Google Translator

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Κατασκευή πυρηνικών όπλων στο Ιράν με τη βοήθεια ξένων ειδικών, διαπιστώνει η ΙΑΕΑ


Το Ιράν βρίσκεται πολύ κοντά στην κατασκευή πυρηνικού όπλου, όπως προκύπτει από πληροφορίες που εξασφάλισε η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, τις οποίες αποκαλύπτει η Washington Post. Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται δυτικούς διπλωμάτες και ειδικούς στα πυρηνικά που ενημερώθηκαν σχετικά από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), η Τεχεράνη φαίνεται ότι έχει λάβει σημαντική τεχνική βοήθεια από ξένους ειδικούς.

Η έκθεση της IAEA, που θα δοθεί στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, αναμένεται ότι θα είναι η λεπτομερέστερη μέχρι σήμερα αναφορικά με την ικανότητα του Ιράν να
κατασκευάσει ατομική βόμβα και θεωρείται ότι θα οδηγήσει τις δυτικές δυνάμεις να πιέσουν για περισσότερες κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης.

Η εφημερίδα έγραψε ότι τα πορίσματα της έκθεσης παρέχουν νέες πληροφορίες για τον ρόλο που διαδραμάτισε ένας επιστήμονας πρώην ειδικός στα σοβιετικά όπλα, ο οποίος φέρεται ότι παρείχε στους Ιρανούς τεχνογνωσία για τους πυροκροτητές υψηλής ακριβείας, όπως εκείνοι που χρησιμοποιούνται για μία αλυσιδωτή πυρηνική αντίδραση.

Σύμφωνα με την έκθεση, από τις πληροφορίες επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες ότι το Ιράν συνέχισε να πραγματοποιεί έρευνα για πυρηνικά όπλα και μετά το 2003, τότε δηλαδή που οι αμερικανικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας θεωρούσαν ότι η Τεχεράνη είχε «παγώσει» τη διαδικασία εξαιτίας της διεθνούς πίεσης.

Οι δυτικές δυνάμεις θεωρούν ότι το Ιράν επιχειρεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα υπό το πρόσχημα του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας για πολιτικούς σκοπούς.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης επειδή αρνείται να σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν επανειλημμένως αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να πλήξουν ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και η Τεχεράνη έχει απειλήσει με αντίποινα.

Όπως σημειώνει η Washington Post, οι νέες αποκαλύψεις που περιέχονται στην έκθεση της ΙΑΕΑ παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με ένα μυστικό ερευνητικό πρόγραμμα, περισσότερο φιλόδοξο, οργανωμένο και επιτυχημένο απ' ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα.

Ιρανοί αξιωματούχοι που κλήθηκαν να σχολιάσουν τις παραπάνω πληροφορίες επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το θέμα.

«Ας τη δημοσιεύσουν (την έκθεση) και θα δούμε τι θα συμβεί» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mehr. Ο Σαλεχί υποστήριξε, επίσης, ότι η διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του βασίζεται «100 τοις 100» σε πολιτικούς λόγους, τονίζοντας ότι η ΙΑΕΑ λειτουργεί «υπό τις πιέσεις ξένων δυνάμεων».

Πηγή : tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More