Google Translator

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Η... Γαλλία κυνηγά το Οσκαρ


«The Artist»

Εντεκα οι υποψηφιότητες του «Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε, δέκα αυτές του «The Artist» του Μισέλ Χαζαναβίσιους. Ιδού οι δύο ταινίες -η πρώτη αμερικανική, με φόντο το Παρίσι και με μια ιδιαίτερη αγάπη για το σινεμά στη θεματική της, η δεύτερη με Γάλλους συντελεστές, συνδεδεμένη άρρηκτα με τα πρώτα βήματα της έβδομης τέχνης- που οδηγούν την κούρσα των Οσκαρ, τα οποία θα δοθούν στις 26 Φεβρουαρίου στο ιστορικό Θέατρο της Κόντακ στο Χόλιγουντ, με 9 και όχι 10, όπως πέρυσι, ταινίες υποψήφιες στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας.
Στη χθεσινή ανακοίνωση των οσκαρικών υποψηφιοτήτων από τον πρόεδρο της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, Τομ Σέρακ, και τη νεαρή ηθοποιό Τζένιφερ Λόρενς, υποψήφια πέρυσι για Οσκαρ α' γυναικείου ρόλου, από 6 υποψηφιότητες πήραν, ακόμα, το «Moneyball» του Μπένετ Μίλερ και το «Αλογο του πολέμου» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ενώ οι «Απόγονοι» του Ελληνοαμερικανού Αλεξάντερ Πέιν και το «Κορίτσι με το τατουάζ» του Ντέιβιντ Φίντσερ εισέπραξαν από 5.
Νέοι κανόνες
Σκηνή από το «Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε
Σκηνή από το «Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε
Η αλλαγή στους κανόνες ψηφοφορίας, σύμφωνα με τους οποίους ο αριθμός των ταινιών που μπορούν να διεκδικήσουν το Οσκαρ της καλύτερης στην ανάλογη κατηγορία είναι από 5 έως 10, άλλαξε το τοπίο. Ισως γι' αυτό και οι εκπλήξεις να είναι περισσότερες φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές; Οπως και να 'χει, υποψηφιότητα για Οσκαρ καλύτερης ταινίας έχουν οι παραγωγές: «The artist», «Οι απόγονοι», «Εξαιρετικά δυνατά & απίστευτα κοντά», «Υπηρέτριες», «Hugo», «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», «Το δέντρο της ζωής» και «Το άλογο του πολέμου».
Η... Γαλλία κυνηγά το Οσκαρ
Αναρωτιόμαστε, πάντως, γιατί τα μέλη της Ακαδημίας σνόμπαραν την ακριβοθώρητη παραγωγή του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Οι περιπέτειες του Τεντέν: Το μυστικό του μονόκερου», που δεν είναι καν υποψήφια στην κατηγορία των κινουμένων σχεδίων και πήρε μόνο μία για τη μουσική του Τζον Γουίλιαμς. Ο ίδιος ο Σπίλμπεργκ απουσιάζει από την κατηγορία της σκηνοθεσίας (μέσα είναι ο Γούντι Αλεν, που με το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» μετράει συνολικά 4 υποψηφιότητες). Εκτός έμειναν και ερμηνείες-φαβορί για οσκαρική αναγνώριση, όπως της Τίλντα Σουίντον στο «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν» και του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο στο «J.Edgar».
Κατά τα άλλα, φαίνεται πως το «Εξαιρετικά δυνατά & απίστευτα κοντά» του Στίβεν Ντάλντρι («Οι ώρες») έθεσε εκτός λίστας το προπορευόμενο στα βραβεία των ενώσεων θρίλερ «Το κορίτσι με το τατουάζ» του Ντέιβιντ Φίντσερ. Ταυτόχρονα, το «Δέντρο της ζωής», που δίχασε αν και κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα πέρυσι στις Κάνες, εισέβαλε στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας, διεκδικώντας επιπλέον Οσκαρ σκηνοθεσίας και φωτογραφίας. Τα καλά νέα είναι πως το Οσκαρ πρωτότυπου σεναρίου διεκδικεί και το ιρανικό δράμα «Ενας χωρισμός» του Ασγκάρ Φαραντί (με μία ακόμη υποψηφιότητα για Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας), ενώ μικρές ευρωπαϊκές παραγωγές, όπως τα «Chico & Rita» και «A cat in Paris», πλασαρίστηκαν στην κατηγορία του ανιμέισον.
Στις ανδρικές ερμηνείες, ο άγνωστος σ' εμάς Μεξικανός ηθοποιός Ντεμιάν Μπισίρ είναι υποψήφιος για Οσκαρ στην κατηγορία του α' ανδρικού ρόλου για το αμερικανικό κοινωνικό δράμα «Μια καλύτερη ζωή». Απέναντί του θα σταθούν υποψήφιοι οι Τζορτζ Κλούνεϊ («Οι απόγονοι»), Ζαν Ντιζαρντέν («The artist»), Γκάρι Ολντμαν («Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι») και Μπραντ Πιτ («Moneyball»). Στην κατηγορία του β' ανδρικού ρόλου υποψήφιοι είναι οι βετεράνοι Κρίστοφερ Πλάμερ («Οι πρωτάρηδες»), Μαξ φον Σίντοφ («Εξαιρετικά δυνατά & απίστευτα κοντά»), Νικ Νόλτε («Warrior») και Κένεθ Μπράνα («Επτά μέρες με τη Μέριλιν»), με τον ανερχόμενο Τζόνα Χιλ («Moneyball») να συμπληρώνει την πεντάδα.
Στις γυναίκες ηθοποιούς, η Ακαδημία τιμάει και με το παραπάνω τις ερμηνείες του καστ του δράματος «Υπηρέτριες» του Τέιτ Τέιλορ. Στον α' γυναικείο ρόλο συναγωνίζονται οι Κλεν Κλόουζ («Albert Nobbs»), Βαϊόλα Ντέιβις («Οι υπηρέτριες»), Ρούνι Μάρα («Το κορίτσι με το τατουάζ»), Μέριλ Στριπ («Η σιδηρά κυρία») και Μισέλ Γουίλιαμς («Επτά μέρες με τη Μέριλιν»). Στον β' γυναικείο ρόλο, αντίπαλες είναι η Γαλλίδα Μπερενίς Μπεζό («The artist») και οι Αμερικανίδες Τζέσικα Τσαστέιν («Οι υπηρέτριες»), Μελίσα ΜακΚάρθι («Φιλενάδες»), Τζάνετ ΜακΤιρ («Albert Nobbs») και Οκτάβια Σπένσερ («Υπηρέτριες»).

Πηγή ethnos.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More