Google Translator

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Ξέσπασε «πόλεμος» για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Η γαλλική βουλή ψήφισε χθες την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας. Για «ανεπανόρθωτες συνέπειες» έχει προειδοποιήσει η Τουρκία, η οποία ανακάλεσε τον πρέσβη της από το Παρίσι. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία

Φωτιά βάζει στις σχέσεις Παρισιού - Αγκυρας η χθεσινή έγκριση του νομοσχεδίου για την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γαλλική βουλή εν μέσω οργισμένων αντιδράσεων από πολιτικούς αντιπάλους του Νικολά Σαρκοζί, που καταγγέλλουν μια «καθαρά ψηφοθηρική κίνηση».

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Αγκυρας, η οποία ξεκαθάρισε πως η προώθηση του σχετικού νόμου θα έχει «ανεπανόρθωτες οικονομικές και πολιτικές συνέπειες», και αγνοώντας τους χιλιάδες Τούρκους διαδηλωτές που κατέλαβαν τους δρόμους του Παρισιού, η γαλλική βουλή υπερψήφισε χθες το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, ανοίγοντας την πόρτα σε μια παρατεταμένη περίοδο διπλωματικής έντασης με την Τουρκία, η οποία απάντησε ανακαλώντας τον πρέσβη της στη χώρα.

Η ψηφοφορία αποτέλεσε την κορύφωση μιας πολυήμερης δημόσιας διαμάχης, που επανήλθε στο προσκήνιο στη Γαλλία ύστερα από δέκα χρόνια, όταν είχε επικυρωθεί η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ, όπως επισημαίνουν τα ΜΜΕ, συνέπεσε και με την ημερομηνία δολοφονίας ενός Τούρκου διπλωμάτη στο Παρίσι από Αρμένιους πριν από 32 χρόνια...


Ξέσπασε «πόλεμος» για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
Βάσει του νομοσχεδίου, το οποίο για να τεθεί σε εφαρμογή θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία, η άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων -αλλά και οποιασδήποτε άλλης αναγνωρισμένης από τον νόμο γενοκτονίας- θα διώκεται με προβλεπόμενη ανώτατη ποινή κάθειρξης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η προώθηση του νομοσχεδίου αποτελεί μια προσπάθεια του Σαρκοζί να «ξανακερδίσει» τους 500.000 ψηφοφόρους αρμενικής καταγωγής, στους οποίους είχε δώσει αυτήν την υπόσχεση από την αρχή της θητείας του, αλλά δεν είχε καταφέρει να την τηρήσει.

Οπως επισημαίνουν, όμως, η απόφαση του Σαρκοζί να «θυσιάσει» τις σχέσεις της Γαλλίας με την Τουρκία «για μερικές ψήφους» ενδέχεται να κοστίσει ακριβά στο Παρίσι.

«ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ» ΑΠΟΦΑΣΗ
Ξέσπασμα και αντίποινα Ερντογάν

Σωστός «Τούρκος» έγινε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έσπευσε να καταγγείλει τη γαλλική απόφαση ως «ρατσιστική». Επιπλέον, προειδοποίησε πως «δύσκολα θα επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε το Παρίσι με αυτή του την κίνηση» και απείλησε με «αναθεώρηση των σχέσεων» της Τουρκίας με τη Γαλλία. Προχωρώντας ακόμη παραπέρα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Aγκυρα διακόπτει όλες τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Γαλλία και ότι πρόκειται να απαγορεύσει την προσγείωση γαλλικών στρατιωτικών αεροσκαφών σε τουρκικό έδαφος, καθώς και την είσοδο γαλλικών πολεμικών πλοίων στα τουρκικά λιμάνια.

Πηγή:ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More