Google Translator

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Απαγορεύτηκαν οι αποστολές ρυζιού λόγω ραδιενέργειας στην Ιαπωνία


Απαγορεύτηκαν σήμερα, Πέμπτη, οι αποστολές ρυζιού από μία περιοχή, η οποία βρίσκεται κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, όπου παρατηρείται διαρροή ραδιενέργειας μετά τον σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Ποσότητες ρυζιού με ίχνη ραδιενέργειας που ξεπερνούν το επιτρεπόμενο όριο ασφαλείας που ισχύει στην
Ιαπωνία εντοπίστηκαν για πρώτη φορά μετά τον σεισμό που ισοπέδωσε μεγάλες εκτάσεις στην βορειοανατολική ακτή της χώρας.

Ο εντοπισμός του μολυσμένου ρυζιού ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη.

Στην πληγείσα περιοχή, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊτσι, υπάρχουν 154 αγροκτήματα ρυζιού που παράγουν περίπου 192 τόνους ρυζιού τον χρόνο, μόλις 0,002% της συνολικής εθνικής παραγωγής ρυζιού.

Η απαγόρευση στις αποστολές επιβάλλεται μετά τον εντοπισμό σε σοδειά καλλιεργητή ρυζιού στην περιοχή 630 μπεκερέλ ραδιενεργού καισίου ανά κιλό σε σύγκριση με το επιβληθέν από την κυβέρνηση ανώτατο όριο των 500 μπεκερέλ.

«Η συγκεκριμένη ποσότητα ρυζιού εντοπίστηκε πριν από την αποστολή. Δεν έχει κυκλοφορήσει (στην αγορά) ούτε ένας κόκος από αυτή την παρτίδα,» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αρμόδιος υπουργός Οσάμου Φουτζιμούρα.

Η φθινοπωρινή σοδειά ρυζιού κοντά στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, 240 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Τόκιο, παρακολουθείται στενά μετά τον εντοπισμό υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας σε βοδινό κρέας, λαχανικά και θαλασσινά στην περιοχή.

Η διαχειρίστρια εταιρία του εργοστασίου Tokyo Electric Power Co, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, στοχεύει στη σταθεροποίηση των αντιδραστήρων στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή : kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More