοξο να καλούνται οι βουλευτές να στηρίξουν «μία κυβέρνηση που έχει πάψει να έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας».

Ο κ. Βουδούρης σημείωσε ότι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης «είναι εντολή για να προχωρήσουμε, χωρίς καμία καθυστέρηση σε κυβέρνηση εθνικής ευθύνης με επικεφαλής κοινής αποδοχής». Συμπλήρωσε ακόμη ότι αν αυτή η εντολή δεν επιτευχθεί «εκ των πραγμάτων δεν μπορεί η κυβέρνηση αυτή να συνεχιστεί».

«Ναι στη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, άμεσες διεργασίες για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, ψήφιση της δανειακής σύμβασης, εκταμίευση της 6ης δόσης και καθορισμό εύλογου χρονοδιαγράμματος για εθνικές εκλογές» προτείνει σε γραπτή δήλωση της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αντζελα Γκερέκου.

Ακόμα, η κ. Γκερέκου υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που αποτύχει η συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, χωρίς ευθύνη του πρωθυπουργού, που όπως λέει, "αποδεδειγμένα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια", τότε θα πρέπει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει τη στήριξή της στην κυβέρνηση μέχρις ότου διασφαλιστεί απολύτως η ευρωπαϊκή θέση και πορεία της χώρας και στη συνέχεια να οριστεί σαφής ημερομηνία εκλογών σε εύλογο διάστημα.

Πάντως, ο Μίμης Ανδρουλάκης ζήτησε «αποσαφήνιση προθέσεων», τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση, δηλώνει ότι θα απόσχει από την αποψινή ψηφοφορία.

Αν έστω στο παραπέντε οι βασικοί πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής δεν σταματήσουν τις αξιοθρήνητες μπλόφες και δεν αποσαφηνίσουν ρητά και κατηγορηματικά τις προθέσεις τους, δεν πρόκειται να μετάσχω σε μια ψηφοφορία, η οποία μπορεί στη συνέχεια να αποδειχθεί παρωδία, ξεκαθαρίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ανοιχτά άφησε όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση που θα τηρήσει απόψε κατά την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η βουλευτής Εύα Καϊλή, επισημαίνοντας πως η απόσυρση της πρόθεσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος αλλάζει τα δεδομένα βάσει των οποίων είχε λάβει τις αποφάσεις της τις προηγούμενες μέρες

Πηγή : tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More