Google Translator

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο, εν αναμονή της συνάντησης ενώπιον Παπούλια


Συνάντηση με Σαμαρά, ζήτησε ο πρωθυπουργός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Εφόσον παραιτηθεί, όλα τα άλλα θα πάρουν το δρόμο τους» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου.


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του, ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τους υπουργούς ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ Παπούλια, να καλέσει τον ίδιο και τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά, σε κοινή συνάντηση, απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου οτι δεν τίθεται τώρα θέμα παραίτησης του ιδίου και της κυβέρνησης.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι θα πρέπει στην συνάντηση σήμερα που έχει ζητήσει να γίνει με τον Α Σαμαρά, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συμφωνηθεί το πολιτικό πλαίσιο της επόμενης κυβέρνησης και τα χρονοδιαγράμματα και μετά να συζητηθεί το θέμα των προσώπων, για τα οποία όπως έλεγαν χαρακτηριστικά «όλα είναι ανοιχτά».

Οι διεργασίες στα κόμματα κορυφώνονται ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο των Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν να δηλώνει πως η Ε.Ε. περιμένει κυβέρνηση εθνικής ενότητας προκειμένου να επανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των εταίρων για την πορεία της δανειακής σύμβασης και της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Όσο δεν παραιτείται ο κ. Παπανδρέου, εμποδίζει την οποιαδήποτε λύση», δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.«Είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον παραιτηθεί όλα τα' άλλα θα πάρουν το δρόμο τους», συμπλήρωσε.

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά περί παραίτησης του Γιώργου Παπανδρέου, προκειμένου να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, ανέφεραν ότι το θέμα δεν είναι το πρόσωπο του κ. Παπανδρέου, ο οποίος, άλλωστε το έχει ξεκαθαρίσει ήδη ο ίδιος. Προφανώς, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, μόλις υπάρξει συμφωνία, πρωθυπουργός δεν θα είναι ο κ. Παπανδρέου. Το ουσιαστικό, κατά τις ίδιες πηγές, είναι η συμφωνία για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και η δέσμη των ενεργειών για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Την ανάγκη «ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του», ώστε «να στείλουμε μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης προς τα έξω και μήνυμα σταθερότητας και ομαλότητας προς τα μέσα», ανέδειξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντησή του, νωρίτερα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, σημειώνοντας ακόμη ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία του ελληνικού λαού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε και τόνισε ότι «πρέπει να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα, που βασανίζει τον ελληνικό λαό, πού πάμε, τι κάνουμε». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «όλοι είμαστε υπεύθυνοι να δώσουμε λύση σ'αυτό το ερώτημα του ελληνικού λαού».

«Πράγματι πρέπει να τελειώσει η αβεβαιότητα, πρέπει να δώσουμε όλοι μία λύση στο ερώτημα του ελληνικού λαού», απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δύο ώρες νωρίτερα, στις 16:00, αντί για τις 18:00, θα συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Στη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, θα ενημερώσουν τα μέλη της κυβέρνησης για την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και τη δανειακή σύμβαση και την πορεία των σχετικών συζητήσεων. Επίσης, θα συζητηθεί η προετοιμασία για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου.

Μόσιαλος

Εντός της ημέρας θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία περί της κυβέρνησης συνεργασίας και του ονόματος του νέου πρωθυπουργού, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος, στη ΝΕΤ.

Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις και διευκρίνησε πως έως αύριο θα πρέπει να «κλείσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού». Είπε πως, όταν συμφωνηθούν και τα δύο, τότε θα παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ανέφερε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, είναι πιθανόν να συγκληθεί και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αλλά σημείωσε ότι πρέπει έως τα μέσα της εβδομάδας να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και να έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση. Τόνισε, πάντως, ότι είναι απαραίτητο να συμμετέχουν τα δύο μεγάλα κόμματα στην κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς ωστόσο να περιοριστεί σε αυτά τα δύο κόμματα. Ανέφερε, τέλος, ότι ο χρόνος της κυβέρνησης αυτής δεν θα είναι μεγάλος και ότι μπορεί να συμμετέχουν και πολιτικοί και τεχνοκράτες.

Πηγή : kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More