Google Translator

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου φιλοξενεί η Θεσσαλονίκη



Το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), πιστό στο καθιερωμένο ραντεβού του με το σινεφίλ κοινό, θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 4 έως τις 13 Νοεμβρίου στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, και στις αίθουσες του Λιμανιού, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα, δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικοί προσκεκλημένοι, αφιερώματα, ανοιχτές συζητήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις, θα μεταμορφώσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης σε μια νεανική
κυψέλη ζωής και γόνιμης συναναστροφής, με άξονα την Έβδομη Τέχνη.

Το 52ο ΦΚΘ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικά ονόματα του χώρου. Ο Αλεξάντερ Πέιν - που θα ανοίξει την αυλαία της διοργάνωσης-, η Σάρα Ντράιβερ -η Αμερικανίδα «ιέρεια» του ανεξάρτητου σινεμά και συνεργάτιδα του Τζιμ Τζάρμους, που θα παρουσιάσει ταινίες της- και ο Όλε Κρίστιαν Μάντσεν -από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου κύματος του δανέζικου κινηματογράφου, η νέα ταινία του οποίου «Superclasico» -που είναι και η υποψηφιότητα της Δανίας για τα προσεχή Όσκαρ- θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Επίσης, το «παρών» θα δώσει ο προκλητικός Αυστριακός δημιουργός Ούλριχ Ζάιντλ αλλά και ο Ερντέν Κιράλ, από τους σπουδαιότερους Τούρκους auteurs, ο οποίος θα τιμηθεί από το Φεστιβάλ στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης.

Συνοπτικά, στις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του Φεστιβάλ, συναντούμε τα εξής:

Διεθνές Πρόγραμμα




Το Διεθνές Διαγωνιστικό φιλοξενεί τις πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, επιλογές του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΦΚΘ, κ. Δημήτρη Εϊπίδη.

Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ' όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό, τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία που θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού, συμμετέχουν στη διαδικασία ψηφοφορίας του βραβείου κοινού Fischer. Σημειώνουμε, επίσης, πως οι 2 από τις 15 ταινίες του Διαγωνιστικού είναι ελληνικής παραγωγής.

Η τελετή έναρξης του 52ου ΦΚΘ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας «Οι απόγονοι» του Αλεξάντερ Πέιν. Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, με την ταινία «Μάρθα Μάρσι Μέι Μαρλίν» του Σον Ντέρκιν.

Ελληνικές Ταινίες 2011


Το 52ο ΦΚΘ φιλοξενεί περισσότερες από 20 ελληνικές ταινίες στις επιμέρους ενότητές του, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται και δώδεκα ταινίες που θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, θα παρουσιαστούν σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, οι ελληνικές ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Δράμας. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί spotlight στον Μιχάλη Κακογιάννη, με την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας «Ηλέκτρα», που αποτέλεσε έναν από τους σπουδαιότερους σταθμούς στην πορεία του αξέχαστου δημιουργού. Οι ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Fischer, το οποίο απονέμεται στη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη.

Αφιερώματα


Θα πραγματοποιεί πλήρες αφιέρωμα στο έργο του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, ενός από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες σκηνοθέτες, με διεθνή παρουσία και βραβεύσεις σε παγκόσμια Φεστιβάλ.

Επίσης, αφιερώματα θα πραγματοποιηθούν για την Σάρα Ντράιβερ –που υπηρετεί πιστά το ανεξάρτητο σινεμά ήδη από τη δεκαετία του ’80 ως ηθοποιός, σκηνοθέτιδα και παραγωγός-, για τον Πάολο Σορεντίνο –έναν από τους πιο ανερχόμενους auteurs του σύγχρονου σινεμά, που έχει να επιδείξει μια φιλμογραφία που περιλαμβάνει ορισμένες από τις πιο καθηλωτικές ταινίες των τελευταίων ετών, ανάμεσα στις οποίες και το αριστουργηματικό «Il Divo»- τον μεγάλο Δανό κινηματογραφιστή Όλε Κρίστιαν Μάντσεν -ο οποίος, αντλώντας έμπνευση από προσωπικά βιώματα, διεισδύει στο πιο εύθραυστο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης- καθώς και για τον έμπειρο ντοκιμαντερίστα και καυστικό μυθοπλάστη Ούλριχ Ζάιντλ.

