Τέσσερις φορές έχει αυξηθεί την τελευταία 30ετία ο αριθμός των διαβητικών. Μάστιγα για τους παχύσαρκους ο διαβήτης τύπου 2, που δεν εμφανίζει συμπτώματα.
Εκτός ελέγχου βρίσκεται η έξαρση του σακχαρώδους διαβήτη. Πάνω από το 10% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή 1,2 εκατ. άνθρωποι, πάσχουν από τη νόσο και πολλοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Ο αριθμός έχει αυξηθεί κατά τέσσερις φορές την τελευταία 30ετία, με την ασθένεια να κάνει "θραύση" στον πληθυσμό των παχύσαρκων.
Τα παραπάνω ανέφεραν χθες ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Ερευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Διαβήτη, καθηγητής Σωτήρης Ράπτης, ο νευροχειρουργός Βασίλειος Βάρσος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας Χριστίνα Κανακά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).
Ο κ. Ράπτης τόνισε ότι ο αριθμός των πασχόντων αυξάνεται διεθνώς με εντυπωσιακό ρυθμό. Το 2000 -είπε- οι πάσχοντες ήταν 150 εκατομμύρια. Σήμερα ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια, ενώ σε 15 χρόνια θα φτάσουν τα 600 εκατομμύρια! Οι ειδικοί χαρακτήρισαν "ύπουλο" τον διαβήτη τύπου 2, ο οποίος δρα χωρίς συμπτώματα και αποτελεί βασική αιτία θανάτου για χιλιάδες Ελληνες. Εχει στενή σχέση με την παχυσαρκία και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, νευροπάθειας, μόνιμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς και άλλων σοβαρών επιπλοκών.
Σύμφωνα με τον κ. Ράπτη, ο διαβήτης μπορεί να ελεγχθεί με προληπτικές εξετάσεις, υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και ουσιαστική εκπαίδευση πασχόντων. Η εκπαίδευση και η πρόληψη -εξήγησε- είναι και το βασικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας. Οι δύο τύποι της ασθένειας είναι ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2. Προς το παρόν, ο διαβήτης τύπου 1 δεν μπορεί να προληφθεί. Οι ειδικοί ερευνούν τους παράγοντες οι οποίοι πυροδοτούν την έναρξη της διαδικασίας που οδηγεί στην καταστροφή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη.
Ο διαβήτης τύπου 2, ωστόσο, μπορεί να προληφθεί με σωματική άσκηση και τη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους. Στη σωματική άσκηση περιλαμβάνονται το γρήγορο περπάτημα, το κολύμπι, η ποδηλασία, ο χορός. Εχει διαπιστωθεί ότι κανονικό περπάτημα για μισή ώρα την ημέρα μειώνει κατά 35% έως 40% τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
Τι πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί
Ο διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης από το πάγκρεας, είτε λόγω μειωμένης ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.
Οι διαβητικοί πρέπει να ελέγχουν τακτικά το σάκχαρό τους, να παίρνουν τα φάρμακά τους και να ασκούνται. Κρίσιμη είναι η ρύθμιση των διατροφικών τους συνηθειών. Η πορεία της υγείας τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενημέρωση που έχουν για τη διαχείριση της νόσου και των επιπλοκών της.
Σε στενή συνεργασία με τον γιατρό τους, οι πάσχοντες πρέπει να παρακολουθούν τη γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη τους κάθε οκτώ έως δέκα εβδομάδες και να αποφεύγουν -όσο είναι δυνατό- τις υπογλυκαιμίες. Σε αλλαγή των συνηθειών ζωής πρέπει να προχωρούν άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη. Πρόκειται για όσους έχουν κληρονομικό ιστορικό, είναι παχύσαρκοι, έχουν υπέρταση, καπνίζουν και δεν αθλούνται. Δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η λήψη τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αποτελεί τη βάση κάθε σωστής διατροφής.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα τρόφιμα που είναι δήθεν κατάλληλα για διαβητικούς. Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο αποφάνθηκε πρόσφατα ότι η αποφυγή κατανάλωσης ζάχαρης ή η αντικατάστασή της με ανάλογα ή παράγωγά της δεν έχει καμία θετική επίδραση στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου