Google Translator

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Παπαδήμος: Αναγκαίο μέτρο το τέλος της ΔΕΗ


Το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ δεν καταργείται, αλλά θα υπάρξουν βελτιωτικές ρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν ορισμένα ζητήματα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στην πρώτη του «ώρα του πρωθυπουργού», στην οποία απάντησε σε ερωτήσεις της Αλέκας Παπαρήγα και του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Παπαδήμος ανακοίνωσε ότι οι πολύτεκνοι με χαμηλό εισόδημα, τα άτομα με βαριά αναπηρία, καθώς και οι μακροχρόνια άνεργοι θα καταβάλλουν μειωμένο τέλος, ενώ από του χρόνου το τέλος θα καταβάλλεται σε περισσότερες δόσεις. Ολες οι αλλαγές που αφορούν το τέλος ακινήτων μέσω
ΔΕΗ περιλαμβάνονται σε διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «το ζήτημα του τέλους μάς έχει απασχολήσει έντονα», αλλά επέμεινε στην εφαρμογή του, λέγοντας ότι «το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να περιοριστεί η απόκλιση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων», καθώς οι μηχανισμοί είσπραξης του κράτους «πάσχουν διαχρονικά από αδυναμίες». Ο κ. Παπαδήμος συμπλήρωσε ότι «δεν πληρώνουν όλοι τους φόρους που τους αναλογούν και αυτό είναι παράγων κοινωνικής αδικίας» κι ότι το σύστημα είσπραξης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ «έχει σημαντικά πλεονεκτήματα αναλογικότητας». Ομως διευκρίνισε ότι δε θεωρεί σωστό «να κόβεται το ρεύμα σε συμπολίτες μας που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος».

Αναπτύσσοντας την ερώτησή της, η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε το «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ «άδικο και ταξικό 100%», είπε ότι πρόκειται για «πολιτική επιλογή και όχι τεχνικό ζήτημα» και ότι θα είναι «μέτρο διαρκείας». Ζήτησε δε να μην πληρωθεί το τέλος από το λαό. «Το ''χαράτσι'' δεν πρέπει να το πληρώσει κανένας. Οταν εννοούμε κατάργηση, εννοούμε κατάργηση για όλους. Μη μας πείτε ότι αυτό θα ευνοήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Υπάρχει τέλος μεγάλης ακίνητης περιουσίας», σημείωσε.

Το «χαράτσι» δεν είναι μόνον αντιλαϊκό, είναι και αντισυνταγματικό και πέρα από τους κοινοτικούς κανόνες, υποστήριξε στη δική του παρέμβαση ο Αλέξης Τσίπρας. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρανομεί με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση, νομίζοντας ότι αυτό θα μείνει ασυγχώρητο.

Κάλυψη σε Πάγκαλο

Σκληρή αντιπαράθεση με τον κ. Παπαδήμο είχε ο κ. Τσίπρας και όσον αφορά τις τελευταίες δηλώσεις του Θόδωρου Πάγκαλου για τους «Αγανακτισμένους», τον οποίο, όμως, κάλυψε ο πρωθυπουργός. «Ο αντιπρόεδρός σας, ο κ. Πάγκαλος, αλήθεια ποια είναι η αρμοδιότητά του στην κυβέρνησή σας; Στην προηγούμενη κυβέρνηση αρμοδιότητά του ήταν να συκοφαντεί και να καθυβρίζει την Αριστερά και τους λαϊκούς αγώνες. Την ίδια αρμοδιότητα έχει και στη δική σας κυβέρνηση; Αν δε συμφωνείτε με όσα χυδαία είπε απέναντι στους πολίτες που αντιστέκονται σε γαλλικό κανάλι, τότε πείτε το και σας μας. Ή θα τον εγκαλέσετε ή θα τον έχετε δίπλα σας τον υβριστή κ. Πάγκαλο να καμαρώνει», τόνισε ο κ. Τσίπρας, που επιτέθηκε και στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Τον χαρακτήρισε ως τον πιο αποτυχημένο υπουργό Οικονομικών που έχει περάσει από τη μεταπολίτευση και τον κατηγόρησε ότι από άλλη πλέον θέση στα υπουργικά έδρανα κλείνει συμφωνίες με εργολάβους και καταθέτει νυχτερινές τροπολογίες.

«Δε δέχομαι και δε συμφωνώ με τους χαρακτηρισμούς που κάνατε για μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού. Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το PSI και τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι «δεν έγινε δεκτό το αίτημα των πιστωτών να διέπεται η συμφωνία από το αγγλοσαξωνικό δίκαιο».

Πηγή: agelioforos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More