Google Translator

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Στην κυβέρνηση πετάει το “μπαλάκι” για τη μείωση των μισθών η ΓΣΕΕ

Το μπαλάκι και πάλι στην κυβέρνηση αναμένεται να πετάξει σήμερα, η ΓΣΕΕ όσον αφορά στη συζήτηση που άνοιξε βίαια, για νέα, θεσμοθετημένη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας της Διοίκησης αναμένεται να επιβεβαιωθεί η θέση της Συνομοσπονδίας, ότι οι εργαζόμενοι δεν συζητάνε οποιαδήποτε μείωση του μισθολογικού κόστους. Πολύ περισσότερο, δεν προτίθενται να διαπραγματευθούν με τους εργοδότες ή και την κυβέρνηση, με βάση την κοινή θέση στην οποία κατέληξαν εχθές, οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Η ενιαία αυτή πρόταση, περιλαμβάνει το πάγωμα των μισθών έως το τέλος του 2014 και επιβολή πλαφόν στους μισθούς πάνω από το οποίο θα υπάρξει περικοπή των δώρων και επιδομάτων. Με τον τρόπο αυτό θα επιδιωχθεί η μείωση του μισθολογικού κόστους εργασίας κατά περίπου 10%, ενώ μικρότερη, κοντά στο 4% θα είναι -εφόσον θεσμοθετηθεί- η μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Συνολικά, υπολογίζεται πως η κυβέρνηση -που αντιμετωπίζει έντονες αναταράξεις από την άρνηση βουλευτών όχι μόνον των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στον κυβερνητικό σχηματισμό, αλλά πολύ περισσότερο του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν μείωση του κατώτατου μισθού και ευρύτερα μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα- θα επιδιώξει την μείωση του κόστους εργασίας κατά 10% με 12%.

Σε αυτή τη βάση, έχει ουσία η πρόταση των εργοδοτικών φορέων, που όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος επιδιώκει «ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας για να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις». «Να σώσουμε δουλειές και να δώσουμε δουλειές, αυτό νομίζω προσδοκούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος αμέσως μετά τη συνάντηση των εργοδοτικών φορέων.

Η... λύση στηρίζεται σε 3 άξονες:

Πρώτον, το τριετές πάγωμα μισθών. Παρ’ ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ αλλά και ΣΕΤΕ δηλώνουν αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης των κατώτατων μισθών, στην ουσία, η πρόταση για πάγωμα οδηγεί σε μείωση, αφού έχει συμφωνηθεί η καταβολή αυξήσεων της τάξης του 2,6% (ευρωπληθωρισμός 2011) από την 1η Ιουλίου.

Δεύτερον, επιβολή πλαφόν στους μισθούς. Κάτω από το πλαφόν, οι εργοδότες θα καταβάλλουν κανονικά τον 13ο και 14ο μισθό. Δεν αποκλείουν δε, την ενσωμάτωση του συνόλου των δώρων και των επιδομάτων στον βασικό μισθό, ώστε να καταβάλλονται σε 12μηνη βάση. Κάτι το οποίο αποκλείουν τα συνδικάτα, γνωρίζοντας πως η αύξηση του ονομαστικού μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση των συντάξιμων αποδοχών, σε μια περίοδο που τα ταμεία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας. Πάνω από το πλαφόν, για το οποίο δεν έγινε κάποια συγκεκριμένη αναφορά, οι εργοδοτικές οργανώσεις προτείνουν την «εθελοντική καταβολή των δώρων και επιδομάτων». Μάλιστα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο, ένα μέρος των ποσών αυτών να δίδεται ως «μπόνους παραγωγικότητας». Έτσι, εκτός από το διαχωρισμό των εργαζόμενων σε αυτούς που αμείβονται κάτω από το πλαφόν και δικαιούνται επιδόματα και δώρα και σε αυτούς που ξεπερνούν το όριο, θα λειτουργεί ένα δεύτερο στάδιο αξιολόγησης, βάσει της κρίσης του εργοδότη, για το ποιοι εργαζόμενοι από την δεύτερη ομάδα αξίζουν την επιπλέον αμοιβή ή όχι.

Οι εργοδότες συμφώνησαν επίσης, στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10% και την αναπλήρωση της απώλειας που θα προκληθεί για τα ταμεία με εισφορά (φόρο) που θα αντιστοιχεί στο 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου που δηλώνουν οι επιχειρήσεις με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Υπό το βάρος των χθεσινών εξελίξεων, συνεδριάζει σήμερα η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί μείωση των κατώτατων μισθών και αλλαγή στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μάλιστα, κάνει αναφορά για την τελευταία πράξη της προσπάθειας για βίαιη εσωτερική υποτίμηση μέσω της μείωσης των μισθών, που θα οδηγήσει σε επιδείνωση της κρίσης και κοινωνική έκρηξη.

Εάν τελικά, σήμερα, η ΓΣΕΕ συμφωνήσει να συμμετάσχει στο διάλογο με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ακόμη και με δεδομένη τη διαφωνία της, αυτό θα θεωρηθεί επιτυχία για την κυβέρνηση, κατά τη διαπραγμάτευσή της με την Τρόικα των δανειστών. Βέβαια μια τέτοια εξέλιξη απέχει πολύ από τη θεσμοθέτηση των μειώσεων. Και σε αυτό το επίπεδο προστέθηκε ένα ακόμη αγκάθι για τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, αφού τόσο πρωτοκλασάτοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ όσο και βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ διαφωνούν δημόσια με το ενδεχόμενο υπογραφής πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Εχθές πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς διαμήνυσε πως θα αποδεχθεί όποια συμφωνία υποδείξουν οι κοινωνικοί εταίροι.
ΠΗΓΗ: capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More