Google Translator

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Κουπόνι για δωρεάν δίδακτρα σε ΙΕΚ

Κουπόνι για δωρεάν δίδακτρα σε ΙΕΚ

Τη χρηματοδότηση μέρους των σπουδών τους σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ θα μπορούν να εξασφαλίσουν συνολικά 56.000 νέοι, 18 έως 25 ετών, λαμβάνοντας το «Κουπόνι Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης». Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων θα «τρέχει» μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, ενώ οι τελικοί δικαιούχοι θα επιλεγούν με κριτήρια κοινωνικά, εισοδηματικά και γεωγραφικά, αλλά και βάσει της ειδικότητας που έχουν επιλέξει. Το κουπόνι θα αντιστοιχεί με
το ποσό των 734 ευρώ και θα καλύπτει τα δίδακτρα ενός έτους για τα δημόσια ΙΕΚ ή ένα τμήμα των διδάκτρων των ιδιωτικών ΙΕΚ. Θα αρχίσει να χορηγείται από φέτος έως και το εκπαιδευτικό έτος 2014 - 2015. «Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για όλους τους πολίτες, προσπαθούμε να στηρίξουμε τα νέα παιδιά που σπουδάζουν στα ΙΕΚ», τόνισε χθες, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Φώφη Γεννηματά.

Δαπάνη 

Το κουπόνι θα παρέχεται στους δικαιούχους από τη γενική γραμματεία Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας και η συνολική συγχρηματοδοτούμενη, μέσω ΕΣΠΑ, δαπάνη για τα οικονομικά έτη 2012 - 2015 έχει προϋπολογιστεί σε ποσό ύψους 44 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα γίνονται ηλεκτρονικά (μέσα από www.step.gov.gr και στην επιλογή της
εφαρμογής www.voucher-iek-ggdvm.gr), ενώ δικαίωμα υποβολής θα έχουν όλοι όσοι έχουν εγγραφεί σε οποιοδήποτε από τα εξάμηνα κατάρτισης για τις ειδικότητες τεσσάρων και δύο εξαμήνων στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ της χώρας. Κάθε χρόνο, το κουπόνι θα χορηγείται σε 14.000 καταρτιζόμενους, οι οποίοι θα λαμβάνουν τις δύο δόσεις της επιταγής υπό την προϋπόθεσή ότι έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς τα δύο εξάμηνα κατάρτισης (φθινοπωρινό και εαρινό) του εκπαιδευτικού έτους. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι του κουπονιού θα επιλεγούν βάσει των ακόλουθων κριτηρίων:


1 Γεωγραφικά: Κάθε χρόνο θα γίνεται, κατ' αρχάς, μια κατανομή του αριθμού των 14.000 δυνητικών δικαιούχων σε τρεις κατηγορίες που αντιστοιχούν στις 3 κατηγορίες περιφερειών της χώρας: 8 Περιφέρειες Σύγκλισης, 3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου και των 2 Περιφερειών Σταδιακής Εισόδου. Σημειώνεται ότι δεν παίζει ρόλο ο τόπος καταγωγής των καταρτιζόμενων, αλλά ο τόπος που βρίσκεται το ΙΕΚ στο οποίο φοιτούν.


2 Ειδικές Κοινωνικές Ομάδες: Πρόκειται για όσους εκτίουν την ποινή τους σε καταστήματα κράτησης και οι φιλοξενούμενοι στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι καταλαμβάνουν αυτοδίκαια θέσεις στον πίνακα δικαιούχων.


3 Κοινωνικά: Οι υπόλοιποι δικαιούχοι θα επιλέγονται μέσα από την κατάταξή τους σε πίνακα μοριοδότησης βάσει κριτηρίων:
α) Η ανεργία των γονέων των καταρτιζομένων μοριοδοτείται με 20 μονάδες όταν είναι άνεργοι και οι δύο γονείς και με 15 μονάδες όταν είναι άνεργος ο ένας γονέας.

β) Η κατάταξη του καταρτιζομένου στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία. Με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, μοριοδοτείται με 10 μονάδες.

γ) Η έλλειψη ενός γονέα λόγω θανάτου, μοριοδοτείται με 15 μονάδες. Η έλλειψη και των δύο γονέων μοριοδοτείται με 30 μονάδες.

δ) Εάν ο καταρτιζόμενος είναι τέκνο τρίτεκνης ή πολύτεκνης οικογένειας μοριοδοτείται με 5 μονάδες.

ε) Επίσης, μοριοδοτείται το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα του καταρτιζόμενου βάσει του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους. Για εισοδήματα του καταρτιζόμενου άνω των 16.000 ευρώ και των γονέων του στην περίπτωση που θεωρείται προστατευόμενο μέλος άνω των 32.000 ευρώ δεν προβλέπεται μοριοδότηση.

4 Η επιλογή ειδικότητας αναπτυξιακού χαρακτήρα: Τέλος, για τους καταρτιζόμενους που επιλέγουν ειδικότητες στους τομείς: Τουριστικές Υπηρεσίες, Τρόφιμα, Περιβάλλον, Αξιοποίηση Φυτικού και Ζωικού Πλούτου, Πληροφορική, Οικονομία και Διοίκηση, Μηχανολογία - Ηλεκτρολογία - Ηλεκτρονική προσμετρούνται επιπλέον 20 μονάδες.

Αιτήσεις

Το «Κουπόνι Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης» έχει προϋπολογιστεί σε 44 εκατ. ευρώ.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα γίνονται ηλεκτρονικά (μέσα από www.step.gov.gr και στην επιλογή της εφαρμογής www.vouc-her-iek-ggdvm.gr.
Κάθε χρόνο, το κουπόνι θα χορηγείται σε 14.000 καταρτιζόμενους, οι οποίοι θα λαμβάνουν τις δύο δόσεις της επιταγής υπό την προϋπόθεσή ότι έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς τα δύο εξάμηνα κατάρτισης.

Πηγή : imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More