Google Translator

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Η επόμενη εποχή των πάγων... αναβάλλεται λόγω κλιματικής αλλαγής


Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται από ανθρώπινες δραστηριότητες ενδέχεται να καθυστερήσουν μία νέα εποχή των παγετώνων, στην οποία θα έπρεπε κανονικά να μπει η Γη την επόμενη χιλιετία. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Οι επιστήμονες λένε μάλιστα πως, ακόμη και για τα - σχετικά μακροπρόθεσμα δεδομένα- της Γης μας, η έλευση της επόμενης εποχής των πάγων ενδέχεται να έχει ήδη καθυστερήσει, αφού η τρέχουσα Ολόκαινος περίοδος έχει διαρκέσει περίπου 11.600 χρόνια, δηλαδή 600 χρόνια περισσότερο από τη μέση μεταπαγετώδη εποχή. Όπως γράφουν στην επιθεώρηση Nature Geoscience, εάν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν χαμηλότερα, η επόμενη εποχή των πάγων θα άρχιζε κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα 1.000 έως 1.500 χρόνια. Προβλέπουν ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.

«Με βάση τα σημερινά επίπεδα CO2, ακόμη και εάν οι εκπομπές σταματούσαν τώρα, θα είχαμε πιθανότατα μια μακρά μεσοπαγετώδη περίοδο, η διάρκεια της οποίας θα καθοριζόταν από όποιες μακροπρόθεσμες διεργασίες παρεμβάλλονται και μειώνουν τα επίπεδα CO2 [στην ατμόσφαιρα]», εξηγεί ο Λουκ Σκίνερ από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Κάτω από 240 ppm

Συγκεκριμένα, η ομάδα του υπολόγισε ότι για να αρχίσει η διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή των πάγων, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα έπρεπε να πέσει πολύ κάτω από τα 240 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), όταν τα σημερινά επίπεδα διαμορφώνονται στα 390 ppm.

Οι ερευνητές λένε ότι κατέληξαν στα συμπεράσματά αυτά εν μέρει μελετώντας απότομες αλλαγές θερμοκρασίες μεταξύ Γροιλανδίας και Ανταρκτικής - τόσο απότομες που θα ήταν εφικτές μόνο εάν η δημιουργία τεράστιων παγόβουνων εμπόδιζε τα ωκεάνια ρεύματα. Πιστεύουν ότι οι ίδιες εναλλαγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για να προσδιοριστεί η έλευση μιας εποχής των πάγων.

«Σε σχέση με πριν από 8.000 χρόνια και με την άνθηση του ανθρώπινου πολιτισμού, το CO2 έχει αντιστρέψει την αρχική τάση του να μειώνεται και άρχισε να αυξάνεται, κάτι που επιταχύνθηκε με τη Βιομηχανική Επανάσταση», λέει ο Δρ. Σκίνερ. «Παρότι η συνδρομή των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα πριν από τη βιομηχανική εποχή παραμένει υπό συζήτηση, η μελέτη μας αφήνει να εννοηθεί ότι η φυσική ηλιοφάνεια [ηλιακή ακτινοβολία] δεν θα ακυρώσει τις συνέπειες της ανθρωπογενούς παγκόσμιας υπερθέρμανσης».

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων προκαλούν αίσθηση. Ήδη μάλιστα τα επικαλούνται οργανώσεις που αντιδρούν στις προσπάθειες περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Λέγοντας ότι περίμεναν να υπάρξουν και τέτοιες αντιδράσεις, οι ερευνητές τις χαρακτηρίζουν άστοχες, αφού «ο ρυθμός αύξησης του CO2 είναι πρωτοφανείς και θα υπάρξουν τεράστιες συνέπειες εάν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More