Google Translator

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Νέες απώλειες για μετοχές, ευρώ, εμπορεύματα


Το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για τη μείωση του αμερικανικού ελλείμματος επηρεάζει σήμερα τις αγορές.

Πιέσεις (για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα) στις μετοχές και φυγή των επενδυτών στα καταφύγια του δολαρίου, του γεν και των αγορών ομολόγων των ΗΠΑ και της Γερμανίας αναμένεται να πυροδοτήσει η προδιαγραφόμενη κατάρρευση των διακομματικών συνομιλιών στις ΗΠΑ για τη μείωση του αμερικανικού ελλείμματος.

Η 12μελής «υπερ-επιτροπή» του αμερικανικού Κογκρέσου απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για την αντιστροφή της τάσης συσσώρευσης
ελλειμμάτων. Και αυτό σημαίνει ότι τα δημόσια οικονομικά των ΗΠΑ πιθανότατα θα επιδεινώνονται έως τουλάχιστον το 2013 και πλέον η επιχείρηση κατευνασμού των αγορών εκ μέρους της Ουάσιγκτον θα έχει αμιγώς πολιτικό-πειθαναγκαστικό χαρακτήρα.

Στην περίπτωση των ΗΠΑ, άλλωστε, οι αρνητικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την πορεία των δημοσίων οικονομικών μεγεθών της χώρας, δεν επηρεάζει ούτε το δολάριο ούτε τα Treasuries. Τουναντίον, τα ευνοεί! Διότι και το αμερικανικό νόμισμα και τα αμερικανικά ομόλογα θεωρούνται από τους επενδυτές ως ασφαλή καταφύγια, όπου τα κεφάλαια μπορούν να προστατευθούν από τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περιόδους αβεβαιότητας και αστάθειας.

Ετσι, παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο οι επενδυτές που φοβούνται για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την αμερικανική οικονομία η διαρκής συσσώρευση ελλείμματος και χρέους (υπολογίζεται ότι κυμαίνονται στο 9% και στο 95% του αμερικανικού ΑΕΠ αντιστοίχως), να προσπαθούν να κατοχυρωθούν αγοράζοντας δολάρια και αμερικανικά ομόλογα, περιουσιακά στοιχεία δηλαδή της χώρας που κινδυνεύει και από την οποία προσπαθούν, υποτίθεται, να προστατευθούν.

Υπερέβησαν τα εσκαμμένα

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το δολάριο και η αμερικανική αγορά ομολόγων ενισχύθηκαν (οι αποδόσεις δηλαδή των Treasuries υποχώρησαν) ακόμη και μετά την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από την Standard & Poor's, την ιστορικώς πρωτοφανή δηλαδή απώλεια του τριπλού Α σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ. Πρόκειται βεβαίως για μια απόφαση του διεθνούς οίκου που αποδείχθηκε αποκοτιά περιωπής.

Είτε συνέβη είτε όχι ήταν ένα και το αυτό. Κανείς άλλος οίκος δεν τόλμησε να ακολουθήσει την S&P, όπως κατά κανόνα συμβαίνει, για να υποβαθμίσει κι αυτός την αμερικανική οικονομία. Σύντομα, άλλωστε, η S&P θα βρει κάποια δικαιολογία για να «αποκαταστήσει την τάξη», την οποία διετάραξε νομίζοντας, η αφελής, ότι η ανεξαρτησία και η αυτονόμησή της δεν έχει όρια. Διότι εκ των γεγονότων τεκμαίρεται ότι η Ουάσιγκτον φρόντισε να διαμηνύσει και στην S&P στους άλλους οίκους και στις αγορές εν γένει ότι καλή είναι η ανεξαρτησία και η αυτονόμησή τους, αλλά μέχρι εκεί που τις παίρνει.

Εν πάση περιπτώσει, η προδιαγραφόμενη αποτυχία διακομματικής συνεννόησης για το αμερικανικό έλλειμμα στέλνει σήμερα κεφάλαια στα καταφύγια του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων πρωτίστως και δευτερευόντως στα καταφύγια του γεν και των γερμανικών ομολόγων. Οι μετοχές στις όπου γης αγορές κεφαλαίων, το ευρώ και βεβαίως οι αγορές των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης υφίστανται ισχυρές απώλειες εξ αιτίας της αδυναμίας των ΗΠΑ να δρομολογήσουν έναν δημοσιονομικό εξορθολογισμό.

