Google Translator

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ψήφο στο «Οχι» ζητεί η Αριστερά


Ψήφο στο «Οχι» ζητεί η Αριστερά
Αν και θεωρεί το δημοψήφισμα αποπροσανατολιστικό, εκβιαστικό και άδικο, η Αλέκα Παπαρήγα καλεί το λαό να πει ένα «βροντερό και αγωνιστικό ΟΧΙ»


Ενα άτυπο «μπλοκ» του «Οχι» από τα.. αριστερά, αν τελικά το δημοψήφισμα πραγματοποιηθεί, διαμορφώνεται σιγά-σιγά καθώς σήκωσαν το γάντι στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής. Αν και θέλουν εκλογές, όλοι καλούν τους εργαζόμενους, εφόσον τελικά γίνει το δημοψήφισμα, να πάνε αγωνιστικά στις κάλπες και να ψηφίσουν «όχι» στην πολιτική που ακολουθείται. Βέβαια, οι διαφορές τους ξεπηδούν από το περιεχόμενο που δίνει το κάθε κόμμα στο «όχι» του.

Το ΚΚΕ επιμένει να προτάσσει το δίπολο «ναι στις εκλογές-με τη δράση και την ψήφο τους οι εργαζόμενοι να καταφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα, να ανοίξουν το δρόμο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, της εξουσίας των μονοπωλίων» και «όχι στο δημοψήφισμα». Όπως τόνιζε την Τετάρτη σε ανακοίνωσή του για το δημοψήφισμα «το δίλημμα ευρώ
ή δραχμή είναι αποπροσανατολιστικό για το λαό. Εκείνο που συμφέρει το λαό είναι αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και οικονομία, που θα διαγράψει μονομερώς ολόκληρο το χρέος και με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής θα αποδώσει στο λαό τον πλούτο που ο ίδιος παράγει και του τον κλέβουν τα μονοπώλια με τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και όλων των αστικών κομμάτων».

Ωστόσο, απαντά πλέον και στο τι θα κάνει σε περίπτωση που τελικά πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα. Στην πρώτη αντίδρασή του, όταν ακούστηκαν από τον πρωθυπουργό τα περί δημοψηφίσματος σχετικά από τη δανειακή σύμβαση, ο Περισσός είχε σημειώσει μεταξύ άλλων ότι το δημοψήφισμα πρόκειται να διεξαχθεί με έναν αντιδραστικό νόμο και βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τη θέση του ΚΚΕ με εκείνη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, «παρότι αυτή είναι διαμετρικά αντίθετη, ενώ η στρατηγική της κυβέρνησης ταυτίζεται με της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και των παρατρεχάμενών τους».

Με την νέα ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν «στον εκβιασμό», να τον κάνουν μπούμερανγκ «στα διλήμματα του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των παρατρεχάμενών τους». Ξεκαθαρίζει ότι αν το δημοψήφισμα πραγματοποιηθεί, «ο λαός να πάρει μέρος αγωνιστικά ψηφίζοντας ΟΧΙ, που θα είναι ένα βροντερό ΟΧΙ στην πολιτική του «ευρωμονόδρομου», στο μνημόνιο, στο μεσοπρόθεσμο, στη σύμβαση, και έκφραση για άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας. Σε αυτή τη γραμμή έχουν συμφέρον να συναντηθούν και όσοι εργαζόμενοι δεν συμφωνούν με τη θέση για αποδέσμευση από την ΕΕ, όμως αντιστέκονται στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα των ΕΕ, κυβέρνησης, πλουτοκρατίας». Παράλληλα, το ΚΚΕ επεσήμανε ότι επιβάλλεται η πιο αποφασιστική ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος σε κάθε τόπο δουλειάς και κατοικίας, ενός κινήματος με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Στην αντίπερα όχθη, τη συμμετοχή στις κάλπες του δημοψηφίσματος επέλεξε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, είχε χαρακτηρίσει, από την πρώτη στιγμή, «τρικ» την τακτική της κυβέρνησης του κ. Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση και επέμεινε στην ανάγκη προσφυγής στις εθνικές κάλπες, αλλά ξεκαθάρισε ότι αν τελικά γίνει δημοψήφισμα «εμείς θα σηκώσουμε το γάντι». Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στη γραμμή της συμμετοχής στις κάλπες για δημοψήφισμα, καλώντας το λαό να ψηφίσει «όχι» στη δανειακή συμφωνία και στο σύνολο της μνημονιακής πολιτικής που «τη συνοδεύει και χρεοκοπεί το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας», στέλνοντας ένα μήνυμα και «για λογαριασμό του συνόλου των ευρωπαϊκών λαών ενάντια στην κοινωνική εξαθλίωση και τη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία που ευθύνεται για την κρίση».