Ανοιχτοί Ορίζοντες


Οι Ανοιχτοί Ορίζοντες, το επιτυχημένο Τμήμα που δημιούργησε και αναβίωσε πέρυσι ο διευθυντής του Φεστιβάλ, επανέρχεται ανανεωμένο, σταθερά προσανατολισμένο στην αφρόκρεμα της ανεξάρτητης κινηματογραφικής σκηνής. Αληθινές ιστορίες, εύθραυστες ανθρώπινες σχέσεις, πολιτικός αναβρασμός και κοινωνικές αντιφάσεις, συνθέτουν ένα εκρηκτικό χαρμάνι ταινιών απ’ όλο τον κόσμο, που εκπροσωπούν τις πιο ανήσυχες φωνές του σύγχρονου κινηματογραφικού στερεώματος. Ανάμεσά τους, οι νέες ταινίες διακεκριμένων δημιουργών όπως οι Μισέλ Οσελό, Μαρζάν Σατραπί & Βενσάν Παρονό, Εμανουέλε Κριαλέζε, αλλά και Κρίστοφερ Μπόε.

Στις Ειδικές Προβολές των Ανοιχτών Οριζόντων, πρεμιέρα θα πραγματοποιήσουν στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, η πολυαναμενόμενη νέα δημιουργία των αδερφών Ζαν Πιέρ και Λυκ Νταρντέν, «Το παιδί με το ποδήλατο» αλλά και η βραβευμένη με Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας ταινία του Αλεξάντερ Σοκούροφ, «Φάουστ». Επίσης, στις Ειδικές Προβολές εντάσσονται τα νέα φιλμ των Ματιέ Κασοβίτς, «Η τάξη και το ηθικό», και Αντρέι Ζβιατζίντσεφ, «Έλενα», καθώς και η βραβευμένη στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών, ταινία «Αντίο» του Ιρανού Μοχάμαντ Ρασούλοφ, που έχει καταδικαστεί από το ιρανικό καθεστώς σε 5ετή ποινή φυλάκισης.

Ματιές στα Βαλκάνια

Το Τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια προτείνει και φέτος τις σημαντικότερες βαλκανικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής, καθώς και δημιουργούς με ταυτότητα βαλκανική και γλώσσα διεθνή, οι οποίοι αρθρώνουν έναν κινηματογραφικό λόγο, θεματικά και υφολογικά τολμηρό. Οι ταινίες του Τμήματος διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Fischer.

Ξεχωριστή θέση στο φετινό πρόγραμμα έχει το αφιέρωμα στον Τούρκο σκηνοθέτη Ερντέν Κιράλ.

Experimental Forum


Η ιδέα του «Μύθου της Εξαφάνισης / Η εξαφάνιση του Μύθου» κυριαρχεί στο φετινό Πειραματικό Φόρουμ, που αναδεικνύει χαμένους μύθους και θησαυρούς: Τη σλοβένικη κολεκτίβα εικαστικών και κινηματογραφιστών ΟΜ Production, το κινηματογραφικό αίνιγμα J.X. Williams αλλά και την ταινία του Ερίκ Μποντλέρ «The Anabasis of May and Fusako Shigenobu, Masao Adachi, and 27 years without Images» για την επανεμφάνιση του θρυλικού σκηνοθέτη Μασάο Αντάτσι. Επίσης, θα γίνει μια παρουσίαση του Collectif Jeune Cinema, στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθούν, μεταξύ άλλων, η ταινία της Μαργκερίτ Ντιράς «Les mains Négatives» (1979) αλλά και το φιλμ «Pandrogeny Manifesto» (2005) του Έλληνα Διόνυσου Ανδρόνη, για τους Breyer P-Orridge.

Αγορά/Market

Η Αγορά / Market -που θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 12 Νοεμβρίου 2011- αποτελεί το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και παράλληλα προσφέρει τον χώρο καθώς και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα.

Ο κύκλος της Αγοράς του ΦΚΘ, περιλαμβάνει: To 7ο Crossroads - Φόρουμ Συμπαραγωγών (8-12 Νοεμβρίου), τα Works in Progress (11 Νοεμβρίου)και την ψηφιακή βιβλιοθήκη Film Market (4–12 Νοεμβρίου).

Υποτροφίες

Τέσσερις υποτροφίες για σπουδές κινηματογράφου σε παιδιά που έχουν ανάγκη ουσιαστικής στήριξης, προσφέρουν το ΦΚΘ και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΚΜΗ, επεκτείνοντας τη συνεργασία τους που έχει ήδη ξεκινήσει από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Παράλληλες Εκδηλώσεις


Εκτός από τις προβολές των ταινιών, παράλληλες εκδηλώσεις –εκθέσεις, ανοιχτές συζητήσεις, workshops- πλαισιώνουν την 52η διοργάνωση προσδίδοντάς της μια ξεχωριστή «χροιά», ενώ παράλληλα διευρύνουν την δυνατότητα ανταλλαγής ιδεών και απόψεων γύρω από την τέχνη του κινηματογράφου.

Πηγή : naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More