Το ευρώ υποχώρησε σήμερα το πρωί στα 1,3458 δολάρια από το επίπεδο των 1,3525 δολαρίων στο οποίο βρισκόταν τα μεσάνυχτα, επηρεαζόμενο όχι μόνο από τη φυγή κεφαλαίων προς το δολάριο αλλά και από τη δήλωση-παραδοχή του αρμοδίου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ Ολι Ρεν ότι η κρίση χρέους έχει επεκταθεί πλέον και στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Το γεν ενισχύθηκε επίσης έναντι όλων των άλλων νομισμάτων του πλανήτη (ενισχύθηκε οριακά ακόμη και έναντι του δολαρίου). Το ευρώ υποχώρησε στα 103,84 γεν.

Η Γαλλία στις αγορές

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ονομόγου υποχώρησε κατά 3 μονάδες βάσης στο 1,98%, στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και το κόστος δανεισμού της Γερμανίας που δεν αντιμετωπίζει, βεβαίως, τα δημοσιονομικά προβλήματα των ΗΠΑ, ενώ από την άλλη πλευρά η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου εκτινάχθηκε κατά 11 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 6,75%. Μικρότερες είναι προσώρας οι μεταβολές στο κόστος δανεισμού της Ισπανίας - το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της κυβέρνησης της Μαδρίτης διαμορφώθηκε στο 6,38%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στήριξε, ως γνωστόν, τις αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας την περασμένη Πέμπτη, παρεμβαίνοντας στη δευτερογενή αγορά για να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η έκδοση 10ετούς διάρκειας ομολόγων συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ σήμερα από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Η απόδοση των 10ετών γαλλικών ομολόγων εκτινάχθηκε την περασμένη εβδομάδα στο 3,82%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009.

Σε σαφώς αρνητικό έδαφος άνοιξαν κι αυτή την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE-100 υποχωρούσε το πρωί κατά 1,34%, στο Παρίσι ο CAC-40 έχανε 1,60%, στη Φραγκφούρτη ο DAX υποχωρούσε κατά 1,73%, ενώ και ο ΜΙΒ στο Μιλάνο σημείωνε απώλειες που άγγιζαν το 2%. Νωρίτερα ο NIKKEI στο Τόκιο είχε κλείσει με σχετικώς μικρές απώλειες της τάξεως του 0,32%, αλλά ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε υποχώρησε 1,44%.
Σημαντική πτώση σημειώνουν και οι τιμές των εμπορευμάτων, όπως ο χαλκός και ο κασσίτερος (κατά 1,3% αμφότεροι). Η τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης υποχωρούσε κατά 1,28 δολάρια σήμερα το πρωί στα 96,39 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Brent στην αγορά του Λονδίνου υποχωρούσε μόνο κατά 14 σεντς στα 107,42 δολάρια το βαρέλι. Σημειωτέον ότι προ μιας εβδομάδος η τιμή του Brent βρισκόταν στις παρυφές των 115 δολαρίων το βαρέλι και η τιμή του αργού στις παρυφές των 104 δολαρίων.

«Βουτιά» στο Χρηματιστήριο Αθηνών


Στις 11:39 ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 692,96 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 2,76%. Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 6,47 εκατομμύρια.

Πτωτικά κινούνται και τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο ο δείκτης Ftse σημειώνει απώλειες κατά 1,39%. Στη Φραγκφούρτη ο δείκτης Dax υποχωρεί κατά 2,49%. Στο Παρίσι ο δείκτης Cac 40 σημειώνει πτώση κατά 1,52%.

Με πτώση έκλεισε και ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο σημειώνοντας απώλειες της τάξεως του 0,32%.

Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου βρίσκεται στα 1,34710 δολάρια ενώ το ελληνικό 10ετές κρατικό ομόλογο διαπραγματεύεται στις 2442,9 μονάδες βάσης.

Πηγή : tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More