Google Translator

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Πίστωση τέλος για φάρμακα σε όλα τα Ταμεία

Αποκλειστικά τοις μετρητοίς θα αγοράζουν τα φάρμακά τους οι ασφαλισμένοι όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων από το νέο έτος! Οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να μη χορηγούν επί πιστώσει φάρμακα, εξαιτίας των χρεών -ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ- των ασφαλιστικών ταμείων. Έτσι, οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων θα υποχρεώνονται από την Πρωτοχρονιά να καταβάλουν κανονικά το αντίτιμο των φαρμάκων τους στους φαρμακοποιούς και να λαμβάνουν εκ των υστέρων την αποζημίωσή τους από το φορέα ασφάλισής τους. Η απόφαση των φαρμακοποιών αφορά ακόμη και εκείνα τα ταμεία που είναι συνεπή στην εξόφληση των οφειλών τους, με τους ασφαλισμένους να τελούν υπό «ομηρεία» στην κόντρα φαρμακοποιών και κυβέρνησης για τα χρέη.

«Τα φαρμακεία βιώνουν συνθήκες οικονομικής αδυναμίας να λειτουργήσουν και συγχρόνως αισθάνονται την ασφυκτική πίεση της κυβέρνησης. Μας έχουν στοχοποιήσει ζητώντας την περαιτέρω μείωση τους εισοδήματός μας με τρόπο που οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή μας», τόνισε χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θοδωρής Αμπατζόγλου.

Παράλληλα, σημείωσε, με βάση πραγματικά στοιχεία η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε από τα 5,3 δισ. ευρώ το 2009 στα 3,5 δισ. το 2010. Από τη διαφορά των 2 δισ. τα 400.000.000 αποτελούν την εισφορά των φαρμακοποιών. Επιπλέον άλλα 200.000.000 ευρώ θα δώσουν μέσα στο επόμενο έτος γιατί σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012, η περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ. «Δεν μπορούμε άλλο να πιστώνουμε ένα κράτος το οποίο δεν γνωρίζουμε πότε θα μας πληρώσει» δήλωσε ο κ. Αμπατζόγλου και ανακοίνωσε ότι ξεκινούν γενικές συνελεύσεις σε όλους του συλλόγους της χώρας προκειμένου να προγραμματιστούν κινητοποιήσεις διαρκείας.

Πληρωμή
Οι φαρμακοποιοί, με τον τρόπο αυτό ζητούν, να υλοποιηθούν άμεσα οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για αποπληρωμή των πολύμηνων καθυστερήσεων και να ξεκαθαριστούν οι ημερομηνίες πληρωμών όπως προβλέπει η ελληνική και η κοινοτική νομοθεσία. Παράλληλα, ζητούν «να παρέμβει η κυβέρνηση έτσι ώστε να αρθεί η πιστωτική ασφυξία η οποία οδηγεί τα φαρμακεία σε οικονομική αδυναμία λειτουργίας καθώς οι προμηθευτές συντονισμένα έχουν σταματήσει την πίστωση». Σύμφωνα με τον κ. Αμπατζόγλου, τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τον κλάδο ξεπερνούν ήδη τα 400 εκατ. ευρώ, με το ΤΣΑΥ (υγειονομικοί) και το ταμείο της ΔΕΗ να διατηρούν χρέη ακόμη και για 1,5 χρόνο στα φαρμακεία της επαρχίας. Όπως προκύπτει από εκτιμήσεις του ΠΦΣ, ανέφερε ο κ. Αμπατζόγλου, μέσα στο επόμενο έτος αναμένεται να οδηγηθούν σε κλείσιμο περίπου 800 φαρμακεία, ενώ περισσότερα από 200 φαρμακεία έχουν ήδη πλήρη αδυναμία για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
ΠΗΓΗ: imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More