Google Translator

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Βαρυποινίτης με όπλο, τηλέφωνο και... φρουρά

Το σουρωτήρι στα μέτρα ασφαλείας των φυλακών αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά χθες το απόγευμα. Ο Παναγιώτης Βλαστός, ένας από τους πλέον διαβόητους κακοποιούς, βρέθηκε οπλισμένος στο επισκεπτήριο των φυλακών και κρατώντας όμηρο έναν σωφρονιστικό υπάλληλο έφθασε ένα βήμα πριν από την ελευθερία. Τον ακολουθούσαν μάλιστα τρεις κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Πρόκειται για τους Μιχάλη Νικολόπουλο, Χρήστο Τσάκαλο και Γιώργο Πολύδωρο.
Την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης ακολούθησε ένα πολύωρο θρίλερ, που έληξε λίγο μετά τις 11 το βράδυ, με τον κακοποιό να θέτει όρους και αιτήματα, να διαπραγματεύεται απειλώντας διαρκώς τη ζωή ενός φύλακα και να κρατά εγκλωβισμένους πάνω από 20 ανθρώπους - συγγενείς κρατουμένων που
είχαν πάει να τους επισκεφθούν και άλλους δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Την πρώτη απάντηση για το πώς πέρασε το όπλο, αλλά και τρία κουζινομάχαιρα στη θεωρητικά υψίστης ασφαλείας φυλακή του Κορυδαλλού έδωσε ο Μιχάλης Νικολόπουλος. «Το όπλο το βρήκαμε όπως βρίσκουμε τα πάντα εδώ μέσα - και τα κινητά και όλα», δήλωσε προκλητικά στον Αntenna, διαψεύδοντας ταυτόχρονα πληροφορίες που ανέφεραν ότι το όπλο είχε καταφέρει να το περάσει στο επισκεπτήριο συγγενικό πρόσωπο συγκατηγορουμένου του.
Ο Νικολόπουλος με την απάντησή του ουσιαστικά «έδειξε» προς τα κυκλώματα που δρουν στις φυλακές και εφοδιάζουν τους κρατουμένους αντί αδράς αμοιβής με ό,τι ζητούν. Μέχρι πρότινος τα ακριβότερα και πλέον περιζήτητα είδη στο παρεμπόριο των φυλακών ήταν τα ναρκωτικά και τα κινητά τηλέφωνα - η τιμή των οποίων μπορεί να φθάσει ακόμη και στις 3.000 ευρώ. Στο επίκεντρο της έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε η απόπειρα απόδρασης και η ομηρεία-θρίλερ αναμένεται να βρεθεί για μία ακόμη φορά η δράση των κυκλωμάτων που χθες όπλισαν τον Βλαστό.
Εκτός από το όπλο, ο Βλαστός διέθετε βεβαίως κινητό τηλέφωνο με το οποίο εκτιμάται ότι είχε κάνει όλες τις αναγκαίες συνεννοήσεις για να προετοιμάσει την απόπειρα απόδρασής του. Σύμφωνα με μαρτυρίες, έξω από την πύλη των φυλακών την ώρα που εκδηλώθηκε η απόπειρα βρισκόταν ένα αυτοκίνητο με αναμμένη μηχανή και δύο επιβάτες. Το αυτοκίνητο έφυγε αμέσως μόλις η απόπειρα απέτυχε.
Ολα εκτυλίχθηκαν σε λίγα λεπτά. Το επισκεπτήριο ήταν σε εξέλιξη όταν ο Βλαστός άρπαξε τον επόπτη υπαρχιφύλακα και του κόλλησε το πιστόλι στον κρόταφο. Πέρασε γρήγορα κρατώντας τον όμηρο τον χώρο ελέγχου των επισκεπτών, ακολουθούμενος από τους τρεις κατηγορούμενους για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Φύλακες αντιλήφθηκαν τι συνέβαινε και πρόλαβαν και έκλεισαν τις πύλες. Οι υπόλοιποι κρατούμενοι που είχαν επισκεπτήριο οδηγήθηκαν αμέσως στα κελιά τους. Ωστόσο περιέγραψαν στους άλλους τι είχε συμβεί και για κάποια ώρα επικράτησε ένταση: σε ορισμένα κελιά άναψαν φωτιές σε σεντόνια και υπήρξαν φόβοι για εκδήλωση εξέγερσης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στον Κορυδαλλό και δημιούργησαν έναν κλοιό γύρω από τις φυλακές. Τη διαχείριση της υπόθεσης ανέλαβαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, οι υφυπουργοί Δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτής και Προστασίας του Πολίτη Μ. Οθωνας, καθώς και ο γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου.
Από τη στιγμή που η απόπειρα απέτυχε ο Βλαστός επιχείρησε να διαπραγματευθεί προβάλλοντας αιτήματα για τις συνθήκες κράτησης, αλλά και τους όρους χορήγησης αδειών σε κρατουμένους. Μάλιστα, γύρω στις 8 το βράδυ ο Βλαστός επικοινώνησε από το κινητό του με τον συνήγορό του Φραγκίσκο Ραγκούση και του ζήτησε να μεταβεί στον Κορυδαλλό. Ωστόσο η είσοδος στον κ. Ραγκούση επετράπη έπειτα από σχεδόν τρεις ώρες. Περίπου μισή ώρα αργότερα ο Βλαστός παρέδωσε το όπλο και τα τρία μαχαίρια μαζί με μία επιστολή με αιτήματα και το θρίλερ έληξε.

Πηγή: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More