Google Translator

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Οι δίδυμοι ανιχνευτές GRAIL μπαίνουν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη

Σήμερα στις 15:00 EST, ο πρώτος εκ των δύο ανιχνευτών, Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL), τέθηκε σε τροχιά 190 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του φεγγαριού μας. Ο πρώτος αυτός ανιχνευτής που έχει βαπτιστεί GRAIL-A, δεν θα χρειαστεί να περιμένει για πολύ τον δίδυμο αδερφό του, GRAIL-B, μιας και εκείνος θα τεθεί με τη σειρά του και αυτός σε τροχιά σύντομα. Μόλις και οι δύο ανιχνευτές «πιάσουν τα πόστα» τους, τότε οι επιστήμονες θα έχουν μία μοναδική επιστημονική πλατφόρμα διαθέσιμη στα χέρια τους, που θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν μία καλύτερη εικόνα για την σύνθεση της Σελήνης.

Να πώς ακριβώς θα λειτουργεί το σύστημα: Μόλις ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα πλήρως τον Μάρτιο, οι δορυφόροι θα αποστέλλουν την απόσταση μεταξύ των δύο δορυφόρων πίσω στην Γη. Δεδομένου ότι οι ανιχνευτές θα περνούν πάνω από την σεληνιακή επιφάνεια, οι αλλαγές στη βαρύτητα της σελήνης θα προκαλούν μικρές διακυμάνσεις στην κίνηση τους. Από τη στιγμή που η βαρύτητα αποτελεί ιδιότητα της μάζας, αυτές οι λεπτές διακυμάνσεις θα προδώσουν τις όποιες κρυφές μάζες στο σύνολο του φεγγαριού, εκτός φυσικά από τα εμφανή χαρακτηριστικά στην επιφάνειά του.

Μόλις η αποστολή τους ολοκληρωθεί, οι επιστήμονες θα έχουν πια έναν υψηλής ανάλυσης χάρτη του βαρυτικού πεδίου της Σελήνης. Με αυτό, ελπίζουν ότι όχι μόνο θα μάθουν περισσότερα για το ίδιο το φεγγάρι, αλλά και για το σχηματισμό των βραχωδών πλανητών.
ΠΗΓΗ: proho.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More