Την ίδια ώρα ο κ. Π. Λαφαζάνης (Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ), ο οποίος είναι υπέρμαχος της εξόδου από το ευρώ και της διάλυσης της ευρωζώνης, καλεί την Αριστερά να μην φοβηθεί τα πραγματικά διακυβεύματα ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στο ευρώ, «τα οποία η ίδια θα έπρεπε να τα έχει απαντήσει προ πολλού».

Παράλληλα, το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Αλ. Αλαβάνος και το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, με ανακοίνωσή τους, λένε "ναι" και στο δημοψήφισμα και στις εκλογές για να εκφραστεί, με όποιον τρόπο, το «όχι» στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ταυτόχρονα, καλούν να διαμορφωθεί «η ηγεμονική παρουσία ενός αντικαπιταλιστικού "όχι", σε μια ευρύτατη αρνητική ψήφο για την τρόικα». ΄Ετσι, ο κ. Αλαβάνος προτρέπει σε μια συνάντηση δυνάμεων της αριστεράς σε μια "σαφή και τολμηρή βάση", με αίτημα παύση πληρωμών- σύγκρουση με την Ευρωζώνη -δημόσιες τράπεζες.

Επίθεση φιλίας του Τσίπρα προς το ΚΚΕ
Οταν στελέχη του ΣΥΝ στα γραφεία της Κουμουνδούρου διάβασαν την ανακοίνωση του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα και υπογράμμισαν δυο σημεία της: ότι «το δίλημμα ευρώ ή δραχμή είναι αποπροσανατολιστικό για το λαό» και ότι στη γραμμή της συμμετοχής με «όχι» που προτείνει το ΚΚΕ σημειώνει ότι «έχουν συμφέρον να συναντηθούν και όσοι εργαζόμενοι δεν συμφωνούν με τη θέση για αποδέσμευση από την ΕΕ, όμως αντιστέκονται στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα των ΕΕ, κυβέρνησης, πλουτοκρατίας».

Ο κ. Τσίπρας, από το ραδιόφωνο του Real, έδωσε τη δική του ερμηνεία και σχολίασε : «Σήμερα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, διότι έβγαλε μια ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, που όλο το προηγούμενο διάστημα έθετε διαχωριστικές γραμμές προς την άλλη αριστερά, λέγοντας ότι αυτό που μας χωρίζει είναι το ζήτημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ και άρα δεν μπορούμε να βρεθούμε σε κοινές κάλπες και σε κοινούς αγώνες, η οποία ανακοίνωση του λέει ότι εάν υπάρξει δημοψήφισμα, πρέπει όλοι να βρεθούμε στο ΟΧΙ ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε ή δε συμφωνούμε με το ζήτημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ και λέει και κάτι ακόμα, ότι το θέμα ευρώ ή δραχμή είναι αποπροσανατολιστικό για τον ελληνικό λαό, δηλαδή λέει επιτέλους και το ΚΚΕ αυτά που λέμε εμείς εδώ και ένα χρόνο».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι «εάν υπάρξει δημοψήφισμα, ντε φάκτο θα συμπορευτούμε σε μια νέα πλειοψηφία με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς. Αν δεν υπάρξει δημοψήφισμα και υπάρξει κάλπη τότε ναι, θα πάμε να δώσουμε τη μάχη για να δημιουργήσουμε νέους συσχετισμούς για τη μεγάλη ανατροπή».

Πηγή : tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More