Google Translator

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Spiegel: «Τρέξτε να σωθείτε»!



Το γερμανικό περιοδικό Spiegel με άρθρο του αναφέρεται στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τρέξετε να σωθείτε».

Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας που πέτυχαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, έγινε ξεκάθαρο ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι αρκετή.

Με τους επενδυτές να φοβούνται πλέον όλο και περισσότερο την Ιταλία, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και το ΔΝΤ, θα πρέπει να παίξουν έναν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο. Αλλά το Spiegel αναρωτιέται αν αυτό θα είναι τελικά αρκετό…

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι η Ευρωζώνη έζησε ίσως την πιο γελοία εβδομάδα από τότε που ξεκίνησε η κρίση: ένα ελληνικό δημοψήφισμα που ανακοινώθηκε την Δευτέρα, για να ανακληθεί την Πέμπτη, μια υπόσχεση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Αθήνα που δόθηκε την Παρασκευή για να ακολουθήσει η παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου την Κυριακή. Οι καταστάσεις άλλαζαν από λεπτό σε λεπτό και ακόμα δεν υπάρχει λόγος για αισιοδοξία.

«Η Ελλάδα θα κρατήσει προς το παρόν το ευρώ ως νόμισμά της –αυτό είναι σίγουρο. Όμως, είναι εξίσου ξεκάθαρο ότι η διατήρηση του ευρώ ως νομίσματος ούτε θα εγγυηθεί την οικονομική ευρωστία της Ελλάδας, ούτε θα διασφαλίσει το μέλλον του κοινού νομίσματος. Αντιθέτως, υπάρχουν αυξανόμενες αμφιβολίες στις χρηματοοικονομικές αγορές ως προς το αν οι αποφάσεις του Οκτωβρίου θα είναι αρκετές».

«Τρέχτε να σωθείτε»

«Το σύνθημα που ακούγεται τώρα στην Ευρώπη είναι ένα: «Τρέχτε να σωθείτε» ("Run for your lives"). Και δεν ισχύει μόνο για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες, που πωλούν ομόλογα της νοτίου Ευρώπης σαν «παλαβοί», αλλά και ανάμεσα στους κοινούς καταθέτες. Οι τραπεζίτες και οι αρχές έχουν εντοπίσει νευρικές αναλήψεις κεφαλαίων σε όλη την Ευρώπη, με την έξοδο κεφαλαίων από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα σε πλήρη εξέλιξη» αναφέρει το Spiegel.

Στην συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στα παρασκήνια της συνόδου κορυφής της G20 στις Κάννες, όπου συζητήθηκαν ποικίλες λύσεις για την αξιοποίηση μεταξύ άλλων συναλλαγματικών αποθεμάτων της ΕΚΤ ή των SDRs του ΔΝΤ, στις οποίες έθεσε βέτο η γερμανική Bundesbank.

«Η ατελέσφορη αυτή σύνοδος κορυφής δείχνει ότι η κρίση του ευρώ φτάνει στο τέλος. Πολλές από τις υποσχέσεις που δόθηκαν όταν δημιουργήθηκε το ενιαίο νόμισμα, έχουν αναιρεθεί.

Μένει μόνο, να απαντήσει η γερμανική κυβέρνηση στο ερώτημα εάν θα προασπιστεί την νομισματική ενοποίηση ή θα έχει ένα σταθερό νόμισμα. Δεν μπορεί να αναβάλει πλέον την λήψη αυτής της απόφασης.

Οι Γερμανοί, που τους υποσχέθηκαν ότι δεν θα είναι υπεύθυνοι για τα χρέη των άλλων κρατών, ήταν οι πρώτοι που πλήρωσαν τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας και του EFSF. Τώρα, θα πρέπει να αποδεχτούν ότι η ΕΚΤ θα έχει την δυνατότητα να δίνει χρήματα στις προβληματικές χώρες, ως να είναι ένα σχεδόν ατελείωτο αποθεματικό ταμείο» καταλήγει το Spiegel.
ΠΗΓΗ:newscode.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More