Google Translator

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

200.000 χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου


Σε τουλάχιστον 200.000 ανέρχονται οι Έλληνες που καπνίζουν... ατμό με νικοτίνη, σύμφωνα με τις εταιρείες ηλεκτρονικού τσιγάρου, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Οι εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) ζητούν τη νομιμοποίηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, καθώς το νομοθετικό κενό που υπάρχει οδηγεί τους χρήστες στη μαύρη αγορά για να προμηθευτούν αμπούλες με νικοτίνη αμφίβολης ποιότητας.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΕΟΦ, απαγορεύεται η διακίνηση προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη και πωλούνται μαζί με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς δεν έχουν λάβει την σχετική άδεια κυκλοφορίας. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΕΕΗΤ κ. Δημήτρης Πετρόπουλος υποστήριξε χθες ότι «το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα 'εναλλακτικό κάπνισμα'. Συνεπώς νομοθετικά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα νέο προϊόν που απαιτεί αυτόνομη ρυθμιστική νομοθεσία και όχι να επιχειρείται να στριμωχθεί στην προγενέστερη που αφορά στο φάρμακο».

Ο Σύνδεσμος ζητά να ανακληθεί η απόφαση του ΕΟΦ και να ξεκινήσει άμεσα διαβούλευση υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας για μια συνολική ρύθμιση του χώρου του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Όπως είπε, «με τον τρόπο αυτό η αγορά θα ελεγχθεί - τόσο ως προς την ποιότητα των προϊόντων της, όσο και σε επίπεδο κρατικών εσόδων».

«Θολό» πάντως παραμένει το τοπίο σχετικά με την επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου με νικοτίνη στον ανθρώπινο οργανισμό.

Από τη μία επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι πιθανό να είναι λιγότερο επιβλαβές το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε σχέση με το κανονικό, και από την άλλη μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι απαιτούνται μακροχρόνιες μελέτες για να διαπιστωθούν οι τυχόν βλάβες που προκαλούνται.

Πηγή: imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More