Google Translator

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Μπλόκο πρυτάνεων στον γραμματέα του υπουργείου


Την έξοδο στον Β. Παπάζογλου έδειξαν οι πρυτάνεις, θεωρώντας αιτία πολέμου εγκύκλιο που τους είχε αποστείλει. Θετική υποδοχή στον Κ. Αρβανιτόπουλο. Στην ατζέντα της Συνόδου τα οικονομικά των ΑΕΙ και η εφεδρεία



Με σοβαρές εντάσεις και απειλές για λουκέτα σε ορισμένα ΑΕΙ, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, έγινε χθες η Σύνοδος των πρυτάνεων στο Λαύριο, ενώ ένα βήμα πριν από την παραίτηση έφτασε ο ειδικός γραμματέας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Β. Παπάζογλου. Το κλίμα ήταν τεταμένο από νωρίς στη Σύνοδο, καθώς ορισμένοι πρυτάνεις διεμήνυσαν στον ειδικό γραμματέα να μην εισέλθει στην αίθουσα συνεδρίασης, γεγονός που προκάλεσε την οργή και την αποχώρηση του κ. Παπάζογλου, αλλά και τη δήλωση ότι θα παραιτηθεί, κάτι που όμως δεν έγινε μετά τις σχετικές παρεμβάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Την αντίδραση των πρυτάνεων στο πρόσωπο του κ. Παπάζογλου είχε προκαλέσει εγκύκλιος που τους είχε στείλει την περασμένη εβδομάδα ζητώντας να ανασταλούν όλες οι προκηρύξεις για θέσεις λεκτόρων, ώστε οι σχετικές διαδικασίες να διενεργηθούν με τις διατάξεις του νέου νόμου.

Η ηγεσία του υπ. Παιδείας πάντως επανέλαβε σε υψηλούς τόνους -και μετά το επεισόδιο σε βάρος του ειδικού γραμματέα- ότι ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ πρώτα θα εφαρμοστεί και στη συνέχεια όπου υπάρχουν προβλήματα θα διορθωθούν, κάτι που υπογράμμισε και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος παρέστη στις εργασίες της Συνόδου και έτυχε θετικής υποδοχής από τους πρυτάνεις.

Οι «διοικητές» πάντως των ΑΕΙ πέρα από τα θέματα εφαρμογής του νέου νόμου αναφέρθηκαν και σε ακόμη δύο σοβαρά προβλήματα, όπως είναι η οικονομική δυσπραγία των Ιδρυμάτων και το θέμα της εφεδρείας, καθώς ζητούν να εξαιρεθούν τα πανεπιστήμια από το μέτρο. Μάλιστα οι εκπρόσωποι πανεπιστημίων, όπως το ΕΜΠ, το Αριστοτέλειο και το Θεσσαλίας, δήλωσαν ότι λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στα λειτουργικά τους έξοδα, εκφράζοντας φόβους για «αναγκαστικό λουκέτο».
Τις αντιρρήσεις τους για τον νέο νόμο για τα πανεπιστήμια εξέφρασαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θ. Παπαθεοδώρου  και ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γ. Μυλόπουλος. Τις αντιρρήσεις τους για τον νέο νόμο για τα πανεπιστήμια εξέφρασαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θ. Παπαθεοδώρου και ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γ. Μυλόπουλος.


Αναφερόμενος στον νόμο για τα ΑΕΙ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θ. Παπαθεοδώρου υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε συμβούλια διοίκησης στα ΑΕΙ μέχρι τον Ιανουάριο, όπως απαιτεί το υπουργείο προκειμένου να μας χρηματοδοτήσει», ενώ ο πρύτανης του Αριστοτελείου Γ. Μυλόπουλος τόνισε ότι η κατάσταση στα πανεπιστήμια έχει φτάσει στο απροχώρητο.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More