Google Translator

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Νέο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία, παρέμβαση στα εσωτερικά καταγγέλλει η Δαμασκός

 Σειρά μεταρρυθμίσεων ζητεί από το καθεστώς της Συρίας ο Αραβικός Σύνδεσμος, με στόχο να τερματιστεί η αιματοχυσία στη χώρα. Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών που συνεδρίασαν την Κυριακή στο Κάιρο ζήτησαν από τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ «να μεταβιβάσει εξουσίες στον αντιπρόεδρο» και, μέσα σε δύο μήνες, να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή και της αντιπολίτευσης. Επιπλέον, εγκρίθηκε η παράταση της αποστολής των παρατηρητών στη χώρα.

Για «κραυγαλέα παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της» έκανε λόγο η Δαμασκός, απορρίπτοντας το σχέδιο του Συνδέσμου.

Όπως μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση «η Συρία απορρίπτει τις αποφάσεις που ελήφθησαν (από τον Αραβικό Σύνδεσμο) διότι θεωρεί ότι προσβάλλει την εθνική κυριαρχία» της.

Το ειρηνευτικό σχέδιο

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε τον Μπασάρ αλ Άσαντ «να μεταβιβάσει εξουσίες στον αντιπρόεδρο ώστε να συνεργαστεί με μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας», η οποία θα πρέπει να «δημιουργηθεί σε διάστημα δύο μηνών».

Στο πλαίσιο αυτό, οι Άραβες υπουργοί κάλεσαν «τη συριακή κυβέρνηση και όλα τα κινήματα της αντιπολίτευσης να πάρουν μέρος σε έναν διάλογο υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου σε διάστημα όχι μεγαλύτερο από δύο εβδομάδες, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της δημιουργίας μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην οποία θα παίρνουν μέρος το κόμμα της εξουσίας και η αντιπολίτευση».

Επιπλέον, ο Αραβικός Σύνδεσμος άναψε το πράσινο φως για την παράταση της αποστολής των παρατηρητών του στη Συρία, ενώ ζήτησε και την υποστήριξη του ΟΗΕ στις προσπάθειές του να σταματήσουν οι συγκρούσεις.

Η παράταση της αποστολής των παρατηρητών αποφασίστηκε παρά τις έντονες επικρίσεις που έχουν ασκηθεί για την ικανότητά τους να σταματήσουν την αιματηρή καταστολή στη χώρα.

«Θα ενημερώσουμε τον ΟΗΕ για το σύνολο των αποφάσεων του Αραβικού Συνδέσμου» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζάσεμ αλ Θάνι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των αραβικών χωρών, που διήρκεσε σχεδόν πέντε ώρες.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ ελ Αράμπι, που ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου, εξήγησε ότι το αίτημα υποστήριξης που απευθύνεται στον ΟΗΕ έχει στόχο να «δώσει περισσότερο κύρος» στην πρωτοβουλία του Συνδέσμου για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Τέλος, οι Άραβες υπουργοί εξουσιοδότησαν τον Αράμπι να ορίσει έναν «ειδικό επίτροπο» για τη Συρία που θα είναι επιφορτισμένος να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Ο σεΐχης Χαμάντ εκτίμησε από τη μεριά του ότι το νέο αραβικό σχέδιο που υιοθετήθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο προϋποθέτει «την αποχώρηση από την εξουσία του συριακού καθεστώτος με ειρηνικό τρόπο».

«Η νέα αραβική πρωτοβουλία που υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών έχει στόχο την αποχώρηση από την εξουσία του συριακού καθεστώτος με ειρηνικό τρόπο» υπογράμμισε ο σεΐχης, εκφράζοντας την ελπίδα η συριακή κυβέρνηση να δεχθεί το σχέδιο.

«Μοιάζει με (το σχέδιο) της Υεμένης» που επέτρεψε να υπάρξει μία συμφωνία για την αποχώρηση του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, πρόσθεσε ο σεΐχης Χαμάντ.
ΠΗΓΗ:tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More