Google Translator

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ιάπωνας αξιωματούχος αποδέχεται την πρόκληση και πίνει νερό της Φουκουσίμα

O Γιασουχίρο Σονόντα ήπιε το νερό μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες
O Γιασουχίρο Σονόντα ήπιε το νερό μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ,Φωτογραφία:  Reuters 
Αποδεχόμενος την πρόκληση που του έθεσαν οι δημοσιογράφοι, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιασουχίρο Σονόντα ήπιε ένα ποτήρι από το νερό που συλλέγεται και απολυμαίνεται στο εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι.

Στη συνέντευξη Τύπου που προβλήθηκε στην τηλεόραση, ο Σονόντα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο, φαίνεται νευρικός και το χέρι
του τρέμει καθώς σηκώνει το ποτήρι.

«Το να πιει κανείς το νερό δεν αποδεικνύει ότι η ασφάλεια [στη Φουκουσίμα] έχει αποδειχθεί. Ο καλύτερος τρόπος είναι η δημοσιοποίηση δεδομένων» τόνισε.

Το νερό φέρεται να προήλθε από το δάπεδο των κτιρίων που στέγαζαν δύο αντιδραστήρες. Είχε πρώτα περάσει από το σύστημα απολύμανσης που κατασκευάστηκε επιτόπου στο εργοστάσιο και θεωρείται ασφαλές για χρήσεις όπως η άρδευση.

Τα ιαπωνικά μέσα έχουν επανειλημμένα αμφισβητήσει την ασφάλεια της διαδικασίας, αναφέρει το BBC.

Σε μια άλλη σχετική εξέλιξη, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στις 12 Νοεμβρίου θα επιτρέψει για πρώτη φορά την είσοδο δημοσιογράφων στο κατεστραμμένο εργοστάσιο.

H Tepcο, η εταιρεία που διαχειρίζεται την εγκατάσταση, ελπίζει ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει καταφέρει να θέσει τους αντιδραστήρες σε ασφαλή «διακοπή εν ψυχρώ» -αυτό θα σήμαινε ότι η θερμοκρασία των αντιδραστήρων δεν υπερβαίνει τους 100 βαθμούς Κελσίου και δεν επιτρέπει στην αλυσιδωτή αντίδραση σχάσης να συνεχιστεί εκτός ελέγχου.

Όμως η πλήρης αποσυναρμολόγηση των αντιδραστήρων εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δεκαετίες, ενώ οι αρχές ίσως αναγκαστούν να αφαιρέσουν και να θάψουν όλο το επιφανειακό έδαφος από τη γύρω περιοχή.

Πηγή : in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More