Google Translator

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Απόβαση αραβικών funds στο Λαγονήσι


Καταφτάνουν σήμερα στην Αθήνα δεκάδες εκπρόσωποι επιχειρήσεων και επενδυτικών κεφαλαίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκατοντάδες κλειστές συναντήσεις που έχουν προγραμματίσει με Έλληνες επιχειρηματίες αλλά και θεσμικούς παράγοντες του δημοσίου. Σημειολογικά οι επαφές έρχονται σε μια κρίσιμη για την ελληνική υπόθεση συγκυρία να αποδείξουν την ύπαρξη πραγματικού επενδυτικού ενδιαφέροντος από τον Περσικό. Πρακτικά αποτελούν σοβαρό βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης άμεσων ξένων επενδύσεων από την περιφέρεια. Όμως η ωρίμανση των επενδυτικών αυτών κινήσεων θα εξαρτηθεί και από την άρση των αβεβαιοτήτων για την πορεία της ελληνικής υπόθεσης.
Οι επαφές που θα γίνουν τόσο με βάση επιχειρηματικά πλάνα που έχουν υποβάλει ελληνικές εταιρείες όσο και με εκπροσώπους κρατικών υπηρεσιών που θέλουν να προωθήσουν την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου λαμβάνουν χώρα στο ξενοδοχείο Grand Resort στο Λαγονήσι όπου και θα καταλύσουν οι 17 συνολικά επιχειρηματικές αποστολές από τα ΗΑΕ. Τις επαφές αυτές που θα διαρκέσουν δύο εργάσιμες ημέρες -και γίνονται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας- συντονίζει η Αντιπροεδρία της ελληνικής κυβέρνησης δηλαδή το γραφείο του Θεόδωρου Πάγκαλου και ο οργανισμός Invest in Greece.
Μεταξύ των αραβικών θεσμικών και επιχειρήσεων που καταφτάνουν αναφέρονται ενδεικτικά η Abu Dhabi National Company (ADNOC) που είναι ο ενεργειακός βραχίονας των Εμιράτων, η Abu Dhabi Fund For Development που χορηγεί μεγάλες χρηματοδοτήσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες, η International Petroleum Investment Company (IPIC) που έχει συμμετοχές σε ξένες ενεργειακές και επενδυτικά σχήματα στον ίδιο τομέα, η Masdar που δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες, οι αερογραμμές Etihad Airways, η επενδυτική αρχή του Εμιράτου Sharjah Investment and Λαγονήσι Development Authority (Shrooq), η Dana Gas που επιχειρεί στο αέριο εκτός Εμιράτων σε χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ιράκ , η Securities and Commodities Authority που εποπτεύει την ευρύτερη κεφαλαιαγορά των ΗΑΕ, η Abu Dhabi Investment Council που αποτελεί την αρχή που επενδύει εκτός Abu Dhabi τους κρατικούς πόρους, η Al Dhahra Agricultural Company, η Emirates Aluminum (EMAL), η Abu Dhabi Ports (ADPC), η National Bank of Abu Dhabi, το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο του Abu Dhabi και η τηλεπικοινωνιακή Etisalat.
Στο forum θα παραστούν από ελληνικής πλευράς μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης τουρισμού Π. Γερουλάνος, Εξωτερικών Στ. Δήμας, ο επικεφαλής του Ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας Κ. Μητρόπουλος, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χ. Γκόρτσος και δεκάδες επικεφαλής διευθύνσεων, γενικών γραμματειών και οργανισμών του κράτους.
Αν και οι προσδοκίες για μεγάλα deal παραμένουν περιορισμένες όσο εκκρεμούν υποθέσεις όπως το PSI και η νέα δανειακή συμφωνία της χώρας γεγονός είναι ότι οι Άραβες έχουν ήδη δει τα business plans που έχουν υποβληθεί και προχωρούν σε κατ’ ιδίαν ραντεβού. Παράλληλα υπάρχει οργανωμένη παρουσίαση των ελληνικών προς αξιοποίηση assets και μάλιστα με την παρουσία όλων εκείνων των κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαδικασία.
Επισήμως των εργασιών του Επιχειρηματικού-Οικονομικού Forum ο Θεόδωρος Πάγκαλος, θα συμπροεδρεύσει μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Αλ Ναγιάν. Συνολικά θα συμμετάσχουν περίπου 200 επιχειρήσεις και διεθνείς επενδυτικοί φορείς.
Στόχος των Ελλήνων κρατικών παραγόντων είναι να αναδείξουν τις όποιες επενδυτικές ευκαιρίες παρουσιάζει η Ελλάδα, να ενισχύσουν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων από τις δύο χώρες και να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές και επιχειρηματικές συνεργασίες. Ειδικότερα πηγές της αντιπροεδρίας αναφέρουν μεταξύ των κλάδων που παρουσιάζουν στους Άραβες τους τομείς της βιομηχανίας Αλουμινίου, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, του τουρισμού, των αεροπορικών μεταφορών, της αγροτικής βιομηχανίας, των τροφίμων, των τραπεζών, του χρηματιστηρίου, της ναυτιλίας και των νέων τεχνολογιών. Οι ελληνικές επιχειρήσεις και το τραπεζικό σύστημα θα έχουν την ευκαιρία να προβάλλουν ώριμες επενδυτικές προτάσεις και να αναζητήσουν πηγές χρηματοδότησης επιχειρηματικών προγραμμάτων.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού-Οικονομικού αυτού Forum οι Έλληνες επιχειρηματίες θα πληροφορηθούν από τους κρατικούς φορείς των Εμιράτων για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση της χώρας.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Πάγκαλου αποτελεί μια καλή ένδειξη ότι υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών του Περσικού Κόλπου στις επενδυτικές προοπτικές που παρέχει η Ελλάδα, αλλά, ενδεχομένως, και για τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στις επερχόμενες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες επισκέψεις με ανάλογες επαφές αυτή τη φορά από το Κουβέιτ και το Κατάρ.
ΠΗΓΗ: capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More